Του Son Ofeon
Ένα εστιατόριο με σούσι στην Πράγα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμο ύψους μέχρι 50 εκατομμύρια κορώνες (1,85 εκατ ευρώ ή 2 εκατ δολάρια) , αφού κατηγορείται ότι σέρβιρε παράνομα ψάρια , που πιάστηκαν στις όχθες ενός τοπικού ποταμού.
Οι επιθεωρητές έκαναν την ανακάλυψη τυχαία , όταν αρκετοί ντόπιοι εντοπίστηκαν να ψαρεύουν στον ποταμό Μολδάβα. Μόνο , που οι ντόπιοι δεν φαίνεται να προσπαθούν να πιάσουν ψάρια, καθώς στην πραγματικότητα κινηματογραφήθηκαν από την αστυνομία να προσπαθούν να παγιδεύσουν πάπιες , που βρίσκονταν στο νερό. Οι δημοτικές αρχές διενεργούσαν έλεγχο ρουτίνας των τοπικών αδειών, που απαιτούνται για ψάρεμα στο ποτάμι.
Μετά τον έλεγχο των αδειών , οι ψαράδες ισχυρίστηκαν ότι η πράξη τους ήταν απλώς μια τακτική δολώματος, αλλά ένας από τους αστυνομικούς παρατήρησε κάτι περίεργο. ‘Ενας από τους ψαράδες ήταν ντυμένος εξ ολοκλήρου με στολή σεφ, με το λογότυπο του τοπικού Haru Sushi μπαρ.
Μετά από μια σύντομη κλήση προς την Τσεχική Επιθεώρηση Γεωργίας και Τροφίμων (CAFIA), ο αξιωματικός ανακάλυψε ότι, ενώ τα ψάρια που αλιεύονται στο ποτάμι μπορούν να καταναλωθούν , δεν μπορούν να πωληθούν για εμπορική χρήση και έτσι έγινε πλήρης έλεγχος του εστιατορίου .
"Οι επιθεωρητές βρήκαν τον καταψύκτη του εστιατορίου να περιέχει τσάντες με ψάρια - πιθανώς κυπρίνο - και εντόσθια ψαριών που ζύγιζαν συνολικά περίπου 1,2 κιλά “ , δήλωσε προς το Νovinky.cz ο Pavel Kopřiva, ένας εκπρόσωπος της CAFIA.
" Τα τρόφιμα δεν είχαν ετικέτες. Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου , επίσης, δεν μπορούσε να παράσχει οποιαδήποτε συνοδευτικό έγγραφο . Για το λόγο αυτό, τα τρόφιμα ήταν άγνωστης προέλευσης και οι επιθεωρητές επιτόπου επέβαλαν απαγόρευση στο φαγητό προς πώληση", πρόσθεσε ο ελεγκτής . Οι υπεύθυνοι του Haru Sushi Bar υποστήριξαν ότι τα ψάρια δεν προοριζόνταν για τους πελάτες και βρίσκονταν εκεί για τη διατροφή του προσωπικού .
“ Το ψάρι κυπρίνος δεν προσφέρεται στο μενού μας, ούτε μπορείτε να το αγοράσετε από εμάς “ , δήλωσε ο διευθυντής του εστιατορίου Πάτρικ Tran. Ωστόσο, οι επιθεωρητές δεν αποδέχθηκαν αυτή την εξήγηση.
ΠΗΓΗ https://www.rt.com/viral/357436-pra...
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Είναι καλοκαίρι και σπανίζουν οι καλές ειδήσεις, αλλά αυτό από μόνο του δεν δικαιολογεί την αναμετάδοση της είδησης από το ρωσικό ειδησεογραφικό μέσο RT.
Aνατρέχοντας στην αρχική αναφορά, διαπιστώσαμε κάποιες κρίσιμες και σημαντικές λεπτομέρειες.
ΠΗΓΗ https://www.novinky.cz/ekonomika/41...
Oι τρεις ψαράδες ήταν ασιατικής καταγωγής (πρόσφυγες?).
Το είχαν ξανακάνει στο παρελθόν.
Οι δημοτικές αρχές κλήθηκαν από τους περίοικους, γιατί θεώρησαν ότι οι ψαράδες σκόπευαν στη πραγματικότητα να πιάσουν άγριες πάπιες και ένα κύκνο και όχι ψάρια.
Η κλήση των αρχών είχε ρατσιστικά κίνητρα, καθώς αποδείχθηκε από τον έλεγχο ότι οι ύποπτοι διέθεταν νόμιμες άδειες ψαρέματος και είχαν ήδη πιάσει το πρώτο τους θήραμα: ένα ψάρι.
Αλλά οι δημοτικές αρχές ήταν αποφασισμένες να τιμωρήσουν τους “δράστες” . Bρήκαν αφορμή από το ότι ένας από αυτούς φορούσε στολή σεφ ενός τοπικού εστιατορίου σούσι.
Προφανώς είναι μεγάλο έγκλημα στη Τσεχία να είσαι μετανάστης και να έχεις προσληφθεί σε καθήκοντα σεφ σε ένα εστιατόριο ιαπωνικού φαγητού.
Οπότε ο έλεγχος έπρεπε να γίνει επειγόντως και να βρεθεί ένα μεγάλο έγκλημα, που να δικαιολογεί την υπερβολική κινητοποίηση των αρχών , που δεν είχε οδηγήσει σε κάποια κύρωση τους “ξένους”.
Ο έλεγχος βρήκε μόνο τα πειστήρια κάποιου αγορανομικού εγκλήματος, αλλά οι αρχές για να επιβάλουν μεγάλο πρόστιμο, το βάφτισαν υγειονομικό έγκλημα.
Τιμολόγησαν το πρόστιμο ως το εξωφρενικό ποσό των 1,85 εκατ ευρώ για 1,2 κιλά ψάρια με προέλευση από τον τοπικό ποταμό (!).
Ας δούμε όμως την είδηση από τη σοβαρή της πλευρά.
Το ψάρι κυπρίνος δεν ήταν στο επίσημο κατάλογο του εστιατορίου, αλλά το μπαρ έφτιαχνε σούσι, ένα παραδοσιακό ιαπωνικό έδεσμα με ψάρι, που καταναλώνεται ωμό.
Αν το ψάρι ήταν μολυσμένο με κάποιο ιό ή μικρόβιο, θα υπήρχε σίγουρα κίνδυνος για όσους θα το κατανάλωναν.
Τα ψάρια όμως , σύμφωνα με την ιδιοκτησία του εστιατορίου, θα τα κατανάλωναν οι εργαζόμενοι τους , δηλαδή οι “αλλοδαποί”...
Η δικαιολογία είναι αληθινή, αν και κυνική.
Αν ανατρέξουμε στο διαδίκτυο, θα βρούμε ότι ο ψητός κυπρίνος είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα στο Ιράκ , με το όνομα masgouf.
ΠΗΓΗ https://en.wikipedia.org/wiki/Masgo...
Αλλά το ίδιο έδεσμα καταναλώνεται επίσης και στις αστικές περιοχές της Συρίας, ιδιαίτερα στις περιοχές της επαρχίας της Ράκκα, αλλά και σε μερικές περιοχές της Τουρκίας και στο Αφγανιστάν.
ΠΗΓΗ http://www.ketabton.com/assets/book...
Οι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή ,που βρίσκονται σε χώρες της Ευρώπης, που διασχίζονται από ποτάμια , όπως ο Δούναβης, μπορεί ήδη να καταναλώνουν το ψάρι κυπρίνος, που το ψαρεύουν ιδιωτικά οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.
Υπάρχει όμως κάποιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στη Τσεχία από την πρακτική αυτή?
Προφανώς και υπάρχει και σχετίζεται με τη μόλυνση των ποταμιών από τοξικές ουσίες, αλλά και από μεταδιδόμενες ασθένειες μέσω της κατανάλωσης ψαριών.
Για να αναλύσουμε τον κίνδυνο από επικίνδυνες ανθρώπινες ασθένειες , θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την καταστροφή των υποδομών στο Ιράκ μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν το 2003.
Τα περισσότερα παιδιά, που γεννήθηκαν μετά το 2003 στο Ιράκ, δεν υπέστησαν προληπτικούς εμβολιασμούς για κοινές ασθένειες: ηπατίτιδα Α και Β, ιλαρά, κοκκύτης, ανεμοβλογιά, παρωτίτιδας, ερυθράς, τετάνου, διφθερίτιδα, πολυομυελίτιδα, φυματίωσης, αιμοφίλου ινφλουέντζας κ.α.
Η πλειοψηφία των εμβολίων αυτών γίνεται ως την ηλικία των 18 μηνών.
Συνεπώς μία επιδημία από αυτές τις κοινές ασθένειες απειλούσε και απειλεί ακόμα τα περισσότερα παιδιά μεταναστών σημερινής ηλικίας 14 ετών και μικρότερα.
Aν το πρόβλημα απασχολεί τις αρχές της Τσεχίας για πληθυσμό 5805 μεταναστών και προσφύγων, τι θα πρέπει να κάνει η Γερμανία με 749309 περιπτώσεις ή η Ελλάδα με 56578 περιπτώσεις το 2015?
Σημειώνεται ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία από 0 έως 12 χρονών αποτελούν το 33% των προσφύγων, με άλλο 18% των προσφύγων να είναι ηλικίας 12 έως και 17 χρονών.
Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους πρόσφυγες από το Ιράκ είναι 18% για την ηλικία από 0 ως 12 χρονών και 11% για την ηλικία 12 έως και 17 χρονών.
Για την Ελλάδα δεν έχουμε στατιστικά μέσω της ‘Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αλλά για τη Γερμανία γνωρίζουμε ότι το 26% των φιλοξενούμενων προσφύγων ήταν το 2015 από 0 ως 17 χρονών.
Αν φαντασθούμε μία μελλοντική επιδημία πχ ερυθράς την επόμενη άνοιξη, θα πρέπει να περιμένουμε ένα πραγματικό χάος στα νοσοκομεία της Ευρώπης, αλλά και πολλές ανθρώπινες απώλειες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ισόβια ανοσία στην παραπάνω ασθένεια έχουν αποδεδειγμένα μόνο όσοι νόσησαν από αυτήν, ενώ αντίθετα οι εμβολιασμένοι ενδεχόμενα να έχουν ισόβια ανοσία.
Η παραπάνω παρατήρηση γίνεται για να δείξει ότι οι μετανάστες απο φτωχές χώρες, αν έχουν περάσει την ασθένεια, έχουν ανοσία, ενώ ενδεχομένως να κινδυνεύουν όσοι εμβολιάστηκαν πριν πολλά χρόνια και μάλιστα πριν το 1957.
Ας ελπίσουμε ότι οι χώρες φιλοξενίας των μεταναστών θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους και δεν θα σπεύσουν υποκριτικά να εμβολιάζουν μόνο τους μετανάστες, όπως κάνουν ως τώρα.
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ανύποπτους Ευρωπαίους, που έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι θωρακισμένοι από πολλές αρρώστιες, επειδή για χρόνια δεν τις έβλεπαν να εκδηλώνονται στις χώρες τους.
Αντίθετα, οι περισσότεροι μετανάστες και τις έβλεπαν, αλλά και όταν νοσούσαν αποκτούσαν ισόβια ανοσία σ’ αυτές.
Το φαινόμενο θανατηφόρων επιδημιών παρατηρήθηκε έντονα μετά την ανακάλυψη της Αμερικής από τους Ευρωπαίους.
Πολλοί γηγενείς ινδιάνικοι πληθυσμοί εξολοθρεύθηκαν από επιδημίες κοινών ασθενειών της Ευρώπης.
Οι μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών πάντα ευνοούσαν την εξάπλωση επιδημιών σε όλη την ανθρώπινη ιστορία.
Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα είμαστε έτοιμοι, γνωρίζοντας ότι μία επιδημία υποχωρεί ευκολότερα, αν μειωθούν οι μετακινήσεις και οι επαφές μετά την εκδήλωση της.
Φροντίστε λοιπόν να έχετε απόθεμα νερού και τροφίμων διαθέσιμα για τουλάχιστον δέκα ημέρες, όπως θα κάνουν και οι Γερμανοί μετά την πρόσφατη προτροπή της κυβέρνησης τους.
Και αποφύγετε την ‘Ανοιξη την επίσκεψη σε ελληνικά νοσοκομεία χωρίς επαρκή λόγο...
Ένα εστιατόριο με σούσι στην Πράγα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμο ύψους μέχρι 50 εκατομμύρια κορώνες (1,85 εκατ ευρώ ή 2 εκατ δολάρια) , αφού κατηγορείται ότι σέρβιρε παράνομα ψάρια , που πιάστηκαν στις όχθες ενός τοπικού ποταμού.
Οι επιθεωρητές έκαναν την ανακάλυψη τυχαία , όταν αρκετοί ντόπιοι εντοπίστηκαν να ψαρεύουν στον ποταμό Μολδάβα. Μόνο , που οι ντόπιοι δεν φαίνεται να προσπαθούν να πιάσουν ψάρια, καθώς στην πραγματικότητα κινηματογραφήθηκαν από την αστυνομία να προσπαθούν να παγιδεύσουν πάπιες , που βρίσκονταν στο νερό. Οι δημοτικές αρχές διενεργούσαν έλεγχο ρουτίνας των τοπικών αδειών, που απαιτούνται για ψάρεμα στο ποτάμι.
Μετά τον έλεγχο των αδειών , οι ψαράδες ισχυρίστηκαν ότι η πράξη τους ήταν απλώς μια τακτική δολώματος, αλλά ένας από τους αστυνομικούς παρατήρησε κάτι περίεργο. ‘Ενας από τους ψαράδες ήταν ντυμένος εξ ολοκλήρου με στολή σεφ, με το λογότυπο του τοπικού Haru Sushi μπαρ.
Μετά από μια σύντομη κλήση προς την Τσεχική Επιθεώρηση Γεωργίας και Τροφίμων (CAFIA), ο αξιωματικός ανακάλυψε ότι, ενώ τα ψάρια που αλιεύονται στο ποτάμι μπορούν να καταναλωθούν , δεν μπορούν να πωληθούν για εμπορική χρήση και έτσι έγινε πλήρης έλεγχος του εστιατορίου .
"Οι επιθεωρητές βρήκαν τον καταψύκτη του εστιατορίου να περιέχει τσάντες με ψάρια - πιθανώς κυπρίνο - και εντόσθια ψαριών που ζύγιζαν συνολικά περίπου 1,2 κιλά “ , δήλωσε προς το Νovinky.cz ο Pavel Kopřiva, ένας εκπρόσωπος της CAFIA.
" Τα τρόφιμα δεν είχαν ετικέτες. Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου , επίσης, δεν μπορούσε να παράσχει οποιαδήποτε συνοδευτικό έγγραφο . Για το λόγο αυτό, τα τρόφιμα ήταν άγνωστης προέλευσης και οι επιθεωρητές επιτόπου επέβαλαν απαγόρευση στο φαγητό προς πώληση", πρόσθεσε ο ελεγκτής . Οι υπεύθυνοι του Haru Sushi Bar υποστήριξαν ότι τα ψάρια δεν προοριζόνταν για τους πελάτες και βρίσκονταν εκεί για τη διατροφή του προσωπικού .
“ Το ψάρι κυπρίνος δεν προσφέρεται στο μενού μας, ούτε μπορείτε να το αγοράσετε από εμάς “ , δήλωσε ο διευθυντής του εστιατορίου Πάτρικ Tran. Ωστόσο, οι επιθεωρητές δεν αποδέχθηκαν αυτή την εξήγηση.
ΠΗΓΗ https://www.rt.com/viral/357436-pra...
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Είναι καλοκαίρι και σπανίζουν οι καλές ειδήσεις, αλλά αυτό από μόνο του δεν δικαιολογεί την αναμετάδοση της είδησης από το ρωσικό ειδησεογραφικό μέσο RT.
Aνατρέχοντας στην αρχική αναφορά, διαπιστώσαμε κάποιες κρίσιμες και σημαντικές λεπτομέρειες.
ΠΗΓΗ https://www.novinky.cz/ekonomika/41...
Oι τρεις ψαράδες ήταν ασιατικής καταγωγής (πρόσφυγες?).
Το είχαν ξανακάνει στο παρελθόν.
Οι δημοτικές αρχές κλήθηκαν από τους περίοικους, γιατί θεώρησαν ότι οι ψαράδες σκόπευαν στη πραγματικότητα να πιάσουν άγριες πάπιες και ένα κύκνο και όχι ψάρια.
Η κλήση των αρχών είχε ρατσιστικά κίνητρα, καθώς αποδείχθηκε από τον έλεγχο ότι οι ύποπτοι διέθεταν νόμιμες άδειες ψαρέματος και είχαν ήδη πιάσει το πρώτο τους θήραμα: ένα ψάρι.
Αλλά οι δημοτικές αρχές ήταν αποφασισμένες να τιμωρήσουν τους “δράστες” . Bρήκαν αφορμή από το ότι ένας από αυτούς φορούσε στολή σεφ ενός τοπικού εστιατορίου σούσι.
Προφανώς είναι μεγάλο έγκλημα στη Τσεχία να είσαι μετανάστης και να έχεις προσληφθεί σε καθήκοντα σεφ σε ένα εστιατόριο ιαπωνικού φαγητού.
Οπότε ο έλεγχος έπρεπε να γίνει επειγόντως και να βρεθεί ένα μεγάλο έγκλημα, που να δικαιολογεί την υπερβολική κινητοποίηση των αρχών , που δεν είχε οδηγήσει σε κάποια κύρωση τους “ξένους”.
Ο έλεγχος βρήκε μόνο τα πειστήρια κάποιου αγορανομικού εγκλήματος, αλλά οι αρχές για να επιβάλουν μεγάλο πρόστιμο, το βάφτισαν υγειονομικό έγκλημα.
Τιμολόγησαν το πρόστιμο ως το εξωφρενικό ποσό των 1,85 εκατ ευρώ για 1,2 κιλά ψάρια με προέλευση από τον τοπικό ποταμό (!).
Ας δούμε όμως την είδηση από τη σοβαρή της πλευρά.
Το ψάρι κυπρίνος δεν ήταν στο επίσημο κατάλογο του εστιατορίου, αλλά το μπαρ έφτιαχνε σούσι, ένα παραδοσιακό ιαπωνικό έδεσμα με ψάρι, που καταναλώνεται ωμό.
Αν το ψάρι ήταν μολυσμένο με κάποιο ιό ή μικρόβιο, θα υπήρχε σίγουρα κίνδυνος για όσους θα το κατανάλωναν.
Τα ψάρια όμως , σύμφωνα με την ιδιοκτησία του εστιατορίου, θα τα κατανάλωναν οι εργαζόμενοι τους , δηλαδή οι “αλλοδαποί”...
Η δικαιολογία είναι αληθινή, αν και κυνική.
Αν ανατρέξουμε στο διαδίκτυο, θα βρούμε ότι ο ψητός κυπρίνος είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα στο Ιράκ , με το όνομα masgouf.
ΠΗΓΗ https://en.wikipedia.org/wiki/Masgo...
Αλλά το ίδιο έδεσμα καταναλώνεται επίσης και στις αστικές περιοχές της Συρίας, ιδιαίτερα στις περιοχές της επαρχίας της Ράκκα, αλλά και σε μερικές περιοχές της Τουρκίας και στο Αφγανιστάν.
ΠΗΓΗ http://www.ketabton.com/assets/book...
Οι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή ,που βρίσκονται σε χώρες της Ευρώπης, που διασχίζονται από ποτάμια , όπως ο Δούναβης, μπορεί ήδη να καταναλώνουν το ψάρι κυπρίνος, που το ψαρεύουν ιδιωτικά οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.
Υπάρχει όμως κάποιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στη Τσεχία από την πρακτική αυτή?
Προφανώς και υπάρχει και σχετίζεται με τη μόλυνση των ποταμιών από τοξικές ουσίες, αλλά και από μεταδιδόμενες ασθένειες μέσω της κατανάλωσης ψαριών.
Για να αναλύσουμε τον κίνδυνο από επικίνδυνες ανθρώπινες ασθένειες , θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την καταστροφή των υποδομών στο Ιράκ μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν το 2003.
Τα περισσότερα παιδιά, που γεννήθηκαν μετά το 2003 στο Ιράκ, δεν υπέστησαν προληπτικούς εμβολιασμούς για κοινές ασθένειες: ηπατίτιδα Α και Β, ιλαρά, κοκκύτης, ανεμοβλογιά, παρωτίτιδας, ερυθράς, τετάνου, διφθερίτιδα, πολυομυελίτιδα, φυματίωσης, αιμοφίλου ινφλουέντζας κ.α.
Η πλειοψηφία των εμβολίων αυτών γίνεται ως την ηλικία των 18 μηνών.
Συνεπώς μία επιδημία από αυτές τις κοινές ασθένειες απειλούσε και απειλεί ακόμα τα περισσότερα παιδιά μεταναστών σημερινής ηλικίας 14 ετών και μικρότερα.
Aν το πρόβλημα απασχολεί τις αρχές της Τσεχίας για πληθυσμό 5805 μεταναστών και προσφύγων, τι θα πρέπει να κάνει η Γερμανία με 749309 περιπτώσεις ή η Ελλάδα με 56578 περιπτώσεις το 2015?
Σημειώνεται ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία από 0 έως 12 χρονών αποτελούν το 33% των προσφύγων, με άλλο 18% των προσφύγων να είναι ηλικίας 12 έως και 17 χρονών.
Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους πρόσφυγες από το Ιράκ είναι 18% για την ηλικία από 0 ως 12 χρονών και 11% για την ηλικία 12 έως και 17 χρονών.
Για την Ελλάδα δεν έχουμε στατιστικά μέσω της ‘Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αλλά για τη Γερμανία γνωρίζουμε ότι το 26% των φιλοξενούμενων προσφύγων ήταν το 2015 από 0 ως 17 χρονών.
Αν φαντασθούμε μία μελλοντική επιδημία πχ ερυθράς την επόμενη άνοιξη, θα πρέπει να περιμένουμε ένα πραγματικό χάος στα νοσοκομεία της Ευρώπης, αλλά και πολλές ανθρώπινες απώλειες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ισόβια ανοσία στην παραπάνω ασθένεια έχουν αποδεδειγμένα μόνο όσοι νόσησαν από αυτήν, ενώ αντίθετα οι εμβολιασμένοι ενδεχόμενα να έχουν ισόβια ανοσία.
Η παραπάνω παρατήρηση γίνεται για να δείξει ότι οι μετανάστες απο φτωχές χώρες, αν έχουν περάσει την ασθένεια, έχουν ανοσία, ενώ ενδεχομένως να κινδυνεύουν όσοι εμβολιάστηκαν πριν πολλά χρόνια και μάλιστα πριν το 1957.
Ας ελπίσουμε ότι οι χώρες φιλοξενίας των μεταναστών θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους και δεν θα σπεύσουν υποκριτικά να εμβολιάζουν μόνο τους μετανάστες, όπως κάνουν ως τώρα.
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ανύποπτους Ευρωπαίους, που έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι θωρακισμένοι από πολλές αρρώστιες, επειδή για χρόνια δεν τις έβλεπαν να εκδηλώνονται στις χώρες τους.
Αντίθετα, οι περισσότεροι μετανάστες και τις έβλεπαν, αλλά και όταν νοσούσαν αποκτούσαν ισόβια ανοσία σ’ αυτές.
Το φαινόμενο θανατηφόρων επιδημιών παρατηρήθηκε έντονα μετά την ανακάλυψη της Αμερικής από τους Ευρωπαίους.
Πολλοί γηγενείς ινδιάνικοι πληθυσμοί εξολοθρεύθηκαν από επιδημίες κοινών ασθενειών της Ευρώπης.
Οι μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών πάντα ευνοούσαν την εξάπλωση επιδημιών σε όλη την ανθρώπινη ιστορία.
Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα είμαστε έτοιμοι, γνωρίζοντας ότι μία επιδημία υποχωρεί ευκολότερα, αν μειωθούν οι μετακινήσεις και οι επαφές μετά την εκδήλωση της.
Φροντίστε λοιπόν να έχετε απόθεμα νερού και τροφίμων διαθέσιμα για τουλάχιστον δέκα ημέρες, όπως θα κάνουν και οι Γερμανοί μετά την πρόσφατη προτροπή της κυβέρνησης τους.
Και αποφύγετε την ‘Ανοιξη την επίσκεψη σε ελληνικά νοσοκομεία χωρίς επαρκή λόγο...

