Το Κουρδιστάν απειλεί με διαμελισμό την Τουρκία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Το στρατιωτικό πραξικόπημα στην γειτονική Τουρκία απέτυχε παταγωδώς, αφήνοντας πίσω του πάνω από 200 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Το δεσποτικό θεοκρατικό καθεστώς Ερντογάν ξεκίνησε τις εκκαθαρίσεις στους χώρους των ένοπλων δυνάμεων και την δικαιοσύνη. Τουλάχιστον 4.000 ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί των τριών όπλων και σχεδόν 3.000 δικαστές συνελήφθησαν και ανακρίνονται για το ρόλο που έπαιξαν στην προετοιμασία και την εκτέλεση του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Στρατός και δικαιοσύνη αποτελούν τους δύο πυλώνες του κεμαλικού κράτους. Ο Ερντογάν κατάφερε με έξυπνα και μεθοδικά βήματα, να ξεριζώσει τα υποστυλώματα του κεμαλικού καθεστώτος και να τα αντικαταστήσει με νέα προερχόμενα από το βαθύ ισλαμικό κράτος, με θρησκευτικά σύμβολα τη μαντίλα και τη μπούργκα. Ο Ερντογάν αποψίλωσε το κεμαλικό καθεστώς, υιοθετώντας τις δοκιμασμένες πρακτικές των πρώην κομμουνιστικών χωρών της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης. Απέναντι στον κεμαλικό στρατό, που επί σειρά ετών ήταν η ασπίδα του βαθέως τουρκικού κράτους, ο Ερντογάν δημιούργησε μια πανίσχυρη αστυνομία που εμπνεόταν από τις θρησκευτικές παραδόσεις του σουνητικού Ισλάμ. Παράλληλα, δημιούργησε ορδές δικών του εγκάθετων (πληροφοριοδοτών) διορισμένων σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και καλοπληρωμένων από τον κρατικό κορβανά.

Το πραξικόπημα των κεμαλιστών απέτυχε γιατί η πάνοπλη και καλογυμνασμένη αστυνομία νίκησε τους πραξικοπηματίες του στρατού. Ταυτόχρονα, οι εγκάθετοι του ερντογανικού καθεστώτος, πήγαν στη γέφυρα του Βοσπόρου, πλημμύρησαν το αεροδρόμιο Ατατούρκ, κατέλαβαν κρατικά κτήρια, προσήλθαν σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης και απλώθηκαν σε ζωτικής σημασίας σημεία ανά την τουρκική επικράτεια, καταφέρνοντας να ακινητοποιήσουν τα τανκς των πραξικοπηματιών και να νικήσουν σε μάχες σώμα με σώμα τους φοβισμένους στρατιώτες. Στις τάξεις των συνωμοτών συμμετείχαν ενδεχομένως περισσότεροι από 5.000 κατώτεροι και ανώτεροι αξιωματικοί των τριών όπλων, δηλαδή του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού, έχοντας υπό τις διαταγές τους χιλιάδες οπλίτες. Όλοι αυτοί οι πραξικοπηματίες που διέθεταν τανκς, κανόνια, πολυβόλα, αεροπλάνα, ελικόπτερα, κατατροπώθηκαν από την αστυνομία και μερικές χιλιάδες εγκάθετους του ερντογανικού ισλαμικού καθεστώτος. Για πρώτη φορά στις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, θα καταγραφεί ότι σε κάποια χώρα που τη λέγανε Τουρκία, κατά την διάρκεια απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος, η αστυνομία νίκησε το στρατό και μερικές χιλιάδες εγκάθετοι δημόσιοι υπάλληλοι ακινητοποίησαν τα τανκς και ξυλοκόπησαν τρεμάμενους από το φόβο τους στρατιώτες.

Προσωπικά δεν είμαστε ούτε με το απολυταρχικό θεοκρατικό καθεστώς Ερντογάν, ούτε με τους πραξικοπηματίες του αποδυναμωμένου κεμαλικού κατεστημένου. Όποιος και αν επικρατούσε, τυραννικό μοντέλο εξουσίας θα επέβαλε με περιτύλιγμα δημοκρατίας. Τελικά επικράτησε το υφιστάμενο καθεστώς Ερντογάν, το οποίο θα εδραιωθεί πλέον για τα καλά στη σουνητική Τουρκία. Μπορεί στη γείτονα χώρα να διεξάγονται εκλογές, ωστόσο η διαστρωμάτωση της τουρκικής κοινωνίας, η διάρθρωση του κρατικού μηχανισμού και οι διωγμοί που ασκούνται σε όσους πολίτες ασκούν κριτική στο ισλαμικό κατεστημένο εξουσίας, πιστοποιούν ότι στην Τουρκία ο απολυταρχισμός υπερισχύει της δημοκρατίας. Η Τουρκία αναμένεται να μετεξελιχθεί σε αμιγές ισλαμικό θεοκρατικό καθεστώς παλαιάς κοπής, με περίβλημα προεδρικής δημοκρατίας και με κυβερνήσεις που θα υπακούουν στους ιμάμηδες και τους μουλάδες του κατεστημένου. Υπάρχουν όμως τρεις σημαντικότατοι παράγοντες από τη συμπεριφορά των οποίων, θα εξαρτηθούν πολλά ως προς τις βραχυμεσοπρόθεσμες εξελίξεις στην Τουρκία και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι παράγοντες αυτοί είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και οι κούρδοι. Ο συνδυασμός αυτών των τριών παραγόντων οδηγεί στο εξής φλέγον ερώτημα: Οι αμερικανοί με τους ρώσους θα επισπεύσουν την δημιουργία κουρδικού κράτους και θα ανάψουν το πράσινο φως για τον διαμελισμό της Τουρκίας; Με την απάντηση του ερωτήματος αυτού θα ασχοληθούμε στην αυριανή μας επιφυλλίδα. Άποψή μας είναι ότι το εκκολαπτόμενο κράτος του Κουρδιστάν απειλεί με διαμελισμό την Τουρκία του Ερντογάν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail