Μητρώο Online Media: Το τυράκι της διαφήμισης ολοφάνερο, αναμένουμε να δούμε και τη φάκα

Του Στρατή Μαζίδη

Άνοιξε λοιπόν τις θύρες του το Μητρώο των Online Media για να μπει, θεωρητικά, μια τάξη στα ΜΜΕ του διαδικτύου.

Το τυράκι είναι ολοφάνερο. Η χορήγηση κρατικής διαφήμισης ή καλύτερα το δικαίωμα της πιθανότητας για κάτι τέτοιο. Επειδή βέβαια αυτό μπορεί να μην καταστεί ισχυρό κίνητρο, έπεσε στο τραπέζι και το ζήτημα των τραπεζικών διαφημίσεων.

Ας σοβαρευτούμε όμως. Χρειάζεται ένα τέτοιο μητρώο για να κατευθυνθεί η κρατική διαφήμιση ή λίγο παρακάτω η τραπεζική; Όχι βέβαια. Ξέρουν πολύ καλά που και πως θα μοιράσουν την κρατική πίτα. Τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ή μήπως δεν μπορούν να βρουν αν η Χ εφημερίδα-περιοδικό-site απασχολεί προσωπικό, αποτελεί επιχείρηση κ.ο.κ.;

Σαφέστατα μπορούν. Ωστόσο κάνουν ένα οικειοθελές μάντρωμα-φακέλωμα με τυράκι τη διαφήμιση.

Όσο για το εργαλείο της λογοκλοπής είναι το λιγότερο, αστείο. Καταρχήν λογοκλοπή υπό την πραγματική έννοια η οποία εξαφανίζει δημιουργό και αρχικό μέσο, διεξάγεται από λίγους, συνήθως νταήδες που δε σέβονται τίποτε αλλά και από γνωστό μέσο που χαίρει μεγάλης εκτίμησης ανάμεσα και σε πολιτικούς στον αμυντικό τομέα. Επιπλέον δε χρειάζεται κανένα λογισμικό καθώς α. οι κλεφτοκοτάδες είναι γνωστοί στην πιάτσα και β. ένα απλό γκουγκλάρισμα μιας φράσης του άρθρου είναι αρκετό. Τι πλατφόρμες κτλ;

Ή μήπως τώρα με το Μητρώο Online Media δε θα δοθεί διαφήμιση στη γνωστή εφημερίδα που δε διαβάζει πολύς κόσμος, συνεπώς και το site της, αλλά είχε γίνει πρωτοσέλιδο λόγω του εξαψήφιου ποσού που έλαβε από το κράτος το 2015;

Τέλος αν θέλει κανείς πραγματικά να βάλει μια τάξη όσον αφορά τη νομιμότητα δεν έχει παρά να εξετάσει τα εμβάσματα συγκεκριμένων εταιρειών διαφημίσεων σε ελληνικούς λογαριασμούς και να διαπιστώσει αν οι δικαιούχοι τους α. λειτουργούν με καθεστώς νομιμότητας β. τα ποσά που δηλώνουν στην εφορία κάθε χρόνο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Άρα;

Άρα κάτι άλλο συμβαίνει. Το ζήτημα δεν είναι ούτε η τάξη ούτε η νομιμότητα με την καλή έννοια. Κάτι άλλο υπάρχει και θα αποκαλυφθεί στην πορεία. Μια πρώτη ερμηνεία είναι ο απόλυτος έλεγχος του διαδικτύου όπου πραγματικά παίζεται το παιχνίδι.

Μόνη λύση πρέπει να είναι η ενδυνάμωση των ανεξάρτητων ιστοσελίδων, με τα όποια θετικά / αρνητικά τους, από το αναγνωστικό κοινό.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail