Η Αγγλία κάνει δημόσιες σχέσεις της ισλαμικής συριακής αντιπολίτευσης ενώ δεν προσφέρει καμιά βοήθεια στους Κούρδους που έχουν διαλύσει την ISIL


Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian η κυβέρνηση της Αγγλίας έχει προσλάβει ιδιώτες εργολάβους για να ενισχύσουν την φήμη της ένοπλης αντιπολίτευσης στην Συρία που η ίδια αποκαλεί μετριοπαθή… όπως είναι η ισλαμική Jaysh Al Islam που χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Στην αρχή η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι η Jaysh Al Islam συμπεριλαμβανόταν στα έγγραφα των συμβάσεων της, μετά παραδέχτηκε ότι αναφερόταν ως παράδειγμα του τι χαρακτήριζαν οι άλλες ομάδες μετριοπαθή ένοπλη αντιπολίτευση. Μια πηγή είπε στην αγγλική εφημερίδα ότι ανάμεσα στις ομάδες που πήραν επικοινωνιακή στήριξη ήταν και η Harakat Al Hazm που είχε ενισχυθεί στρατιωτικά από τις ΗΠΑ και κατέρρευσε τον Μάρτιο του 2015 ενώ ο οπλισμός της, συμπεριλαμβανομένων και αντιαρματικών πυραύλων, κατέληξε στα χέρια της Αλ Κάιντα στην Συρία.

Οι ιδιώτες εργολάβοι δουλεύουν από την Κωνσταντινούπολη, άρα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να σκεφτούμε τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετούν, πέρα από αυτά των Άγγλων. Η συνεργασία Τούρκων και Άγγλων γνωστή. Οι Άγγλοι ήταν πίσω από τα Σεπτεμβριανά του 1955 στην Κωνσταντινούπολη, όχι φυσικά ότι δεν ήθελαν οι Τούρκοι.

Η εκστρατεία προπαγάνδας στόχευε στην κατασκευή μιας Συριακής εθνικής ταυτότητας σύμφωνα με τους όρους των Άγγλων, αγνοώντας το βασικό στοιχείο, ότι η Συρία δεν αποτελείται από ένα έθνος αλλά από πολλά (Σύριους, Ασσύριους, Αρμένιους, Κούρδους. Άραβες κτλ). Δεν άλλαξαν την τακτική τους από τότε που δημιούργησαν το τεχνητό κράτος του Ιράκ για να εξυπηρετήσουν τα πετρελαϊκά τους συμφέροντα και έβαλαν έναν βασιλιά της επιλογής τους.

Η λειτουργία γραφείου τύπου της μετριοπαθούς κατά την Αγγλική κυβέρνηση Συριακής αντιπολίτευσης ξεκίνησε το 2013 όταν το Αγγλικό κοινοβούλιο δεν πείστηκε από την Αγγλική κυβέρνηση για να εγκρίνει στρατιωτική επέμβαση στην Συρία εναντίον του Άσαντ. Στόχος της επικοινωνιακής στήριξης ήταν η διατήρηση επιρροής στην περιοχή μέχρι να υπάρξει η μεγαλύτερη βρετανική στρατιωτική παρουσία.

Η εκστρατεία προπαγάνδας περιλάμβανε από δελτία επιτυχημένων στρατιωτικών επιχειρήσεων ως βίντεο μαχητών της μετριοπαθούς σε εισαγωγικά αντιπολίτευσης να δίνουν φαγητό σε πολίτες. Πολύ από το υλικό στόχευε σε κοινό εντός της Συρίας. Υπήρχαν και μέσα που εξυπηρετούσαν επιπρόσθετα στρατιωτικούς σκοπούς για να δείξουν στο εσωτερικό της Συρίας αφενός ότι κάποιες ομάδες είναι καλά εξοπλισμένες και αποτελεσματικές, και αφετέρου την σωστή κρίση αυτών που τις εξοπλίζουν. Φυσικά η συμμετοχή της Αγγλικής κυβέρνησης στο επικοινωνιακό υλικό που κυκλοφορεί σε διάφορα μέσα μένει κρυμμένη.

Κάποια στιγμή οι Άγγλοι θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για την αλαζονεία τους και μόνο το οικονομικό τίμημα γίνεται αισθητό. 

Πολλά έθνη αλλά και ιδιώτες θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, και θα έπρεπε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail