Η Τουρκία κάνει διαλογή ανάμεσα στους σύριους πρόσφυγες - Κρατά επιστήμονες, στέλνει ασθενείς κι αμόρφωτους στην Ε.Ε.

Στρατής Μαζίδης

Σε νέα ασταθή μονοπάτια έχει εισέλθει η αμφιλεγόμενη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό καθώς η Αγκυρα κατηγορείται για «cherry-picking», δηλαδή μια διαλογή ανάμεσα στους πρόσφυγες κρατώντας όσους είναι εξειδικευμένοι και στέλνοντας στην Ευρώπη άρρωστους και αγράμματους.

Συγκεκριμένα, κι ενώ η Ανγκελα Μέρκελ πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη γύρω από τη συμφωνία, την οποία διαπραγματεύτηκε προσωπικά, ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως η Τουρκία εμποδίζει τους εξειδικευμένους πρόσφυγες να αιτηθούν για άσυλο στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που συμφωνήθηκε το Μάρτιο, η ΕΕ θα δεχόταν ένα σύριο πρόσφυγα από την Τουρκία σε αντάλλαγμα για κάθε ένα σύριο που θα απελαύνεται από την Ελλάδα.

Ωστόσο σε μια εσωτερική συνεδρίαση της ΕΕ στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, ένας εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου υποστήριξε πως η Τουρκία έστελνε «σοβαρές ιατρικές περιπτώσεις» ενώ απέκλειε ανθρώπους που θα ήταν πιο πιθανό να ενσωματωθούν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ συνήθως αποφασίζει ως προς το ποιοι θα είναι επιλέξιμοι για επανεγκατάσταση, αλλά οι τουρκικές αρχές έχουν αποκλείσει, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του almasdar, γιατρούς, μηχανικούς και ακαδημαϊκούς από το σύστημα μετεγκατάστασης.

Οι αιτιάσεις αυτές ενισχύθηκαν ύστερα από δήλωση ενός τούρκου κυβερνητικού αξιωματούχου που υποστήριξε ότι ήταν "σωστό" όσον αφορά την Τουρκία να επιλέξει ποιοι θα παραμείνουν καθώς φιλοξενεί περισσότερα από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail