Hot Spot, αλλά όπου να’ ναι;

Γράφει ο Χρήστος Αποστολίδης, Δικηγόρος

Τελικά και με την υπογραφή των ευρωπαίων «εταίρων» μας η πατρίδα μας μετατρέπεται με συνοπτικές διαδικασίες σε ένα απέραντο hot spot. Οι περίπου 50.000 κατά τις επίσημες εκτιμήσεις μετανάστες (ανεπίσημα το νούμερο αυτό είναι δυστυχώς πολλαπλάσιο) εγκλωβίζονται στην Ελλάδα ξεχνώντας το όνειρο της εγκατάστασης στη Γερμανία ή στις λοιπές χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Αναγκαστικά λοιπόν οι ζωές όλων μας αλλάζουν, η καθημερινότητά μας δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια και με το «έτσι θέλω» η ορθόδοξη Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα πολυπολυτισμικό συνοθύλευμα.

Προκύπτει λοιπόν εκ των πραγμάτων το πολυδιάστατο ζήτημα της εγκατάστασης όλων αυτών σε οργανωμένους χώρους κάτω από συνθήκες τάξης, ασφάλειας και στοιχειώδους υγιεινής. Το τραγικό παράδειγμα της Ειδομένης κατά κύριο λόγο, αλλά και των άλλων πρόχειρων καταυλισμών στον Πειραιά και στα νησιά του Αιγαίου αποδεικνύει την απανθρωπιά του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού, αλλά και την ανεπάρκειά του να διαχειριστεί μια πρωτοφανή κρίση, για τη δημιουργία της οποίας έχει το κύριο μερίδιο ευθύνης.

Όμως το κατεπείγον της κατάστασης επ’ ουδενί λόγο δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε λήψη αποφάσεων που θα θίγουν και θα προσβάλλουν βασικές παραμέτρους των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών, η προστασία των οποίων ασφαλώς και πρέπει να αποτελεί τη βασική προτεραιότητα της πολιτείας. Έτσι, η δημιουργία χώρων χαλαρής φύλαξης και πλημμελούς ασφάλειας για εγκατάσταση των μεταναστών κοντά σε κατοικημένες περιοχές (πόλεις ή χωριά) ή σε βιομηχανίες και λοιπές παραγωγικές υποδομές είναι κατά την άποψή μου δυνητικά επικίνδυνη και οι δυσάρεστες παρενέργειες μιας τέτοιας αφελούς επιλογής είναι βέβαιο ότι θα αποκαλυφθούν στο κοντινό μέλλον.

Είναι βέβαιο ότι οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής πέριξ του hot spot τίθενται πλέον εν αμφιβολία επηρεάζοντας καθοριστικά τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και τις παραγωγικές δραστηριότητες και λοιπές εμπορικές επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω της θέσης τους.

Από τη στιγμή λοιπόν που αυτοί που μας κυβερνούν επέλεξαν για την Πατρίδα μας το ρόλο του φιλάνθρωπου της Ευρώπης και της ανοιχτής, χωρίς σύνορα χώρας, οφείλουν τουλάχιστον έστω και την ύστατη στιγμή να προστατέψουν τους Έλληνες πολίτες καθώς επίσης και περιουσιακά στοιχεία της Πατρίδας μας με έκδηλο οικονομικό ενδιαφέρον, επιχειρήσεις που επιλέγουν συνειδητά να διατηρήσουν στην Ελλάδα τις δραστηριότητές τους, στηρίζοντας την ελληνική οικονομία, τους Έλληνες παραγωγούς και το ντόπιο εργατικό δυναμικό.

Χρήστος Α. Αποστολίδης
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω
Υπ. Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Α.Π.Θ

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail