Γιατί το πετρέλαιο θα μπορούσε να πέσει στα $ 10 το βαρέλι

Στρατής Μαζίδης

Το σενάριο των $ 10 ανά βαρέλι για τις τιμές του πετρελαίου αναλύει σε άρθρο του για το πρακτορείο Σπούτνικ ο Κρίστιαν Ρόουζ.

Ο Ρόουζ κάνει μια αναφορά στην πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού την τελευταία εβδομάδα ύστερα από ένα μήνα σχετικής ανάκαμψης στις τιμές διεθνώς κάτι που είχε θεωρηθεί θετικό για τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές όπως αναφέρει ο αρθρογράφος.


Ο Ρόουζ αναλύει πως οι πρόσφατες διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου έχουν επηρεάσει κάθε σημαντική οικονομία με ένα διαφορετικό τρόπο, και αυτό αποδείχθηκε καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, η μεγαλύτερη στον κόσμο παραγωγός, είναι η μόνη που οφελείται από το φθηνό πετρέλαιο ενώ η πιο ακριβή ενέργεια θα παροτρύνει την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία να ενισχύσουν την ανάπτυξη. Επίσης μια αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα βοηθήσει τις οικονομίες των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών καθώς αρκετές από αυτές εισέρχονται στα θολά νερά τοπικών οικονομικών κρίσεων.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πλέον μια άλλη πρόκληση σχετικά με το πετρέλαιο. Η παραγωγή έχει αυξηθεί τόσο πολύ ώστε υπάρχει θέμα έλλειψης αποθηκευτικών χώρων. Επίσης αρκετές εταιρείες που παράγουν σχιστολιθικό πετρέλαιο παρόπλισαν περίπου 100 γεωτρύπανα στα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου. Δεδομένου ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται περαιτέρω, με τη βιομηχανική ικανότητα της Κίνας - ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου - να συρρικνώνεται δραματικά, το πετρέλαιο έχει μικρή έως καμία πιθανότητα για να αυξηθεί η τιμή του. Η ύπαρξη αρκετών σημαντικών παραγόντων κατά το Ρόουζ θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο εγγύς μέλλον σε μια νέα κατάρρευση των τιμών του αργού όπως στα επίπεδα των $ 10 / βαρέλι.

Κατά το συντάκτη οι τιμές των περίπου $ 140 / βαρέλι και $ 107 / βαρέλι που παρατηρήθηκαν κατά το 2008 και το 2014, αντίστοιχα, απέχουν πολύ από το να αποτελέσουν ξανά πραγματικότητα ενώ υπενθυμίζει πως κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα η τιμή του αργού κυμαινόταν ως επί το πλείστον μεταξύ των $ 20-30 / βαρέλι ακόμη και κατά τη διάρκεια κρίσεων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail