Ζητείται έλληνας υπουργός οικονομικών και επενδυτές με φαντασία. Υπάρχουν σήμερα;

του SON OFEON

Σήμερα 29 Ιανουαρίου 2015, μετά από δύο έντονα πτωτικές συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προέκυψε μία διόρθωση τιμών προς τα πάνω.


Η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μετά την διόρθωση ήταν μόλις 12,35 δισ ευρώ.
Ειδικότερα η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής τράπεζας είναι  3,32 δισ ευρώ, της τράπεζας Πειραιώς 3,2 δισ ευρώ, της ALPHA 4,15 δισ ευρώ και της EUROBANK 1,67 δισ ευρώ.

Στα σημερινά επίπεδα τιμών το ΤΧΣ ήδη κατέχει το 59,84% του τραπεζικού συστήματος με συνολική αξία 7,39 δισ ευρώ, καθώς κατέχει το 57,2% της Εθνικής, το 66,9% της Πειραιώς, το 66,4% της ALPHA και το 35,4% της EUROBANK.

Το ΤΧΣ έχει εκδόσει  παραστατικούς τίτλους Warrants για την Εθνική με σημερινή χρηματιστηριακή αξία 32 εκατ ευρώ, για την Πειραιώς με αξία 93 εκατ ευρώ και για την ALPHA με αξία 450 εκατ ευρώ, που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών.

Αυτοί οι τίτλοι σήμερα έχουν συνολική χρηματιστηριακή αξία μόνο 575 εκατ ευρώ.

Θα επιτρέψουν στους κατόχους τους το 2017 να αγοράσουν με έκπτωση 50% το μερίδιο του ΤΧΣ στην Εθνική τράπεζα, στην ALPHA και στην Πειραιώς με σημερινή χρηματιστηριακή αξία 6,8 δισ ευρώ.
Αν τα επίπεδα τιμών έμεναν στο σημερινό τους ύψος, με επιπλέον  καταβολή μόλις 3,4 δισ ευρώ οι κάτοχοι των Warrants θα μπορούσαν να αγοράσουν τράπεζες αξίας 6,8 δισ ευρώ, δηλαδή θα αποκόμιζαν κέρδος 71% στην πενταετία.

Με τα σημερινά δεδομένα τα WARRANTS ισοδυναμούν  για ένα επενδυτή που τα κατέχει με ένα δικαίωμα να τοκίσει τα κεφάλαια του με μέσο επιτόκιο 11,3% για μία πενταετία.

Οι πανέξυπνοι  'Ελληνες επενδυτές όμως τιμολογούν συνολικά  σήμερα στο χρηματιστήριο αυτό το δικαίωμα μόλις 575 εκατ ευρώ.

Προτιμούν να επενδύουν τα λεφτά τους σε προθεσμιακές καταθέσεις των ίδιων  τραπεζών με επιτόκια, που με τη βία φτάνουν το 2%...

Παράλληλα φοβούνται "κουρέματα" των καταθέσεων τους, παρασυρόμενοι από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ.

Οι καταθέσεις των Ελλήνων στις Ελληνικές τράπεζες με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν  τον Δεκέμβριο 177 δισ ευρώ...

Αν τα χρήματα αυτά παρέμεναν στο ταμιευτήριο με ετήσιο επιτόκιο μόλις 0,05% σε πέντε χρόνια θα έδιναν τόκο 4,46 δισ ευρώ, δηλαδή περίπου το ισοδύναμο 2 ετήσιων ENΦΙΑ.

Τα μνημονιακά ΜΜΕ φοβίζουν εκ δόλου τους εν δυνάμει επενδυτές, γιατί γνωρίζουν ότι το χρηματιστήριο σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες ενεργεί συμπληρωματικά με τις τράπεζες και ενισχύει με κεφάλαια κάθε αξιόλογη επένδυση, χωρίς να απαιτεί εξασφαλίσεις και τραπεζική γραφειοκρατία.

Οι 'Ελληνες επενδυτές προφανώς χάζεψαν από την υπερφορολόγηση και τις συνταγές σωτηρίας της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Αλλά απ' ότι φαίνεται και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν τους βοήθησε να ξυπνήσουν...

Το ΤΧΣ, με την ανόητη διαχείριση των χρημάτων του Ελληνικού λαού, κατάφερε ως σήμερα να χάσει λογιστικά περίπου 19 δισ ευρώ, παρακολουθώντας αμέτοχο  τη συνεχή πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών.

Ως σήμερα υπήρχε κάποιος λόγος: Οι εντολές της τρόικας και της συγκυβέρνησης και η νομοθετημένη ασυλία των διοικούντων το ΤΧΣ, που άλλαζαν συχνά.

Κάτι δεν λέει αυτό για την ποιότητα της διαχείρισης τους ως σήμερα?
H κυβέρνηση όμως άλλαξε στις 25 Ιανουαρίου 2015.

Μήπως θα έπρεπε από σήμερα να παρεμβαίνουν στο Χρηματιστήριο και να "σκουπίζουν" όλα τα Warrants, που κάποιοι ανόητοι ή "απελπισμένοι" επενδυτές πουλάνε σήμερα?

Mπορούν με μία παρόμοια στρατηγική να μαζέψουν το μεγαλύτερο μέρος των Warrants από την αγορά και να ενισχύσουν με τον τρόπο αυτό τις τιμές των μετοχών.

Παράλληλα θα αποτρέψουν το ξεπούλημα των μετοχών το 2017 στο 50% της τότε αξίας τους και ίσως στο ενδιάμεσο να πραγματοποιήσουν και κάποια κέρδη κεφαλαίου, καθώς η απόσυρση ή η κατοχή κάποιων warrants αποδεσμεύει πολλαπλάσιο αριθμό μετοχών, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αγοραπωλησίες για την ενίσχυση της τιμής των μετοχών.

Αν το κάνουν  από αύριο κιόλας, οι διοικούντες το ΤΧΣ ίσως να  γλυτώσουν στο μέλλον τις περιπέτειες στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της απιστίας.

Γιατί νομίζω ότι η ασυλία τους βασίζεται σε νόμο και οι νόμοι μπορούν ν' αλλάξουν με την κατάλληλη κυβέρνηση.

Η απιστία φαντάζομαι ότι θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί νομικά ως διαρκές έγκλημα, καθώς οι ζημιές διευρύνονται διαχρονικά χωρίς να υπάρχει κάποια αντίδραση...

Και μία υπόδειξη για τους κυβερνώντες:

Aν το ΤΧΣ αποκτούσε warrants τραπεζών από το χρηματιστήριο θα μπορούσε να εκδόσει ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές πολλαπλάσιας αξίας.

H σημερινή μόχλευση των warrants είναι 11,82 φορές, καθώς τίτλοι αξίας 575 εκατ ευρώ δεσμεύουν μετοχές συνολικής σημερινής αξίας 6,8 δισ ευρώ.

Aυτά τα ομόλογα  θα μπορούσαν να πουληθούν στην ΕΚΤ στα πλαίσια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ή σε ενδιαφερόμενους επενδυτές κατά προτίμηση 'Ελληνες.

Καθώς ο εκδότης τους δεν είναι το Ελληνικό δημόσιο και η ΕΚΤ δεν κατέχει ήδη τέτοιους τίτλους,  η διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει πριν τον Ιούλιο του 2015.

Αν τα ομόλογα αυτά είχαν την μορφή των ομολόγων τύπου zero coupon και διάρκεια 9 ετών θα εξασφάλιζαν κάποια ελάφρυνση στο δημόσιο χρέος έως το 2024, καθώς θα μπορούσαν να εξοφλήσουν ομόλογα που λήγουν φέτος.

Στο βαθμό που τα ομόλογα αυτά θα αγοράζονταν από Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, τα σωρευτικά κέρδη τους θα μπορούσαν να θεωρηθούν εισόδημα και να προσαυξήσουν το ΑΕΠ του έτους 2024...

Τα ομόλογα αυτά θα μπορούσαν να τα αγοράσουν οι ίδιες οι τράπεζες χωρίς να αφαιρούνται από τα ίδια κεφάλαια τους, καθώς δεν θα τα έχουν εκδόσει οι ίδιες και η μετατροπή σε μετοχές θα γίνει δυνητικά μετά από 9 χρόνια.

Η αγορά τους από τις τράπεζες δεν θα σκόνταφτε στο όριο απόκτησης εντόκων γραμματίων των 15 δισ ευρώ.

Η έκδοση παρόμοιων ομολόγων δεν θα επιβάρυνε το δημόσιο χρέος, καθώς το ΤΧΣ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Επίσης η έκδοση ομολόγων από το ΤΧΣ δεν θα χρειαζόταν την έγκριση της τρόικας, καθώς δεν αποτελεί έκδοση νέου  χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ζητείται υπουργός οικονομικών με φαντασία για να διαβάσει τις παραπάνω υποδείξεις και αν κρίνει σκόπιμο να τις εφαρμόσει...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail