Η εθνική συμφιλίωση λαμβάνει σάρκα και οστά στη Συρία. Πρώην εχθροί, πλέον δίπλα στον Ασαντ

Στρατής Μαζίδης

Η κίνηση του Μπασάρ Αλ Ασαντ να προσφέρει γενική αμνηστεία σε όσους καταθέσουν τα όπλα μετά την επανεκλογή του, φαίνεται πως ήταν μια σοφή επιλογή.

Εκατοντάδες οικογένειες της Συρίας όπως αναφέρει το presstv έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους στο νότιο τμήμα της Δαμασκού ενώ η ηρεμία επιστρέφει στους στρατηγικούς τομείς νότια της πρωτεύουσα της Συρίας μετά από μια συμφωνία συμφιλίωσης που υλοποιήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και ορισμένες ένοπλες ομάδες.

Πεντακόσιες οικογένειες, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τις πόλεις της al-Qadam και al-Essali εδώ πάνω από δύο χρόνια εξαιτίας των μαχών. Τώρα όμως τους επετράπη από την κυβέρνηση της Συρίας να εισέλθουν στην περιοχή, να βρουν τους δικούς τους (ένοπλοι που μάχονταν την κυβέρνηση) και να επιθεωρήσουν τα σπίτια τους. Ταυτόχρονα ο συριακός στρατός παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια.

«Αφήσαμε την πόλη πριν από τρία χρόνια. Ακούσαμε για τη συμφιλίωση και ελπίζουμε ότι δουλέψει. Θα μπούμε για να ελέγξουμε τα σπίτια μας" δηλώνει μια σύρια.

Οι οικογένειες συγκεντρώθηκαν στις παρυφές της περιοχής και μεταφέρθηκαν με κρατικά λεωφορεία από την κυβέρνηση στις πόλεις αυτές.

Οι ένοπλοι παράλληλα περίμεναν την άφιξη των οικογενειών τους.

Το γεγονός ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει να συρρέουν στην al-Qadam σηματοδοτεί ένα θετικό σημάδι. Παρ 'όλα αυτά, μόνο ο χρόνος θα αποδείξει πόσο επιτυχής θα αποδειχθεί η συμφωνία.

Μέλος της ομάδας συμφιλίωσης, ο Abu Hamzeh Ghneim είπε, «Θέλουμε να σταματήσει η αιματοχυσία μεταξύ Σύρων. Θέλουμε να πετύχει η συμφωνία. Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των μερών. Η κυβέρνηση και οι ένοπλοι στο Qadam πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τους takfiri μαχητές. "

Η συμφωνία, εάν εφαρμοστούν πλήρως, θα φέρει πίσω την ειρήνη στην  al-Qadam, την Essali, τη Bor Saeed και την al-Jorah.

Συριακές ένοπλες άνδρες που πριν μάχονταν το συριακό στρατό, τώρα θα ενταχθούν σε αυτόν για να καταπολεμηθεί η ISIL.

Εξίσου βασικό είναι το ότι η συμφωνία θα εξασφαλίσει μια από τις πιο σημαντικές βιομηχανικές ζώνες στην πρωτεύουσα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail