ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ στη Φουκουσίμα. Νέα διαρροή 100 τόνων μολυσμένου νέρου

της Αγγελικής Παρασίδου

Η TEPCO, ο φορέας εκμετάλλευσης του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι 100 τόνοι εξαιρετικά μολυσμένου νερού που είχε διέρρευσαν από μια δεξαμενή όντας το χειρότερο περιστατικό από τον περασμένο Αύγουστο όταν μια σειρά από διαρροές ραδιενεργού ύδατος προκάλεσαν διεθνή συναγερμό.

Ωστόσο η εταιρεία διβεβαιώνει πως η τελευταία διαρροή είναι απίθανο να έχει φτάσει στον ωκεανό. Αλλά τα νέα της διαρροής στην περιοχή που, καταστράφηκε το 2011 από το σεισμό και το τσουνάμι έχει μειώσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των κατοίκων στην πολιτεία.
"Έχουμε λάβει διάφορα μέτρα αλλά σας ζητούμε συγγνώμη για την αγωνία εξαιτίας μιας τέτοιας διαρροής" είπε ο Masayuki Ono,  εκπρόσωπος της TEPCO.
"Το νερό είναι απίθανο να έχει φθάσει τον ωκεανό, καθώς δεν υπάρχει αποχέτευση στην περιοχή αυτής της δεξαμενής"
Η TEPCO δήλωσε πως το νερό ξεχείλισε από μια μεγάλη δεξαμενή αποθήκευσης στην περιοχή αργά την Τετάρτη καθώς μια βαλβίδα είχε παραμείνει ανοιχτή κατά λάθος και είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή ραδιενεργού ύδατος σε ξεχωριστό χώρο.
Ένας εργαζόμενος που περιπολούσε στην περιοχή, περίπου 700 μέτρα από τον ωκεανό , εντόπισε να στάζει ένας αγωγός από διαρροή ύδατος, ο οποίος συνδέεται με την πλευρά της δεξαμενής.
Το βοηθητικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην περιοχή έχει δεχθεί σκληρή κριτική ως την αποτελεσματικότητά του ενώ η TEPCO κατηγορείται και για καθυστέρηση στην ανακοίνωση των επιπέδων  του στροντίου - 90 στα υπόγεια ύδατα , παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από τη ρυθμιστική αρχή.
Οι αρχικές μετρήσεις της τελευταίας έδειξαν ότι το νερό που είχε διαρρεύσει είχε μια περιεκτικότητα γύρω στα 230 εκατομμύρια μπεκερέλ ανά λίτρο που  εκπέμπουν ραδιενεργά ισότοπα , συμπεριλαμβανομένου και του στροντίου 90.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail