Αξιωματούχος των ΗΑΕ λέει ότι ήρθε η ώρα να διαχειριστούν τον ανταγωνισμό με Ιράν και Τουρκία

Freepen.gr - Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπαθούν να διαχειριστούν τις μακροχρόνιες αντιπαλότητες με το Ιράν και την Τουρκία μέσω διαλόγου για να αποφύγουν τυχόν νέες αντιπαραθέσεις στην περιοχή καθώς το κράτος του Κόλπου ενισχύει την οικονομία του μετά τον COVID-19, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

Ο Ανβάρ Γκαργκάς, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΑΕ, δήλωσε σε διάσκεψη στις 2 Οκτωβρίου ότι υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή και ανησυχία για έναν «επικείμενο ψυχρό πόλεμο» μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

Τα κράτη του Κόλπου, τα οποία έχουν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα, εξαρτώνται επίσης πολύ από την αμερικανική στρατιωτική ομπρέλα και παρακολουθούν στενά τις συνομιλίες μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν για την αναβίωση ενός πυρηνικού συμφώνου του 2015 καθώς και την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ Το

"Θα δούμε το επόμενο διάστημα πραγματικά τι συμβαίνει όσον αφορά το αποτύπωμα της Αμερικής στην περιοχή. Δε νομίζω πως γνωρίζουμε ακόμη, αλλά το Αφγανιστάν είναι σίγουρα μια δοκιμή και για να είμαι ειλικρινής, είναι μια πολύ ανησυχητική δοκιμή". είπε ο Γκαργκάς.

"Μέρος αυτού που πρέπει να κάνουμε είναι να διαχειριστούμε καλύτερα την περιοχή μας. Υπάρχει κενό και όποτε υπάρχει κενό υπάρχει πρόβλημα", είπε στη Διάσκεψη Παγκόσμιας Πολιτικής.

Τα ΗΑΕ έχουν προχωρήσει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων, συνεργαζόμενοι με το μη αραβικό Ιράν και την Τουρκία, των οποίων η επιρροή είχε αντιταχθεί στις συγκρούσεις στην Υεμένη, τη Λιβύη και αλλού στην περιοχή.

"Η πρόσφατη επανεξέταση της Τουρκίας για τις πολιτικές της απέναντι στην Αίγυπτο, την Αδελφότητα και τη Σαουδική Αραβία και άλλες είναι πολύ ευπρόσδεκτη. Και νομίζω ότι για εμάς που θα έρθουμε στη μέση της διαδρομής και θα το προσεγγίσουμε είναι πολύ σημαντικό", δήλωσε ο Γκαργκάς.

«Οι Τούρκοι ήταν πολύ θετικοί σε αυτό που τους λέμε», είπε. "Είμαι πολύ θετικός για την προσέγγιση του Ιράν; Ναι, είμαι. Είμαι πολύ θετικός στο ότι το Ιράν θα αλλάξει την περιφερειακή του πορεία; Πρέπει να πω ότι είμαι πιο ρεαλιστής εδώ, αλλά στοιχηματίζω πως το Ιράν ανησυχεί επίσης για το κενό και την κλιμάκωση".

* πληροφορίες duvarenglish.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail