Τεστ DNA δειχνούν στους Τούρκους ότι μάλλον είναι Ελληνες, Αρμένιοι κι Ασσύριοι

bsulunhat / pixabay
Freepen.gr - Τα δημοφιλή τεστ DNA προβληματίζουν τους Τούρκους και τη θεωρία τους περί "τουρκικής ταυτότητας", καθώς διαπιστώνουν ότι, αντί να είναι απευθείας απόγονοι των Σελτζούκων και Οθωμανών, ορδές που ξεχύθηκαν στην Ανατόλια από την Κεντρική Ασία πριν μια χιλιετία, αντίθετα, αποτελούν απογόνους των λαών που ζούσαν σε αυτή τη γη, αναφέρει το ahvalnews.com.

Η ταυτότητα υπήρξε ένα σημαντικό ζήτημα στην Τουρκία από τότε που ιδρύθηκε η δημοκρατία το 1923 από τις στάχτες της πολυεθνικής, πολυπολιτισμικής και πολυγλωσσικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθώς οι νέοι εθνικιστές ηγέτες προσπάθησαν να σφραγίσουν μια ενιαία τουρκική ταυτότητα στη χώρα. Μέχρι το 2008, η δυσφήμιση της Τουρκικότητας τιμωρείτο με έως και δύο χρόνια φυλάκισης. Ο νόμος έχει πλέον αλλάξει για να αντικαταστήσει τη λέξη Τουρκικότητα με "το τουρκικό έθνος".

Τα κιτ δοκιμών με βάση το DNA στο σπίτι απαγορεύονται στην Τουρκία, αλλά πολλοί Τούρκοι στο εξωτερικό τα έχουν χρησιμοποιήσει, στέλνοντας ένα μικρό δείγμα σε ένα εργαστήριο και λαμβάνοντας μια αναφορά για τις εθνοτικές τους ρίζες.

Η Gül Çelik, σχεδιάστρια, δήλωσε ότι είχε κάνει το τεστ πάρει τη δοκιμή πριν από 10 χρόνια διαπιστώνοντας πως είχε μογγολικές, ιταλικές, εβραϊκές, ελληνικές κι αρμένικες ρίζες.

Είπε ότι η οικογένειά της, από τη βορειοανατολική επαρχία Bayburt, είχε αρνηθεί να πιστέψει ότι είχε αρμένικες, ιταλικές και ελληνικές καταβολές. "Τους είπα ότι η δοκιμή ήταν επιστημονική, αλλά δεν ήθελαν καν να ακούσουν", είπε.

Αλλά πριν από τη γενοκτονία, στην οποία πάνω από ένα εκατομμύριο Αρμένιοι σκοτώθηκαν ή πέθαναν από την πείνα σε αναγκαστικές πορείες στην έρημο της Συρίας, υπήρχε ένας σχετικά μεγάλος Αρμενικός πληθυσμός γύρω από το Bayburt, σε αυτό που ήταν τότε η Οθωμανική Επαρχία Erzurum.

Οι ιστορικοί λένε ότι πολλές νεαρές Αρμένισσες γυναίκες ελήφθησαν από ντόπιους Τούρκους και Κούρδους, ή παραδόθηκαν από τις οικογένειές τους, προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους, και ότι στη συνέχεια άλλαξαν τη θρησκεία τους και έκρυψαν τις ρίζες τους.

"Πριν από αυτή τη δοκιμή, πιστεύαμε ότι το Bayburt είχε μόνο Τούρκους. Αλλά οι άνθρωποι παντρεύονται, αλλάζουν θρησκείες οικειοθελώς, ή με τη βία, αναμιγνύονται. Ίσως η γιαγιά μου ήξερε γι 'αυτό, αλλά δεν ήθελε να πει λόγω κοινωνικής πίεσης", δήλωσε η Çelik.

Ένα βιβλίο του 2012 από τον Fethiye Çetin, δικηγόρο, αναφέρει την ιστορία του πώς ανακάλυψε την κρυμμένη ταυτότητα της γιαγιάς της και πυροδότησε μια μεγάλη συζήτηση για τον εξισλαμισμό των μη μουσουλμάνων. Ένα άλλο βιβλίο που ονομάζεται "τα εγγόνια", το οποίο η Çetin έγραψε με τον ακαδημαϊκό Ayşe Gül Altınay, παρέχει μια συλλογή από οικείες, οδυνηρές μαρτυρίες από τα εγγόνια και τα μεγάλα-εγγόνια των γνωστών ως ξεχασμένων Αρμενίων.

Αλλά σε αντίθεση με τους συγγενείς της, η Çelik χαιρέτισε τα αποτελέσματα του DNA της. "Σε ξένες χώρες είδα ότι οι Εβραίοι, Αρμένιοι και Ασσύριοι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Τουρκία πολιτισμικά δεν είναι πολύ διαφορετικοί από τους Τούρκους. Στην πραγματικότητα είναι παρόμοιοι. Ως εκ τούτου, ήμουν ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα του DNA μου, καθώς δεν είμαι διακριτικός άνθρωπος", είπε.

Η Çelik ήρθε επίσης σε επαφή με έναν από τους μακρινούς Ιταλούς ξαδέλφους της χάρη στο τεστ.

"Είπε την ιστορία των Ιταλών προγόνων μας από το 1600. Σύμφωνα με την ίδια, περίπου 100 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα Οθωμανικά εδάφη ως σκλάβοι και έτσι ένας από αυτούς τους 100 ανθρώπους ήταν ο πρόγονος μας", είπε.

Η Çelik είπε ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών του συζύγου της ήταν εξίσου εκπληκτικά. "Τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ότι ο σύζυγός μου είναι Εβραίος και από τη γενεαλογία του Cohen. Ποτέ δεν είχε ακούσει κάτι τέτοιο από την οικογένειά του πριν. Δεν έχει Εβραίους συγγενείς. Ανατράφηκε ως μουσουλμάνος", είπε.

Η ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της σύγχρονης Τουρκίας αντικατοπτρίζονται στη σύνθετη καταγωγή που μοιράζονται οι σημερινοί Τούρκοι. Καθώς η αυτοκρατορία κατέρρευσε, υπήρχαν τεράστιες ροές Μουσουλμάνων προσφύγων από τα Βαλκάνια και τον Καύκασο, τότε μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας το 1923, όταν η Ελλάδα και η Τουρκία πραγματοποίησαν ανταλλαγή πληθυσμού, ανταλλάσσοντας τους περίπου ένα εκατομμύριο Ορθόδοξους Χριστιανούς της Ανατολίας για εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνους και Τούρκους που ζούσαν στην Ελλάδα.

Μια γυναίκα που εργάζεται ως καθηγήτρια μαθηματικών στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε ότι η οικογένειά της ήταν από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας. Η γυναίκα, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί διαπίστωσε πως έχει ελληνικές κι αρμένικες ρίζες σχολιάζοντας πως "είμαστε κοινωνία των απογόνων μιας μεγάλης αυτοκρατορίας".

Η Aslı Muzde έμαθε επίσης ότι η καταγωγή της έχει κατά 73% ρίζες στην κεντρική Ασία και κατά το υπόλοιπο σε Ελλάδα κι Ιταλία. Η οικογένεια της Muzde αντέδρασε επίσης αρνητικά στα αποτελέσματα των τεστς, αλλά η μητέρα της έδειξε κάποιο ενδιαφέρον αφού έμαθε ότι η εξέταση ακολούθησε τη μητρική γραμμή.

"Γνώρισα τον ξάδελφό μου τρίτου βαθμού", δήλωσε η Muzde για την ξαφνική ανακάλυψη ενός συγγενή που ζει στη Γερμανία. "Η εικασία μου είναι όταν ο προπάππους μου ήρθε από την Ελλάδα, ήρθαν ως τρία αδέλφια, αλλά έχασε ένα. Αυτός ο ξάδερφος είναι το εγγόνι αυτού του χαμένου αδελφού", είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail