Έχει στηθεί ένας γιγάντιος μηχανισμός παραπληροφόρησης των έγκλειστων Ελλήνων

makamuki0 / pixabay
Βαθύ σκοτάδι... Δεν ξέρω αν φταίει η πανδημία και το θανατικό, αλλά οι ημέρες που διανύουμε είναι σκοτεινές, πολύ σκοτεινές από κάθε άποψη. Βαθύ σκοτάδι στην πληροφόρηση για το τι συμβαίνει καθημερινά. Έχει στηθεί ένας γιγάντιος μηχανισμός παραπληροφόρησης από τα επίσημα μέσα μαζικής ενημέρωσης που δημιουργούν μία πλασματική και φενακισμένη όψη της καθημερινότητας.

Χρήστος Κουτσονάσσιος
Δικηγόρος - Μέλος κίνησης Πράττω

Μου θυμίζει όλο και πιο πολύ τα νεανικά μου χρόνια επί χούντας που ένας παρόμοιος ψευδεπίγραφος μηχανισμός γελοίας προπαγάνδας, μας έκανε να ασφυκτιούμε και να αναζητούμε χαραμάδες αλήθειας, είτε σε προσωπικές συζητήσεις, είτε σε μερικά ημιπάρονομα βιβλιοπωλεία (στη Γ' Σεπτεμβρίου και στην Κωλέττη), που είχαν απαγορευμένα βιβλία, είτε σε κινηματογράφους όπως το Στούντιο και η Αλκυονίδα.

Σήμερα βέβαια υπάρχει (για πόσο ακόμα;) το διαδίκτυο και τα social media, όπου άμα ψάξεις μπορείς να ανακαλύψεις αξιόλογες πληροφορίες και απόψεις, αλλά και άλλες τόσες ανοησίες. Ποιος όμως, μέσα στα προβλήματα της καθημερινής επιβίωσης, έχει τον χρόνο να ψάξει και το κυριότερο πόσοι έχουν αποκρυσταλλώσει κριτήρια διαχωρισμού του ψεύδους και της αλήθειας;

Μερικά σημερινά παραδείγματα:

Παράδειγμα 1ο: Χθες είχαμε ένα νέο όργιο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, με δεκάδες συλλήψεις για κάποιους που ήθελαν να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο του δολοφονηθέντος Αλέξη Γρηγορόπουλου, ακόμα και αν προσήρχοντο μεμονωμένα και όχι κατά ομάδες 4 και πλέον ατόμων. Συνελήφθησαν απλοί πολίτες, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, καλλιτέχνες, οι πάντες όσοι προσήλθαν και τους απαγγέλθηκαν γελοίες κατηγορίες. Είδατε την είδηση στον σημερινό τύπο; Εκτός από μία εφημερίδα η είδηση δεν υπάρχει, δεν συνέβη τίποτα, ούτε και σαν υποείδηση στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας.

Παράδειγμα 2ο: Πανηγύριζαν χθες τα δελτία στην τηλεόραση, ότι μειώθηκαν επιτέλους τα κρούσματα του κορονοϊού στα 900, δηλαδή κάτω από 1000. Μακάρι, αλλά δυστυχώς είναι ψευδής η είδηση, γιατί ως γνωστόν τα κρούσματα είναι ανάλογα με τα τεστ που γίνονται. Χθες λοιπόν έγιναν 9.000 τεστ και είχαμε 900 κρούσματα, ένας στους δέκα δηλαδή, όπως ακριβώς πριν 3 εβδομάδες που είχαμε 3.000 κρούσματα σε 30.000 τεστ.

Παράδειγμα 3ο: Είδατε πουθενά την είδηση, είτε σε εφημερίδες είτε σε τηλεόραση, ότι οι δύο "επιταγμένες" ιδιωτικές κλινικές στην Θεσσαλονίκη εδώ και 15 ημέρες, λαμβάνουν 1.700 ευρώ ανά κλίνη από το κράτος την ημέρα, χωρίς να έχουν νοσηλεύσει ούτε έναν, υπογραμμίζω ούτε έναν ασθενή από κορωνοϊό. Προς τι αυτή η κοροϊδία και ο εμπαιγμός;

Παράδειγμα 4ο: Πριν δύο 24ώρα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Άγκυρα λέγονται τα εξής εξωφρενικά: «Καμία κύρωση δεν πρόκειται ποτέ να κάνει την Τουρκία να απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Καστελόριζο ή τον εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων», υπογράμμισε η Άγκυρα στην ίδια ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει διάλογο άνευ όρων με την Τουρκία το ταχύτερο δυνατό».

Πουθενά η είδηση, για πρώτη φορά στην νεότερη πολιτική ιστορία αμφισβητούνται δημόσια και επίσημα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Καστελόριζο και δεν υπάρχει καν ως είδηση, ούτε και επίσημη αντίδραση από την Ελληνική κυβέρνηση, περιμένουν μοιραίοι και άβουλοι τις υποτιθέμενες κυρώσεις από την Ε.Ε. που δεν θα έρθουν.

Βαθύ σκοτάδι για έναν ταλαιπωρημένο και έγκλειστο λαό στα σπίτια του.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνούν ότι το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν από το χάραμα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail