Κορωνο-κεραυνός χτύπησε την Ελληνική Οικονομία: 25% βουτιά στο ΑΕΠ - Χάσαμε σε λίγους μήνες όσα σε 10 χρόνια μνημονίων

Boboshow / pixabay
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για το 3ο τρίμηνο του 2020 (προσωρινά στοιχεία). Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3οτρίμηνο 2020παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2020, ενώ σε σύγκριση με το 3οτρίμηνο 2019 παρουσίασε μείωση κατά 11,7%.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχείατο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3οτρίμηνο 2020 παρουσίασε μείωσηκατά 9,6% σε σχέση με το 3οτρίμηνο 2019.

Επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ των τριμήνων των προηγούμενωνδέκαετών καθώς και των προηγούμενων δύο τριμήνων του τρέχοντος έτους (1οτρίμηνο 2010 -2οτρίμηνο 2020) έχει αναθεωρηθεί λόγω προσαρμογής (benchmarking) των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών στα αναθεωρημένα ετήσια στοιχεία με έτος βάσης 2015, που ανακοινώθηκαν στο Δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ στις 16/10/2020 (https://www.statistics.gr/el/). 

Τα στοιχεία του παρόντος Δελτίου Τύπου για το 3οτρίμηνο 2020 αντανακλούντις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ. Για την κατάρτιση των προσωρινών εκτιμήσεων χρησιμοποιήθηκαν όλες οι βέλτιστες διαθέσιμες πηγές δεδομένων. 

Επιπλέον,επισημαίνεται ότι καθώς τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επαναϋπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά, η επίδραση της διαδικασίας της εποχικής διόρθωσης, ιδίως σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων των υποκείμενων μεγεθών, αντανακλάται στην αισθητή αναθεώρηση ιδίως των πλέον προσφάτων τριμήνων της σειράς.

Οι χρήστες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι ταστοιχεία του παρόντος Δελτίουγια το 3οτρίμηνο 2020 αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχείαγια το 4οτρίμηνο2020 μεβάση επικαιροποιημέναπρωτογενή στοιχεία που θα έχουν,σε εκείνον το χρόνο,καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.). 

Η ΕΛΣΤΑΤ, με ανακοίνωσή της στις 14 Οκτωβρίου 20193, καθώς και στις 6 Μαρτίου 2020 με τη δημοσίευση της πρώτης εκτίμησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για το έτος 20194, ενημέρωσε για τις εργασίες αναθεώρησης των Εθνικών Λογαριασμών που περιλάμβαναν την αξιοποίηση νέων και επικαιροποιημένων στοιχείων από διάφορες πηγές για την κατάρτιση των εθνικών λογαριασμών με ποιοτικό έλεγχο των πηγών και των μεθόδων, όπου ήταν απαραίτητο.


Η αναθεώρηση του έτους βάσης αποτελεί μία τακτική εργασία που διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια και στην οποία δύνανται να ενσωματώνονται μεθοδολογικές αλλαγές και βελτιώσεις σύμφωνα με την Εναρμονισμένη Ευρωπαϊκή Πολιτική Αναθεώρησης όπως αποτυπώνεται στο μεθοδολογικό εγχειρίδιο της Eurostat«Practical guidelines for revising ESA 2010 data» (βλ. https://ec.europa.eu/). Η ΕΛΣΤΑΤ συνεχίζει τις εργασίες για την αναθεώρηση της χρονολογικής σειράς 1995-2009 με βάση το νέο έτος βάσης.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

1.Τριμηνιαίες μεταβολές

o Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 14,0% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.

o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.

o Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 10,4% σε σχέση με το 2oτρίμηνο του 2020.Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,5%,ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 39,2%.

o Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 2oτρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 12,2%,ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,4%.

2.Ετήσιες μεταβολές

o Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά1,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019.

o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019.

o Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασανμείωσηκατά 44,9% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,5%,ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκανκατά 80,0%.

o Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 6,4% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά18,1% 

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.