Τι γίνεται όταν λαμβάνεις περισσότερη βιταμίνη Α απ' όσο χρειάζεσαι

Η βιταμίνη Α είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό μας. Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγιούς όρασης, του ανοσοποιητικού μας συστήματος και της υγιούς αναπαραγωγικής λειτουργίας. Βοηθά επίσης την καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά και άλλα όργανα να λειτουργούν στα βέλτιστα επίπεδα.

Από: queen.gr

Υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο φυσικές μορφές βιταμίνης Α που λαμβάνουμε από το φαγητό μας. Το πρώτο ονομάζεται προσχηματισμένη βιταμίνη Α, καθώς βρίσκεται στο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο δεύτερος τύπος ονομάζεται προβιταμίνη Α, η οποία βρίσκεται σε φρούτα, λαχανικά και άλλα φυτικά τρόφιμα. Κατά την ανάγνωση της ετικέτας ενός συμπληρώματος βιταμινών, η πιο κοινή μορφή βιταμίνης Α στην ετικέτα είναι η β-καροτίνη. Είναι επίσης η πιο κοινή μορφή της βιταμίνης που βρίσκεται στα τρόφιμα.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Α για τον μέσο ενήλικα είναι 900 mcg για τους άνδρες και 700 mcg για τις γυναίκες. Ορισμένες φορές η επιπλέον βιταμίνη Α μπορεί να είναι χρήσιμη. Για παράδειγμα σε περίπτωση ακμής, καρκίνου, εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας στο μάτι, ασθένειες δηλαδή που τις περισσότερες φορές σχετίζεται με την ανεπάρκεια της βιταμίνης Α λόγω ηλικίας, οι γιατροί συνιστούν συμπληρώματα βιταμίνης Α ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν την εξέλιξή τους.

Αλλά τι συμβαίνει εάν το παρακάνεις με την πρόσληψη της βιταμίνης Α; Είναι επιβλαβές ή ακίνδυνο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς μία πολύ μεγάλη δόση βιταμίνης Α - πάνω από 200.000 mcg - μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως ναυτία, έμετο, ίλιγγο και θολή όραση. Η λήψη περισσότερων από 10.000 mcg ημερησίως συμπληρωμάτων βιταμίνης Α από το στόμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει ακόμη χειρότερες καταστάσεις, όπως πονοκέφαλο, αραίωση των οστών, ηπατική βλάβη, διάρροια, ερεθισμό του δέρματος, πόνο στις αρθρώσεις και στα οστά και γενετικές ανωμαλίες σε έγκυες γυναίκες. Γι 'αυτό πρέπει να είσαι προσεκτική στην πρόσληψη βιταμινών και ν΄ ακολουθείς πάντα τη συνταγή του γιατρού σου.

Τι γίνεται όμως με προϊόντα δέρματος που περιέχουν βιταμίνη Α;

Μπορεί να έχεις ακούσει πολλούς να λένε ότι η ρετινόλη μπορεί να σου προκαλέσει υπερβολική δόση βιταμίνης Α στο δέρμα σου. Είναι αλήθεια ή μύθος;

Σύμφωνα με την Δρ Jeannette Graf, MD, επίκουρη κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στο The Mount Sinai Medical Center, η απάντηση είναι σαφής (και ανακουφιστική): όχι. Η διάσημη γιατρός είπε Είπε στο Refinery 29 πως τέτοιες φήμες είναι «τρελές» και εξήγησε πως, «η ρετινόλη είναι η πιο φυσικά άφθονη μορφή βιταμίνης Α στο δέρμα , οπότε υπάρχει ένας φυσικός περιορισμός στο πόσο διατηρείτε σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός μας. Εάν υπάρξει κορεσμός, απλώς σταματά το δέρμα μας να την απορροφά».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail