Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι «έτοιμη να υπογράψει συμφωνία για ΑΟΖ με την Τουρκία»


Freepen.gr - Η Παλαιστινιακή Αρχή «είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία για ΑΟΖ με την Τουρκία», είναι ο τίτλος άρθρου του Middle East Eye σημειώνοντας πως ένα σύμφωνο με την Παλαιστίνη θα μπορούσε να ενισχύσει τους τουρκικούς ισχυρισμούς σχετικά με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο

Η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με την Τουρκία και να συνεργαστεί με την Άγκυρα σχετικά με τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο απεσταλμένος της ΠΑ τη Δευτέρα στα τουρκικά ΜΜΕ, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο Faed Mustafa, πρεσβευτής της Παλαιστίνης στην Άγκυρα, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η ΠΑ μπορεί να ακολουθήσει τη θαλάσσια συμφωνία οριοθέτησης της Τουρκίας με τη Λιβύη και να υπογράψει το δικό της σύμφωνο.

"Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ιδέα να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία, και αυτό περιλαμβάνει μια συμφωνία για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες", δήλωσε ο Mustafa στην εφημερίδα Aydinlik.

«Έχουμε επίσης δικαιώματα στη Μεσόγειο. Η Παλαιστίνη έχει μερίδια πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε σε αυτούς τους τομείς και να υπογράψουμε μια συμφωνία».

Ο Μουσταφά είπε ότι το Ισραήλ περιορίζει τις παλαιστινιακές προσπάθειες για διεξαγωγή δραστηριοτήτων εξερεύνησης και γεώτρησης στο πεδίο φυσικού αερίου της Γάζας, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1999 περίπου 30 χιλιόμετρα από την πολιορκημένη ακτή του παράκτιου θύλακα.

Με το Ισραήλ και την Αίγυπτο να κρατούν τη Γάζα υπό αυστηρό αποκλεισμό και κοινές συγκρούσεις και εξάρσεις, το πεδίο, το οποίο εκτιμάται ότι περιέχει ένα τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου, παρέμεινε αδρανές για σχεδόν 20 χρόνια από την ανακάλυψή του.

«Δεν μπορούσαμε να επωφεληθούμε από το αέριο λόγω της ισραηλινής πίεσης», δήλωσε ο Mustafa.

https://www.researchgate.net/figure/The-Cypriot-and-Israeli-energy-deposits-in-Southeastern-Med_fig1_299526838


Μια συμφωνία της Τουρκίας με την ΠΑ στα πρότυπα εκείνης με την Τρίπολη είναι φυσικό ότι θα αμφισβητήσει πλέον εμπράκτως εκτός από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ούτως ή άλλως την έχει κάνει σουρωτήρι και του Ισραήλ. Κάτι που ίσως θα σήμαινε...πόλεμο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail