Ο Σάρατζ μετέφερε 4 δις δολάρια στην Τουρκία για να στηρίξει τη λίρα ενώ οι Λίβυοι υποφέρουν

Freepen.gr - Η εφημερίδα του Λονδίνου, Al-Arab αποκάλυψε ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη μετέφερε 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκική Κεντρική Τράπεζα για την ενίσχυση της καταρρέουσας τουρκικής λίρας, σημειώνοντας ότι την ίδια ώρα οι Λιβύοι υποφέρουν από έλλειψη ρευστότητας.

Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στην Τρίπολη στέλνει έσοδα από πετρέλαιο στην Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης (CBL) με έδρα την Τρίπολη, η οποία συνεργάζεται κυρίως με την GNA, αφήνοντας να γίνει ουσιαστικά αντιληπτό πως τα λιβυκά πετροδολάρια καταλήγουν στην Τουρκία.

Οι διαδηλωτές είχαν κλείσει τα λιμάνια πετρελαίου στα μέσα Ιανουαρίου, διαμαρτυρόμενοι για τη χρήση των κερδών του πετρελαίου από τη GNA για να δελεάσουν τους Σύριους μισθοφόρους να πολεμήσουν μαζί με τις ένοπλες ομάδες τους ενάντια στις δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Στρατού στη δυτική Λιβύη.

Την Πέμπτη, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Ghassan Salame, δήλωσε ότι "διεξήγαγε συνομιλίες με τους φυλετικούς ηγέτες που βρίσκονταν πίσω από την πολιορκία των πετρελαϊκών λιμανιών και περιμένει την ανταπόκρισή τους".

Η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια και παρά την υπόσχεση του Κατάρ να μεταγγίσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια στο τουρκικό θησαυροφυλάκιο, η αιμορραγία της λίρας δεν έχει σταματήσει.

Οι τράπεζες της Λιβύης γενικά υποφέρουν από κρίση ρευστότητας και κατά το παρελθόν έτος έφθασαν σε υψηλά επίπεδα, τα οποία εμπόδισαν ορισμένες πτυχές της ζωής και της οικονομίας με την κυβέρνηση της GNA να μην εστιάζει στην επίλυση της κρίσης.

Ο κ. Ramzi Al-Agha, επικεφαλής της επιτροπής κρίσης ρευστότητας στην Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης, αποκάλυψε το Σάββατο ότι η CBL στην Τρίπολη μεταβίβασε τις τελευταίες ημέρες 4 δισεκατομμύρια δολάρια των ταμειακών της αποθεμάτων στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ως προκαταβολή χωρίς να λάβει απόδοση σε αυτό.

Ο Al-Agha εξήγησε ότι η κατάθεση θα αυξήσει τα αποθεματικά της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας σε ξένο νόμισμα και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στη σταθερότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, καθώς αυτή η κατάθεση θα είναι εγγύηση των συμφωνιών που έχουν συναφθεί μεταξύ της τουρκικής πλευράς και της GNA όσον αφορά την προμήθεια όπλων και αεροσκαφών.

Τόνισε ότι θα είναι επίσης εγγύηση για το κόστος της περίθαλψης των τραυματισμένων μαχητών καθώς και για την αποκατάσταση των "δικαιωμάτων" των τουρκικών εταιρειών που κατείχαν συμβάσεις έργων στη Λιβύη πριν από τα γεγονότα του 2011 στη Λιβύη, όταν σταμάτησε η υλοποίησή τους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail