Η έξυπνη λάθος ερώτηση: Τι θα κάνει η Ελλάδα αν η Τουρκία ζητήσει βοήθεια από το ΝΑΤΟ σε "επίθεση" του Ασαντ;

Freepen.gr - Μία πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση έθεσε τον υπουργό Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Αντώνης Δελλατόλας στο Real Fm σχετικά με την τρίτη τουρκική εισβολή στη Συρία αναπαράγοντας τη Welt ως προς τι θα συμβεί αν η Συρία επιτεθεί στην Τουρκία και ο Ασαντ ζητήσει τη βοήθεια του ΝΑΤΟ:

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Σήμερα η «Die Welt» γράφει ένα ενδεχόμενο το οποίο πράγματι μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση. Τι θα γίνει αν ο Άσαντ επιτεθεί στην Τουρκία, αν εμπλακεί η Συρία στον πόλεμο και ζητήσει ο Ερντογάν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό θα ήταν πραγματικά μία εξέλιξη που θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο μία ήδη περιπεπλεγμένη κατάσταση. Από ό,τι φαίνεται, οι Κούρδοι στράφηκαν τώρα και στο επίσημο κράτος της Συρίας, δηλαδή στον Άσαντ, και προωθείται ο συριακός στρατός για να προφυλάξει πόλεις στα βόρεια της Συρίας, στη ζώνη ασφαλείας που θέλει να αναπτύξει ο Ερντογάν, από ενδεχόμενη τουρκική επίθεση. 

Δεν νομίζω να προχωρήσουν οι Τούρκοι, να επιτεθούν και σε πόλεις που ελέγχονται πλέον από το συριακό στρατό. Δεν νομίζω ότι αρχικά ήταν αυτός ο στρατηγικός τους στόχος. Θεωρώ ότι οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν αυτή την ελεύθερη ζώνη στα βόρεια της Συρίας, από εκεί και πέρα θα δούμε πού θα σταματήσουν. Το πιθανότερο είναι να μην αποτολμήσουν να καταλάβουν τις μεγάλες πόλεις, διότι εκεί ξέρετε η κουρδική αντίσταση θα είναι πιο οργανωμένη, αλλά και στρατιωτικά θα είναι πιο δύσκολο για τους Τούρκους να επιχειρήσουν με όρους ανταρτοπόλεμου μέσα σε αστικές περιοχές. Επομένως φαίνεται ότι πάνε να καταλάβουν έδαφος. Εκεί το έδαφος είναι ανοιχτή πεδιάδα, δεν είναι βουνά, που είναι το ευνοϊκό για τους Τούρκους πεδίο μάχης, ούτε βέβαια μεγάλες πόλεις.
Είμαι σίγουρος ότι θα αρχίσουν να έρχονται πληροφορίες και για τουρκικές απώλειες σε αυτές τις επιχειρήσεις. Αναπόφευκτα, όταν μπλέξεις σε πόλεμο, θα έχεις και απώλειες. Από εκεί και πέρα, θα δούμε πόσο θα κοστίσουν και πόσο θα μετρήσουν αυτές οι απώλειες.

Πέρα από τις λογικές και βάσιμες εκτιμήσεις, καλό είναι να υπάρχει και μια ξεκάθαρη απάντηση για να ξεπεριπλέξει τα πράγματα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να πολεμήσει ή να βοηθήσει την Τουρκία κατά των Σύριων και των Κούρδων. Το αντίθετο...μάλιστα. Αλλά εδώ δε θα πρόκειται για επίθεση του Ασαντ αλλά αντεπίθεση από άμυνα της Συρίας και των Κούρδων που δέχθηκαν την εισβολή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail