Στομαχόπονος: 8 φυσικές λύσεις για να τον νικήσετε

Ο στομαχόπονος είναι μια κοινή ενόχληση που μπορεί να προκληθεί από πολλές διαφορετικές αιτίες, όπως μια ίωση, μια τροφική δηλητηρίαση ή και μια αλλεργία.

Ο πόνος συνοδεύεται συχνά και από άλλα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως η ναυτία, η δυσπεψία, το φούσκωμα, η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα.

Για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τον στομαχόπονο, πρέπει αρχικά να γίνει σωστή διάγνωση της αιτίας που τον προκάλεσε. Για παράδειγμα, σε περίπτωση λοίμωξης από βακτήριο είναι πιθανό να χρειαστεί αντιβίωση.

Σημαντικός «σύμμαχός» σας ενάντια στον στομαχόπονο είναι όμως και το «φαρμακείο της φύσης», αφού διαθέτει πληθώρα λύσεων για να ανακουφίσετε τον ερεθισμό και τη φλεγμονή του στομάχου.

Δείτε ποιες είναι οι ιδανικές φυσικές λύσεις για να αντιμετωπίσετε τον ενοχλητικό στομαχόπονο:

1. Τζίντζερ (πιπερόριζα): Το τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την αντιμετώπιση πεπτικών ενοχλήσεων όπως ο στομαχόπονος, η ναυτία και η τάση για εμετό. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε τριμμένο σε smoothies, μαζί με δημητριακά, στο φαγητό ή ως αφέψημα.

2. Χαμομήλι: Είναι αποτελεσματικό ενάντια στον στομαχόπονο, το φούσκωμα, τη δυσπεψία, τη διάρροια, τη ναυτία, αλλά και την τάση για εμετό. Μπορείτε να το απολαύσετε ως αφέψημα, ωστόσο είναι διαθέσιμο και σε μορφή συμπληρώματος.

3. Μέντα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο στομαχόπονος μπορεί να αποδοθεί στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μια χρόνια διαταραχή του πεπτικού που προκαλεί επίσης φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Μελέτες έχουν υποδείξει ότι η μέντα είναι εξαιρετικά βοηθητική για τη διαχείρισή του, είτε σε μορφή αφεψήματος είτε σε μορφή κάψουλας.

4. Γλυκόριζα: Η γλυκόριζα είναι ένα δημοφιλές «γιατροσόφι» για τη δυσπεψία, ενώ μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του επίπονου έλκους στο στομάχι. Παραδοσιακά, η ρίζα καταναλώνεται στη φυσική της μορφή, ωστόσο πλέον είναι διαθέσιμη και σε μορφή συμπληρώματος.

5. Λιναρόσπορος: Ο μικρός σπόρος είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε φυτικές ίνες και συμβάλλει στην υγεία του γαστρεντερικού, ενώ μπορεί να ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα και τον πόνο στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιάς.

6. Παπάγια: Το τροπικό φρούτο βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας χάρη στην παπαΐνη που περιέχει, ένα ισχυρό ένζυμο που διευκολύνει τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών ώστε να είναι πιο εύπεπτες.

7. Μήλο: Τόσο η σάρκα όσο και η φλούδα του μήλου έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πεκτίνη, ένα είδος φυτικών ινών που επιταχύνει την ανάρρωση από τη διάρροια, ιδίως όταν αυτή προκαλείται από τροφική δηλητηρίαση ή ίωση.

8. Κεφίρ: Σε ορισμένες περιπτώσεις ο στομαχόπονος οφείλεται σε διαταραχή της μικροχλωρίδας του γαστρεντερικού συστήματος. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά, δηλαδή «καλά» βακτήρια που αποκαθιστούν την ανισορροπία καλών και κακών βακτηρίων και εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού.

Πηγή: Healthline - Από: onmed.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail