ΔΝΤ: Κόψτε το σβέρκο σας!


Το ΔΝΤ «μίλησε» για τη μη περικοπή των συντάξεων στην Ελλάδα!

Του Θανάση Κ.

--Το ΔΝΤ είχε επιβάλει τις περικοπές του Νόμου Κατρούγκαλου ως τώρα. Αυτές που ήδη έγιναν για τους νέους συνταξιούχους – μέχρι 30% σε σύγκριση με το τι θα έπαιρναν, αν είχαν βγει πριν το Μάιο του 2016...

--Το ΔΝΤ επέμενε να επεκταθούν οι μειώσεις και στους παλαιότερους συνταξιούχους (περικοπή «προσωπικής διαφοράς»), και να φτάνουν ως 18% απ’ ό,τι έπαιρναν ως τώρα, μετά από αλλεπάλληλες περικοπές - που οι μισές σχεδόν είχαν γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ…

--Το ΔΝΤ επέμενε τους τελευταίους μήνες ότι η περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» είναι «διαρθρωτικό» μέτρο και πρέπει να γίνει κανονικά. Κι είχε προειδοποιήσει το ΔΝΤ μάλιστα, πως αν δεν κοπεί η «προσωπική διαφορά», τότε ανατρέπεται και όλο το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα βάσει του οποίου βγήκε η Ελλάδα από το «Πρόγραμμα στήριξης».

Μεταξύ άλλων, γιατί οι καινούργιοι συνταξιούχοι θα ζητήσουν να καταργηθεί η μείωση που ήδη τους έγινε. Οπότε το Πρόγραμμα τινάζεται στον αέρα…

* Το ΔΝΤ τα είπε όλα αυτά - και χθες κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Euroworking Group να μη κοπεί, τελικά η «προσωπική διαφορά» από τις συντάξεις...

Και πώς αντέδρασε το ΔΝΤ;

Με ένα πολύ κυνικό – και πολύ «εύγλωττο»:

--Εμείς δεν έχουμε πια Πρόγραμμα για την Ελλάδα!

Όπερ εστί μεθερμηνευόμενο:

--Εμείς ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε, κάντε ό,τι σας φωτίσει, δεν ανακατευόμαστε - μη θέλετε να σας πούμε και «μπράβο»…

Ή αλλιώς:

--Κόψτε το σβέρκο σας πια…

Δεν είπε κάτι πιο «διπλωματικό» - ας πούμε:

--καλά τα καταφέρατε κι ελπίζουμε να μη χρειαστεί να κοπούν κι άλλο οι συντάξεις σας,

--ή υπό κάποιες προϋποθέσεις το πράγμα μπορεί να βγει και χωρίς να κοπούν οι συντάξεις, ας το δοκιμάσετε λοιπόν…

Τίποτε απ’ όλα αυτά τα «ευγενικά» και κάπως μεσοβέζικα…

Είπε απλά: Εμείς δεν ανακατευόμαστε (και αντέστε να κουρεύεστε…)

Γιατί;

Απλούστατα, γιατί οι υπολογισμοί δεν βγαίνουν με τίποτε!

Κι αν οι Ευρωπαίοι τα «σκουπίζουν κάτω από το χαλί», το ΔΝΤ δεν τα «στρογγυλεύει», δεν τα «ωραιοποιεί», απλά τους λέει:

--Εγώ δεν ασχολούμαι. Εσείς… καλή τύχη!

Ποτέ το ΔΝΤ δεν έκανε τέτοια σχόλια για χώρα που μόλις έληξε το πρόγραμμά της μαζί του…

* Και βέβαια δεν θα μείνει εκεί το πράγμα:

Αρχές Γενάρη το ΔΝΤ θα κάνει κάποια «εκτίμηση» για την Ελλάδα. Αν δεν είναι «αισιόδοξη» – που ΔΕΝ Θα είναι, όπως φαίνεται – τότε οι αγορές θα αντιδράσουν αμέσως. Και οι Οίκοι αξιολόγησης το ίδιο…

Και δεν θα είναι «καλά» τα νέα για την Αθήνα!

Ούτε θα μπορεί να τα αντέξει η κυβέρνηση εύκολα…

Γιατί (έστω και «ηπίως») αρνητικές αξιολογήσεις από το ΔΝΤ, που θα οδηγήσουν αμέσως σε (πιο έντονα) αρνητικές αξιολογήσεις από τους διεθνείς Οίκους, θα έχουν άμεσες «παρενέργειες» και στις αγορές για την Ελλάδα - και μέσα στην Ελλάδα.

Στο Χρηματιστήριο τα είδατε: Τόσες εβδομάδες προεξοφλούνταν ότι «θα αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων» και το Χρηματιστήριο …σέρνονταν στα χαμηλά. Χθες ανακοινώθηκε τελικά - και το Χρηματιστήριο άρχισε να πέφτει ξανά...

* Εκείνο που ΔΕΝ έχει καταλάβει η κυβέρνηση (κι όσοι «πανηγύρισαν» μαζί της αρχικά - γιατί αμέσως μετά «μαζεύτηκαν») είναι ότι ως τώρα διαπραγματευόταν με τους «Θεσμούς». Τώρα διαπραγματεύεται με τις… αγορές!

Που, όμως, δεν καταλαβαίνουν από διαπραγματεύσεις – ούτε από «πολιτικά ανταλλάγματα»…

Και οι αγορές ακούνε τι λέει το ΔΝΤ…

* Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι υπολογισμοί του ΔΝΤ πέφτουν έξω, έτσι κι αλλιώς. Οπότε γιατί να τους πάρουμε σοβαρά;

Προσέξτε πόσο «απάτη» μπορεί να είναι μια προπαγανδιστική «μισή αλήθεια». Γιατί κι εδώ ΔΕΝ μας τα λένε όλα…

Όντως το ΔΝΤ πέφτει έξω! Αλλά έξω πέφτουν κι όλοι οι άλλοι:

Και οι Ευρωπαίοι και η κυβέρνηση Τσίπρα…

Και σε ότι αφορά την ανάπτυξη τουλάχιστον – που είναι η κεντρική υπόθεση για να υπάρξει οποιοσδήποτε μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός, από δω και στο εξής – οι υπολογισμοί του ΔΝΤ ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα από τους υπολογισμούς της Κομισιόν ή της κυβέρνησης.

Για παράδειγμα, πέρσι η κυβέρνηση υπολόγιζε αρχικά ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7%...

Η Κομισιόν υπολόγιζε πιο συντηρητικά 2,4%.

Το ΔΝΤ ακόμα πιο συντηρητικά γύρω στο 2,1%.

Ύστερα αναθεώρησαν όλοι προς τα κάτω τις προβλέψεις τους: Το ΔΝΤ σταθερά πιο κάτω από τους υπόλοιπους προέβλεπε τελικά ανάπτυξη για το Ελληνικό ΑΕΠ γύρω στο 1,8%...

Τελικά το ΑΕΠ αυξήθηκε τα 2017 κατά 1,4%! Το μισό απ’ ό,τι προέβλεπε αρχικά η κυβέρνηση. Που τελικά τις φταίνε… οι «προβλέψεις» του ΔΝΤ!

Το οποίο, όπως αποδείχθηκε, έπεσε πιο κοντά στην πραγματικότητα από ό,τι προβλέψεις της κυβέρνησης (και οι αντίστοιχες της Κομισιόν).

Και φέτος αντίστοιχα κινήθηκαν τα πράγματα…

* Το ΔΝΤ είχε κάνει πραγματικό σφάλμα και πολύ χοντρό μάλιστα – όχι απλώς «συντηρητικές προβλέψεις – στο πρώτο μνημόνιο (2010-11). Τότε που υπολόγιζε λάθος τους «πολλαπλασιαστές» του Προγράμματος εκείνου.

Το λάθος τους το υπόδειξε τότε ο Σαμαράς (στο «Ζάππειο-Ι»).

Ενάμιση χρόνο αργότερα το ΔΝΤ ομολόγησε το λάθος του εκείνο, παραδέχθηκε ακόμα ότι ο σωστός πολλαπλασιαστής ήταν αυτός που τους είχε υποδείξει εγκαίρως ο Σαμαράς, ομολόγησε ότι τα υφεσιακά αποτελέσματα της πολιτικής που επέβαλε τότε ήταν τριπλάσια από εκείνα που προέβλεπαν και διόρθωσαν το λάθος – στο δεύτερο Μνημόνιο.

Που εφάρμοσε ο Σαμαράς κι έφερνε αποτελέσματα.

Τώρα τελευταία μάλιστα, το ΔΝΤ ζήτησε και συγγνώμη για το λάθος τους εκείνο: Με τους πολλαπλασιαστές!

(Στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουν πάρει χαμπάρι τίποτε. Εξακολουθούν κάποιοι και επικρίνουν το Σαμαρά για τα «Ζάππεια» - ενώ το ΔΝΤ έχει παραδεχθεί ότι είχε κάνει λάθος τότε…)

* Στα υπόλοιπα, είναι δουλειά του ΔΝΤ να κάνει πιο «μετριοπαθείς» και «συντηρητικές» προβλέψεις…

Όμως, παρά τις συντηρητικές προβλέψεις του ΔΝΤ, στα τέλη του 2014, επί Σαμαρά, προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα γνώριζε τα επόμενα δύο χρόνια (2015-16) ταχύρρυθμη ανάπτυξη της τάξης του 6,7%!

Αν έμενε στη γραμμή που την είχε βάλει ως τότε κυβέρνηση Σαμαρά…

Και τα πράγματα θα πήγαιναν πολύ καλύτερα από τις «συντηρητικές προβλέψεις» του ΔΝΤ, γιατί στο μεταξύ έπεσε και ρευστότητα από την «ποσοτική χαλάρωση» της ΕΚΤ. Χώρια που έπεσαν δραστικά και οι τιμές πετρελαίου τα δύο επόμενα χρόνια, επίσης…

Όλα συνηγορούσαν λοιπόν, ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ξεπέρναγε τις «συντηρητικές» προβλέψεις του ΔΝΤ στα τέλη του 2014.

Αλλά συνέβη το αντίθετο: η Ελλάδα επέστρεψε ξανά στην ύφεση το 2015 και το 2016 (από την οποία είχε βγει επισήμως το 2014), όχι γιατί… έπεσαν έξω οι προβλέψεις του ΔΝΤ, αλλά γιατί ήλθε ο Τσίπρας, τα έκανε μαντάρα και στοίχισε στην Ελλάδα 100 δισεκατομμύρια τουλάχιστον μέσα σε έξη μήνες μόνο.

Εδώ δεν φταίνε οι «συντηρητικές προβλέψεις» του ΔΝΤ! Έτσι;

* Τώρα το ΔΝΤ αρνείται να κάνει προβλέψεις για την Ελλάδα – επί του παρόντος τουλάχιστον…

Λέει, εγώ δεν έχω πρόγραμμα, δεν ασχολούμαι, δεν ανακατεύομαι, βρείτε τα…

Αυτό όμως είναι «καταδίκη»!

Που θα χτυπήσει τη χώρα, όχι μέσω των «Θεσμών» πια, αλλά μέσω των αγορών!

Γιατί μπορεί το ΔΝΤ να «διευκολύνει» λίγο ακόμα τους Ευρωπαίους να τα βρούνε μέσα στα Γερμανία – για τη διαδοχή της Μέρκελ – και με το πρόβλημα της Ιταλίας που είναι τεράστιο, αλλά δεν μπορεί να αποσιωπά για πολύ ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη αβεβαιότητα πια - ή έχει μπει ξανά σε δημοσιονομική εκτροχιασμό!

Κι αυτό όταν θα το υπαινιχθεί έστω το ΔΝΤ, ή όταν το πάρουν οι Οίκοι αξιολόγησης ή όταν το ακούσουν οι αγορές, θα έχει σεισμικές επιπτώσεις και μέσα στην Ελλάδα – αλλά και στις άλλες πρωτεύουσες.

Γιατί θα το χρησιμοποιούν διάφορες πτέρυγες στα δικά τους Κοινοβούλια, για να χτυπάνε τους πολιτικούς αντιπάλους τους – και τους μέχρι τώρα κυβερνώντες που βρίσκονται πια σε «αποδρομή».

* Αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι ήταν αναγκαστικά «αναπόφευκτο» να μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις! Γιατί ΔΕΝ ήταν αναπόφευκτο!

Απόδειξη: Το Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2014, λίγο πριν πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά, στο περιβόητο email Χαρδούβελη η Τρόϊκα συμφωνούσε ότι οι συντάξεις ΔΕΝ χρειαζόταν να μειωθούν κι άλλο (εκτός από μια μικρή μείωση στις επικουρικές!)

Το μόνο που ζητούσε η Τρόϊκα τότε ήταν να ΜΗΝ αυξηθούν οι κύριες συντάξεις για τα επόμενα τρία χρόνια – ως το 2018!

Ακούτε;

Ζητούσαν τότε απλώς να μην αυξήσουμε τις κύριες συντάξεις! Όχι να τις μειώσουμε κι άλλο. Αρκούσαν οι μειώσεις που είχαν γίνει ως τότε.

Το Συνταξιοδοτικό μας είχε πάρει τότε «πιστοποιητικό μακροχρόνιας βιωσιμότητας» από την Κομισιόν – με την σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ! Τότε…

(Τα έχει καταθέσει όλα τα στοιχεία ο Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή. Και ουδείς τόλμησε να τον διαψεύσει…)

Τώρα, μετά από δυσανάλογες πρόσθετες περικοπές του συνταξιοδοτικό μας ΔΕΝ είναι βιώσιμο…

Συμπέρασμα πρώτο: Το πρώτο μνημόνιο έκοψε τις συντάξεις κατά 3,5 δισεκατομμύρια. Το δεύτερο μνημόνιο τις έκοψε κατά 4,2 δισεκατομμύρια. Το τρίτο του Τσίπρα τις έκοψε συνολικά κατά 10 δισεκατομμύρια - χωρίς την περικοπή της προσωπικής διαφοράς κατά 8 δισεκατομμύρια περίπου!

Και πάλι το μνημόνιο Τσίπρα έκοψε από τους συνταξιούχους όσο τα δύο πρώτα μνημόνια μαζί!

Συμπέρασμα δεύτερο: Αυτές οι περικοπές συντάξεων του Τρίτου Μνημονίου – του Τσίπρα – ήταν όλες αχρείαστες! Και με τη «βούλα» της Τρόϊκας ακόμα…

Συμπέρασμα τρίτο – και φαρμακερό: Παρά τις πρόσθετες μειώσεις των Συντάξεων επί Τσίπρα, το συνταξιοδοτικό μας σήμερα είναι πολύ λιγότερο «βιώσιμο», απ’ ό,τι πριν γίνουν οι μειώσεις αυτές (το Δεκέμβριο του 2014)!

Για την ώρα δεν είναι – τότε ήταν!

ΥΓ.1 Ένας κακοποιός απήγαγε μια νεαρή κοπέλα, τη φυλάκισε σε ένα εξοχικό και τη βίαζε κάθε μέρα επί βδομάδες.

Την τελευταία μέρα δεν τη βίασε – γιατί τη… «σεβάστηκε», λέει!

Κι ο δικηγόρος του ζητάει από το δικαστήριο, αυτό να του αναγνωριστεί ως «ελαφρυντικό», γιατί δείχνει «ευαίσθητο άνθρωπο» και «συναισθηματικό χαρακτήρα»…

Κι ύστερα την παρέδωσε στους φίλους του να τη βιάσουν κι εκείνοι…

Και κατά το δαιμόνιο δικηγόρο, αυτό είναι επίσης «ελαφρυντικό»: δείχνει ότι έχει «αισθήματα αλληλεγγύης» (προς τους φίλους του) – δεν είναι «μοναχοφάης».

Το παλιό αυτό δικηγορικό ανέκδοτο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα μας – δεν ξέρω πως μου ήλθε….

ΥΓ.2 Την Ελλάδα την παρέλαβαν στις αρχές του 2015 να στέκεται στα πόδια της. Και την έφεραν σε καθίζηση χωρίς πάτο! Τώρα «γλιτώνουν» μιαν ακόμα πολλοστή πρόσθετη περικοπή συντάξεων – αχρείαστη το 2014.

Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουν οι φίλοι τους στις «αγορές». Για να συνεχίσουν να ξεσχίζουν τις σάρκες της…

ΥΓ.3 Υπάρχει λύση για τις συντάξεις; Ή είμαστε καταδικασμένοι. Υπάρχει!

Θα τα πούμε τη Δευτέρα αυτά. Αλλά χρειάζεται άλλη πολιτική – πάνω απ’ όλα άλλη κυβέρνηση - άλλη στρατηγική ανάπτυξης, κι άλλη σχέση με τους Ευρωπαίους. Που κάποτε πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να παίζουν τα δικά τους εσωτερικά μικροπολιτικά παιγνίδια στις πλάτες των Ελλήνων: Άλλοτε να είναι «υπέρμετρα αυστηροί» (ακόμα κι όταν η χώρα κάνει μεταρρυθμίσεις και ανορθώνεται) κι άλλοτε να είναι «πολύ επιεικείς» (ακόμα κι όταν κυβερνούν οι μπαχαλάκηδες).

Ναι, ό,τι μας συνέβη ΕΜΕΙΣ το προκαλέσαμε στους εαυτούς μας!

Αλλά και οι εταίροι μας έχουν κι αυτοί τεράστιες ευθύνες.

Γι’ αυτά όμως, από Δευτέρα…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail