Αρματαγωγό Λέσβος: L-172 τότε L-176 τώρα! Τι τραγική διαφορά...Τι τραγική ειρωνεία!

Γιώργος Αδαλής

Το αρματαγωγό Λέσβος(L-172), είχε καταφέρει να ξεγελάσει τους Τούρκους και με μια αριστουργηματική κίνηση του καπετάνιου του (Πλωτάρχη Ελ. Χανδρινού) οι Τούρκοι το έχασαν κυριολεκτικά στις 20 Ιουλίου 1974! Το αρματαγωγό "Λέσβος" είχε καθελκυστεί το 1942 ως USS «Boone County», και το 1974 ήταν ήδη ένα παμπάλαιο και πολύ αργό πλοίο! Ομως ο Πλωτάρχης Χανρινός κατάφερε και ξεγέλασε τους Τούρκους και αποβίβασε στην Κύπρο τους ΕΛΔΥΚάριους! Οι Τούρκοι, απογείωσαν μαχητικά F-104 και βγήκαν στο κυνήγι μιας ... Ελληνικής νηοπομπής! Φυσικά νηοπομπή δεν υπήρχε παρά μόνο ο Χανδρινός που τους μπέρδεψε με την πορεία και τα κόλπα του! Ετσι οι Μεμέτηδες, λύσσαξαν κυριολεκτικά μέχρι που βρήκαν μπροστά τους ένα στολίσκο από τρία ... τουρκικά πλοία, τα οποία παρότι έφεραν τουρκική σημαία και οι ασυρματιστές μιλούσαν τούρκικα, αυτοί ... "δεν μάσησαν" μιας και ήταν ακράδαντα πεπεισμένοι ότι ήταν Ελληνικά που προσπαθούσαν να τους ... ξεγελάσουν!

Ετσι, έριξαν ρουκέτες και κατάφεραν να βυθίσουν το "ΚοτζάΤεπέ", που είχε κυβερνήτη, ποιον λέτε; Τον μετέπειτα Αρχηγό του Τουρκικού Π.Ν. επί Ιμίων (1996), τον Αντιναύαρχο Γκιουβέν Ερκαγιά!

Κι αφού έβλεπε ως ναυαγός το πλοίο του να βυθίζεται, έβλεπε παράλληλα τους τούρκους πιλότους να χτυπούν αλύπητα τα άλλα δύο πλοία, και μετά από πολύ κόπο να καταφέρνουν δύο σημαντικά χτυπήματα στο δεύτερο πλοίο, το "Αντά Τεπέ"! Λίγο αργότερα, χτύπησαν και το τρίτο πλοίο τους, το "Φεβζί Τσακμάκ"!

Αυτά δεν σας τα λέω για να σας δείξω την ... γιγαντιαία ναυτοσύνη των Τούρκων και της Πολεμικής τους Μηχανής! Αλλωστε, όταν μια χώρα έχει ως σύμβολο της ναυτοσύνης της τον Πασά Αχμέτ Μουχεντίν Πιρί (γνωστού ως Πίρι Ρέις), που δεν κατάφερε ποτέ, να βρει την νήσο Μάλτα όσο κι αν την αναζητούσε με τον στόλο του στην Μεσόγειο και είπε το περίφημο "Μάλτα Γιοκ", τι να περιμένει κανείς;

Επρεπε να περάσουν 40 ολόκληρα χρόνια για να τιμηθεί ο Χανδρινός από την Ελληνική πολιτεία για την συμφορά που έφεραν οι επιδέξιες κινήσεις του στους Τούρκους! Και να φτάσουμε στο 2016, όταν το νέο αρματαγωγό του Π.Ν., το "Λέσβος" (με διακριτικά L-176) να σταλεί αυτή τη φορά στην ακριτική Λέσβο, με σκοπό να φιλοξενήσει παράτυπους μετανάστες!!!

Τι τραγική διαφορά! Τι τραγική ειρωνεία! Δεν μπορούσε άραγε ο "Μπούλης" να χρησιμοποιήσει ένα άλλο πλοίο, έτσι ώστε να μην γίνονται κανενός είδους συνειρμοί;

Βλέπετε εμείς πάντα είχαμε Χανδρινούς και Κουντουριώτηδες! Και οι Τούρκοι είχαν καπεταναίους που δεν ήξεραν καν κολύμπι, όπως ο Πίρι Ρέϊς και ο Ερκαγιά!!!

Είχαμε όμως και "Εφιάλτες" και "Μπούληδες" και "Φλώρους" πολιτικούς! Που μπροστά στην καρέκλα, δεν λογαριάζουν τίποτα και κανέναν!

ΥΓ.
Πάνο, το μάθημα Ιστορίας τελείωσε για σήμερα! Ελπίζω να μπόρεσες να καταλάβεις τι έκανες πάλι!!!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail