Ανέτοιμη η Ελλάδα να τηρήσει την συμφωνία της ΕΕ με σκοπό να επιστρέψουν οι μετανάστες στην Τουρκία!

Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ξεκινήσει την επαναπροώθηση των προσφύγων στην Τουρκία από την Κυριακή, σύμφωνα με ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης.

Βάσει της συμφωνίας που έκλεισε μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας την περασμένη εβδομάδα, οι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα απελαύνονται ΑΜΕΣΩΣ πίσω στην Τουρκία.

Η συμφωνία έχει ως στόχο να « κλείσει» την κύρια οδό που χρησιμοποιείται από τους μετανάστες που ταξιδεύουν προς την ΕΕ και να αποθαρρύνει τους Τούρκους λαθρέμπορους.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στους υπουργούς του το Σάββατο το απόγευμα να είναι έτοιμες οι αρμόδιες υπηρεσίες για να ξεκινήσει η απέλαση των μεταναστών/προσφύγων την επόμενη μέρα, όπως έχει συμφωνηθεί, αλλά οι Υπουργοί δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν για μια τέτοια επιχείρηση.

«Η συμφωνία για την επαναπροώθηση των νέων «αφίξεων» στα νησιά θα πρέπει σύμφωνα με το κείμενο να τεθεί σε ισχύ στις 20 Μαρτίου», δήλωσε ο συντονιστής της κυβέρνησης για την μεταναστευτική πολιτική Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Αλλά ένα σχέδιο σαν αυτό δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μόνο σε 24 ώρες», δήλωσε ο ίδιος.

Περίπου 1.500 πρόσφυγες/μετανάστες διέσχισαν το Αιγαίο προς τα ελληνικά νησιά την Παρασκευή πριν επιτευχθεί η συμφωνία , σύμφωνα με αξιωματούχους.

Δεκάδες εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας ( 2.300 σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα), πρόκειται να φτάσουν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στην επιβολή της συμφωνίας , που περιγράφεται ως «Τιτάνια» από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker.

Παρίσι και το Βερολίνο έχουν υποσχεθεί να στείλουν 600 αστυνομικούς και ειδικούς σε θέματα ασύλου στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά , Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξακολουθούν να αναμένουν το επιπλέον προσωπικό, διότι και χωρίς αυτό δεν δύναται να επιβάλουν την νέα συμφωνία.

«Εμείς ακόμα δεν γνωρίζουμε πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία στην πράξη», δήλωσε πηγή της ελληνικής αστυνομίας στο νησί της Λέσβου στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Πάνω απ “όλα, είμαστε σε αναμονή για το προσωπικό από την Ευρώπη , το οποίο θα είναι σε θέση να επεξεργάζεται ταχύτατα τα ζητήματα του ασύλου. Απαιτούνται μεταφραστές, δικηγόροι, αστυνομικοί, επειδή δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας», δήλωσε ο Έλληνας αξιωματικός της αστυνομίας.

Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Μέχρι το Σάββατο υπάρχουν 47.500 μετανάστες στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων 8.200 στα νησιά και 10.500 στο στρατόπεδο της Ειδομένης στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εισήλθαν στην Ευρώπη το περασμένο έτος, πολλοί από αυτούς προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την φτώχεια στην Συρία, το Αφγανιστάν και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Περίπου 4.000 άνθρωποι έχουν πνιγεί διασχίζοντας το Αιγαίο με σαθρά σκάφη, συμπεριλαμβανομένων 400 μόνο φέτος. Όσοι ήδη ευρίσκονται στην Ελλάδα, θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς.

Από την άλλη πλευρά έχουμε και την Διεθνή Αμνηστία, η οποία αποκάλεσε την συμφωνία ένα «ιστορικό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα», και το Σάββατο χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε Λονδίνο, Αθήνα, Βαρκελώνη, Βιέννη, το Άμστερνταμ και πολλές πόλεις της Ελβετίας κατά της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

«Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει την ευθυγράμμισή της με τις πολιτικές της αντι-προσφυγικής πολιτικής της ΕΕ», δήλωσε ο ακτιβιστής Θανάσης Κούρκουλας σε ένα συλλαλητήριο στην ελληνική πρωτεύουσα.

Προφανώς πρόκειται για άτομα που ζουν στο δικό τους κόσμο και δεν αντιλαμβάνονται σε καμία περίπτωση τον κίνδυνο που διατρέχει η Ελλάδα και ΕΕ από τα εκατομμύρια των προσφύγων/μεταναστών που ευρίσκονται στην Τουρκία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail