Μπορούν αυτό το καλοκαίρι όλες οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ να γίνονται με κάρτες στα ελληνικά νησιά;

Του SON OFEON

Πριν μερικές ημέρες διάβασαμε στον τύπο ότι ο κος Δραγασάκης συναντήθηκε με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών και τους ζήτησε να κάνουν μία επιτροπή, που θα αποφασίσει μέτρα για την προώθηση των άυλων συναλλαγών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τους δόθηκε και χρόνος 30 ημερών για να καταλήξουν σε προτάσεις.

ΠΗΓΗ http://www.businessnews.gr/article/15378/dragasakis-trapezes-dimioyrgeitai-epitropi-gia-tis-psifiakes-synallages

Το μέτρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η μεθόδευση είναι ατυχής.

Το ρητό υποστηρίζει ότι αν δε θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα, δημιουργείς μία επιτροπή για να το εξετάσει.

Για να συμπληρώσω και άλλο την εικόνα θα συμπλήρωνα ότι η κυβέρνηση, μέσω του κου Δραγασάκη, έβαλε τους λύκους να φυλάξουν τα πρόβατα.

Οι τράπεζες δεν μπορούν και δεν πρέπει να προτείνουν τα απαιτούμενα μέτρα.

'Εχουν αντίθετα συμφέροντα με το σύνολο του έργου και βλέπουν το εγχείρημα  μόνο από την πλευρά του  κόστους.

Η εγκατάσταση πολυάριθμων θέσεων POS στις επιχειρήσεις που εδρεύουν στα νησιά, που έχουν πάνω από 3000 κατοίκους, θα προκαλέσει μία μεγάλη οικονομική αιμορραγία και θα είναι χρονοβόρα και ιδιαίτερα δύσκολη τεχνικά.

'Οπως γνωρίζουν όλοι όσοι κατοικούν στα νησιά αυτά οι τηλεπικοινωνίες δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες και το δίκτυο συχνά παρουσιάζει τεχνικά προβλήματα.

Επιπλέον οι τράπεζες δε βρίσκονται και στην καλύτερη οικονομική κατάσταση αυτό τον καιρό.
Δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν ή να αναλάβουν οι ίδιες την απαιτούμενη ανάπτυξη των θέσεων POS.

Κινδυνεύουν να χάσουν μερίδια αγοράς και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναπτύξουν συγχρόνως  4 διαφορετικά ιδιόκτητα δίκτυα: 'Eνα για κάθε μία συστημική τράπεζα.

Αν προσθέσουμε στα παραπάνω και τις αντιδράσεις των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, τα μέτρα θα αναβληθούν ή θα έχουν οικονομικά άσχημα αποτελέσματα για όλους.

Το χάος θα ευνοήσει και άλλο τη φοροδιαφυγή, οι εξαιρέσεις από τα μέτρα θα πληθύνουν και όλοι θα ταλαιπωρηθούν χωρίς λόγο.

Η κυβέρνηση καλώς αρχίζει τη μεταρρύθμιση του συστήματος πληρωμών από τα νησιά.

Αν τα μέτρα πετύχουν το στόχο τους για μείωση της φοροδιαφυγής στα νησιά, τότε δε θα υπάρχει καμμία δικαιολογία για τη μη επέκταση των μέτρων στην υπόλοιπη χώρα, όπου οι τηλεπικοινωνίες και η πυκνότητα των επιχειρήσεων και του πληθυσμού ευνοούν την επιτυχία των μέτρων.

Αν το μέτρο πετύχει, δε θα οδηγήσει σε μείωση των εισοδημάτων του ντόπιου πληθυσμού, γιατί αυτοί που πληρώνουν με τις κάρτες τους τις υπηρεσίες στα νησιά είναι κυρίως τουρίστες.

Θα πλήξει όμως όλα τα κυκλώματα φοροδιαφυγής και τους αεριτζήδες φοροκλέφτες των νησιών και θα αποκαταστήσει τη φορολογική δικαιοσύνη και την ευνομία στα νησιά. Το κράτος θα αυξήσει με υγιή τρόπο τις εισπράξεις του χωρίς να αυξήσει όπως συνήθως το συντελεστή του ΦΠΑ.

Το τουριστικό συνάλλαγμα θα εισρεύσει στην οικονομία, αυξάνοντας τη ρευστότητα των Ελληνικών τραπεζών.

Δεν προβλέπεται να προκύψει μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων, αλλά μία ορθολογική και αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων.

Για να πετύχει το μέτρο θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως POS  συστήματα, που βασίζονται κυρίως στη κινητή τηλεφωνία και το ΙΝΤΕΡΝΕΤ.

Οι περισσότεροι πολίτες και τουρίστες διαθέτουν κινητά τηλέφωνα για προσωπική χρήση.

Πολλά από αυτά διαθέτουν κάμερα και δυνατότητα διαχείρισης μηνυμάτων SMS.

To σύστημα μπορεί να λειτουργήσει ως εξής:

Kάθε επιχείρηση διαθέτει μία πινακίδα, που απεικονίζει ένα γραμμωτό κώδικα με μορφή εικόνας στο σύστημα κωδικοποίησης QR.

Ο γραμμωτός κώδικας QR βρίσκεται σήμερα πάνω στα περισσότερα προιόντα του εμπορίου.
'Εχει επαρκή χωρητικότητα πληροφορίας, καθώς μπορεί να περιέχει ως και 7089 διαφορετικούς χαρακτήρες.

Το σύστημα αυτό επινοήθηκε στην Ιαπωνία από την εταιρεία Denso-Wave το 1994.
ΠΗΓΗ http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%8E%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%82_QR

Υπάρχουν ελεύθερα λογισμικά παραγωγής και αποκωδικοποίησης του κώδικα QR.
Κάθε επιχείρηση μπορεί να φτιάξει το δικό της κώδικα, περιλαμβάνοντας και διαφημιστικές καταχωρήσεις σ' αυτόν.

Ο κώδικας θα περιλαμβάνει κατ' ελάχιστο την επωνυμία της επιχείρησης (Αγγλικά και Ελληνικά), τη διεύθυνση της, το ΑΦΜ της, την τράπεζα συνεργασίας της και κάποιο κωδικό πελάτη, που θα την προσδιορίζει μοναδικά στα συστήματα της τράπεζας συνεργασίας της.

Επίσης θα περιλαμβάνει και το τηλέφωνο ή τον σύνδεσμο προς την ιστοσελίδα της τράπεζας, που συνεργάζεται η  επιχείρηση.

'Οταν ο πελάτης θελήσει να πληρώσει, απλά σαρώνει με την κάμερα του κινητού του την πινακίδα, αντλεί με το σύστημα αποκωδικοποίησης τα στοιχεία της επιχείρησης και στέλνει με το κινητό του τυποποιημένο SMS, που περιλαμβάνει τον αριθμό της κάρτας του, τη λήξη της, τον επταψήφιο κωδικό που βρίσκεται στη πίσω όψη της κάρτας, το ποσό πληρωμής σε ευρώ και τα στοιχεία του κινητού του τηλεφώνου.

Η τράπεζα λαμβάνει το μήνυμα, χρεώνει το ποσό στη κάρτα μέσω των συστημάτων της και αναγνωρίζοντας τα στοιχεία του λογαριασμού του πελάτη της από το ΑΦΜ του ή τον κωδικό πελάτη του κώδικα QR, πιστώνει το ποσό στο λογαριασμό της επιχείρησης, αφού πρώτα όμως υπολογίσει το ΦΠΑ που αναλογεί στο ποσό.

Στη συνέχεια η τράπεζα αναλαμβάνει το ΦΠΑ από τον λογαριασμό του πελάτη και τον αποδίδει στο λογαριασμό της Εφορίας.

Εννοείται ότι όλες οι παραπάνω διαδικασίες γίνονται ηλεκτρονικά και αυτόματα.
Στη συνέχεια η τράπεζα αποστέλει με ηλεκτρονική μορφή την απόδειξη στο κινητό του πελάτη με την μορφή κωδικού QR και επιβεβαίωση στην επιχείρηση για το καλό τέλος της συναλλαγής.
Με τον τρόπο αυτό μπορεί να γίνει διεκπεραίωση οποιασδήποτε συναλλαγής με κάρτα αξίας άνω των 70 ευρώ στα Ελληνικά νησιά από φέτος το καλοκαίρι, δηλαδή μετά από 45 ημέρες.

Εννοείται ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν υπογράψει σύμβαση με την τράπεζα τους και θα πρέπει να έχουν ορίσει σ' αυτήν τον συνδεδεμένο έταιρικό λογαριασμό της επιχείρησης με το σύστημα και τον γραμμωτό κώδικα τους, που θα ενεργοποιεί με ασφάλεια το σύστημα.

Για να γίνει πιο αποδεκτό από τους καταναλωτές το σύστημα θα πρέπει τα έξοδα για τα δύο SMS να χρεώνονται στην εφορία.

Επίσης σκόπιμο είναι με ηλεκτρονική κλήρωση να κληρώνονται τυχαία  κάποιες ηλεκτρονικές αποδείξεις και να επιστρέφονται στις κάρτες των καταναλωτών με μορφή έκπτωσης (πιστωτικό) χρήματα για τις αγορές τους.

Καθώς ο ΦΠΑ θα εισπράττεται κατά τη συναλλαγή, οι επιχειρήσεις θα απαλλάσσονται από την περιοδική δήλωση ΦΠΑ για τις πωλήσεις τους με χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.
Η ανάπτυξη ενός παρόμοιου συστήματος πληρωμών για αγορές αγαθών δεν δικαιολογεί μεγάλο κόστος για τις τράπεζες, που θα το διαχειρίζονται.

Για το λόγο αυτό, η αμοιβή τους θα πρέπει να είναι συμβολική και όχι μεγαλύτερη από 0,7 ευρώ ανά συναλλαγή.

Τελειώνοντας θα ήθελα να θυμίσω σε όλους ένα προγενέστερο άρθρο μου με ημερομηνία 7 Φεβρουαρίου 2015.

ΠΗΓΗ http://www.freepen.gr/2015/02/h-e-18.html

Αν οι κυβερνώντες είχαν καταδεχθεί να το διαβάσουν και δεν αρκούνταν να φτιάχνουν επιτροπές και να "διαπραγματεύονται', ίσως να είχαν επιλύσει τα περισσότερα προβλήματα της Ελλάδας και το παραπάνω σύστημα πληρωμών  θα λειτουργούσε ήδη σε όλη την επικράτεια...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail