Παίζοντας με τη φωτιά και με τις ημερομηνίες των εκλογών

SON OFEON

'Οπως όλοι γνωρίζουμε ψηφίζουμε εθιμικά πάντα Κυριακή και από την προκήρυξη των εκλογών έως την ημερομηνία των εκλογών μεσολαβούν πάντα 30 ημέρες (άρθρο 41 του Συντάγματος).


Αν οι εκλογές προκηρύσσονταν 26 Σεπτεμβρίου, τότε η διεξαγωγή τους θα γινόταν στις 26 Οκτωβρίου, δηλαδή σχεδόν παραμονές της 28ης Οκτωβρίου.

Η ημέρα είναι πολύ συμβολική και μάλλον αποκλείεται, αν η συγκυβέρνηση έχει τα συγκαλά της.
Αν οι εκλογές προκηρυχθούν 3 Οκτωβρίου, θα διεξάγονταν 2 Νοεμβρίου, δηλαδή μετά την καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ και μία ημέρα πριν τις συντάξεις του ΟΑΕΕ. Η ημερομηνία αυτή θα ήταν πολύ φορτισμένη, άρα μάλλον αποκλείεται.

Αν οι εκλογές προκήρυσσονταν 10 ή 17 Οκτωβρίου θα διεξάγονταν 9 Νοεμβρίου ή 16 Νοεμβρίου, δηλαδή μία βδομάδα ή μία ημέρα πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Στην περίπτωση αυτή οι κυβερνώντες θα έπαιζαν με την φωτιά.

Αν οι εκλογές προκηρύσσονταν 24 Οκτωβρίου η συγκυβέρνηση θα αντιμετώπιζε προβλήματα κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, αλλά οι εκλογές θα έπεφταν 23 Νοεμβρίου.

Στο σημείο αυτό ίσως θεωρήσετε ότι βρήκαμε μία ακίνδυνη ημερομηνία για την συγκυβέρνηση.
Αυτό όμως δεν ισχύει, γιατί αν οι εκλογές γίνουν 23 Νοεμβρίου η Βουλή θα παραμείνει κλειστή μέχρι της 23 Δεκεμβρίου τουλάχιστον.

Πότε λοιπόν θα προλάβουν να συντάξουν και να ψηφίσουν προυπολογισμό για το 2015?
H προκήρυξη  των εκλογών θα μπορούσε να γίνει μία οποιαδήποτε άλλη ημέρα πλην της Παρασκευής και οι εκλογές να διεξαχθούν εργάσιμη ημέρα.

Αν συνέβαινε όμως κάτι τέτοιο και επρόκειτο για πρόωρες εκλογές, οι αγορές θα ήταν ανοικτές και οι τράπεζες και το χρηματιστήριο θα μπορούσαν να χτυπηθούν αλύπητα χωρίς σοβαρά περιθώρια αποτελεσματικής αντίδρασης.

Επιπλέον η διεξαγωγή εκλογών σε εργάσιμη ημέρα θα δυνάμωνε ενδεχομένως την αποχή των δυσαρεστημένων και κατά συνέπεια θα έβλαπτε την συγκυβέρνηση.

Από την παραπάνω ανάλυση συμπεραίνουμε ότι αν πρόκειται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές εντός του έτους, θα πρέπει να αυτό να γίνει στις 26 Σεπτεμβρίου και να διενεργηθούν στις 26 Οκτωβρίου.

Ο κος Σαμαράς θα πάει στην Μέρκελ, λένε, στις 25 Σεπτεμβρίου και φαντάζομαι ότι θα συζητήσει το θέμα μαζί της για να ανακοινώσει την "απόφαση" του έγκαιρα στις 28 Σεπτεμβρίου, πριν έλθει η τρόικα και πριν λήξει η προθεσμία του ΕΝΦΙΑ.

Για το θέμα μπορεί να κάνω λάθος καθώς ο κος Σαμαράς έχει κίνητρο να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία, όσο αντέξει.

Αλλά βέβαια υπάρχουν και οι βουλευτές της συγκυβέρνησης, που έχουν κίνητρο να τον απομακρύνουν από την εξουσία πριν τους βλάψει περαιτέρω.

Οπότε υπάρχει περίπτωση πρόωρων εκλογών με πιθανότητα 50% την 26 Οκτωβρίου.

Θα μπορούσε βέβαια ο κος Σαμαράς να μην γινόταν δεκτός την 25 Σεπτεμβρίου από την Μέρκελ ή να αρρωστήσει διπλωματικά και να αποφύγει τον σκόπελο της απευθείας σύγκρουσης με την τρόικα και τους Ευρωπαίους.

Είναι και αυτό μία δυνατότητα, που θα μπορούσε να αξιοποιήσει.
Η επιλογή των ενεργειών του θα καθορίσει και το πολιτικό του μέλλον.

Ας προσέξει όμως...

Στο παιχνίδι υπάρχει και ο "απρόβλεπτος "εξωτερικός παράγων:

Oι βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία στις 5 Οκτωβρίου και οι βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία στις 26 Οκτωβρίου.

Θα επιτρέψουν οι διεθνείς πολιτικοί παίκτες να εξελιχθούν παράλληλα 3 επικίνδυνα παιχνίδια (εκλογές) στα σύνορα της Ε.Ε.?

Θα το καταλάβετε όταν δείτε τα αποτελέσματα των εκλογών  και ακούσετε τις "φωνές" στη Βουλγαρία προσεχώς...



ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΙΣΤΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΑΔΙΣΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΟΥΝ..ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΙΣΤΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΑΔΙΣΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΟΥΝ..
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail