Ένα καλοκαίρι γεμάτο οργή: Η κρίση ηλεκτρικής ενέργειας στην Υεμένη

Το Άντεν αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της πολιτικής αστάθειας, της διαφθοράς και του σκόπιμου σαμποτάζ από τον συνασπισμό Σαουδικής Αραβίας-Εμιράτι, προκαλώντας διακοπές ρεύματος, ακραία ζέστη και αναταραχές στην κοινή γνώμη. Αλλά η αντίπαλη κυβέρνηση της Σαναά μπορεί να κρατά το κλειδί για την επίλυση αυτής της επείγουσας κρίσης στην Υεμένη.

Αν και έχει οριστεί ως η προσωρινή πρωτεύουσα της «διεθνώς αναγνωρισμένης», υποστηριζόμενης από τη Σαουδική Αραβία και το Εμιράτι, η κυβέρνηση της Υεμένης, το Άντεν αντιμετωπίζει κλιμακούμενη οικονομική αστάθεια, αυξανόμενο πληθωρισμό, βίαιες συγκρούσεις, απαγωγές και στοχευμένες δολοφονίες.

Mawadda Iskandar - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτές οι προκλήσεις, που επιδεινώνονται από τον συνεχιζόμενο αγώνα για νομιμότητα, προστίθενται στα ετήσια δεινά της κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας στο νότιο κυβερνείο, ιδιαίτερα κατά τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες.

Με διακοπές ρεύματος που διαρκούν έως και 22 συνεχείς ώρες και θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, το Άντεν έχει βυθιστεί σε πλήρες σκοτάδι, προκαλώντας εκτεταμένη δημόσια αναταραχή. Η αφόρητη ζέστη έχει πλέον οδηγήσει την πόλη στα πρόθυρα του γκρεμού, αναδεικνύοντας την αποτυχία των εισβολέων της να επιλύσουν ένα ζήτημα βασικών υπηρεσιών που επιδεινώνεται από τις επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου τους στους απλούς Υεμενίτες.

Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν στις επαρχίες Hadhramaut, Lahij και Abyan, παρά τις προσπάθειες του υποστηριζόμενου από τα ΗΑΕ Νοτίου Μεταβατικού Συμβουλίου ( STC) να καταστείλει τα πλήθη με τη χρήση βίας και πυροβολισμών.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν αποκλείσει αρκετούς δρόμους και έχουν βάλει φωτιά σε ελαστικά, κατηγορούν τις ξένες δυνάμεις του συνασπισμού για αυτή τη «συλλογική τιμωρία». Η δημόσια αγανάκτηση για τις επιδόσεις της φιλοσυμμαχικής κυβέρνησης έφτασε μέχρι το Μέγαρο Μαασίκ, το οποίο πολιορκήθηκε από διαδηλωτές που απαίτησαν να διακοπεί η παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος στο κτίριο σε ένδειξη αλληλεγγύης για τα δεινά των «νότιων».

Λόγοι της κρίσης

Η κρίση της ηλεκτρικής ενέργειας στο Άντεν οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, κυρίως στη διαφθορά, την κακή διαχείριση και την έλλειψη συντήρησης σε έναν υποβαθμισμένο τομέα. Σήμερα, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας υπερβαίνει κατά πολύ την παραγωγική ικανότητα των σταθμών παραγωγής της.

Η εν λόγω ζήτηση στο Άντεν έχει φθάσει τα 700 μεγαβάτ ετησίως, ενώ οι σημερινοί σταθμοί μπορούν να παράγουν μόνο μέχρι 500 μεγαβάτ. Οι περισσότερες από τις εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής της εξακολουθούν να λειτουργούν με το εξωφρενικά ακριβό καύσιμο ντίζελ, το οποίο καταναλώνει το 60% των οικονομικών επιδοτήσεων της κυβέρνησης.

Η διαχείριση των ηλεκτρικών έργων είναι ελαττωματική και η συντήρηση του ετοιμόρροπου τομέα έχει παραμεληθεί εδώ και χρόνια. Η διαφθορά είναι ανεξέλεγκτη στον τομέα αυτό, καθιστώντας τον κερδοφόρο εμπόρευμα για σημαίνοντα πρόσωπα, που αποφέρει εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Επιπλέον, παρεμποδίζονται οι επενδύσεις και τα αναπτυξιακά έργα στον τομέα, όπως η κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με σύγχρονη τεχνολογία.

Μιλώντας στο The Cradle, ο δημοσιογράφος της Υεμένης Mohammed al-Qaadi τονίζει ότι η κακοδιαχείριση, η διαφθορά, η έλλειψη συντήρησης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των γραμμών μεταφοράς και η υπεξαίρεση των παραγώγων πετρελαίου που διατίθενται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι κύριοι λόγοι της κρίσης.

Ωστόσο, λέει πως ο πυρήνας της κρίσης έγκειται στην αμοιβαία επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ να κρατήσουν άλυτο αυτό το θέμα των υπηρεσιών για λόγους πολιτικής επένδυσης. Ο Qaadi πιστεύει ότι η κρίση έχει γίνει διαπραγματευτικό χαρτί μεταξύ των δύο χωρών, που εκπροσωπούνται από τους πληρεξουσίους τους στο Άντεν.

Το STC προσπαθεί να παρουσιάσει την κυβέρνηση που διορίστηκε από τη Σαουδική Αραβία ως αποτυχημένη στην παροχή υπηρεσιών στο Άντεν, ενώ η τελευταία δείχνει με το δάχτυλο το STC για παρεμπόδιση των προσπαθειών της.

Παρά τον πετρελαϊκό της πλούτο, η Υεμένη υποφέρει αναίτια από κρίση ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως στις νότιες περιοχές της, οι οποίες είναι πλούσιες σε πετρέλαιο και φυσικούς πόρους. Κατά ειρωνικό τρόπο, η κρίση αυτή είναι πολύ πιο έντονη στις νότιες επαρχίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του συνασπισμού Σαουδικής Αραβίας-Εμιράτι παρά στις βόρειες που κυβερνά η κυβέρνηση της Σαναά, η οποία υποστηρίζεται από την Ανσαράλα. Τίθεται το ερώτημα, πώς γίνεται πλούσιες σε πετρέλαιο περιοχές που ελέγχονται από δύο από τις πλουσιότερες χώρες της Δυτικής Ασίας να τυλίγονται στις φλόγες της ζέστης χωρίς βασικές υπηρεσίες ηλεκτρικής ενέργειας;

Μια κατασκευασμένη κρίση

Εν ολίγοις, πρόκειται για μια «κατασκευασμένη κρίση» που ενορχηστρώθηκε από μια πολιτική απόφαση Σαουδικής Αραβίας-Εμιράτι με στόχο να σαμποτάρει τις υπηρεσίες στις επαρχίες που ελέγχουν, ώστε να εμποδίσει τη δυνατότητα προόδου σε αυτούς τους τομείς.

Αντιφατικά, αυτή η εσκεμμένη απόφαση αποσκοπεί στη διατήρηση της πολιτικής τους κυριαρχίας και στη διασφάλιση των συμφερόντων τους στο νότο της χώρας. Ο δημοσιογράφος Ahmed al-Hasni από την Υεμένη εξηγεί στο The Cradle ότι το ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας στο Άντεν έχει μετατραπεί από θέμα υπηρεσιών σε πολιτικό εργαλείο που χρησιμοποιεί ο συνασπισμός για να εξαναγκάσει και να υποτάξει τον πληθυσμό.

Η κρίση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μόνο μία συνιστώσα ενός ευρύτερου αστερισμού θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αστάθειας της ασφάλειας, της υποτίμησης του νομίσματος, των μισθολογικών διαταραχών -μεταξύ άλλων- που έχουν κινητοποιήσει τον πληθυσμό της Υεμένης να εξεγερθεί εναντίον του συνασπισμού.

Οι κρίσεις είναι αλληλένδετες: η κατάρρευση του νομίσματος και η κρίση της Κεντρικής Τράπεζας έχουν στερήσει από την Υεμένη τα κεφάλαια που απαιτούνται για τα καύσιμα ντίζελ για τη λειτουργία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, τα οποία απαιτούν σημαντικό προϋπολογισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Κατά συνέπεια, η κρίση της ηλεκτρικής ενέργειας υπερβαίνει την απλή μείωση της παραγωγικής ικανότητας και συνδέεται με την έλλειψη καυσίμων και τους οικονομικούς περιορισμούς, μετατρέποντας τον φάκελο της ηλεκτρικής ενέργειας σε μια καταβόθρα που καταναλώνει σημαντικούς δημοσιονομικούς πόρους.

Περαιτέρω αποδείξεις της παρεμπόδισης περιλαμβάνουν ψευδείς υποσχέσεις για τη μετατροπή του Άντεν σε ένα δεύτερο Ντουμπάι μέσω της εμπορίας φανταστικών έργων. Ο Hasni παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν ότι η μεταρρύθμιση της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί κόκκινη γραμμή.

Αυτό περιλαμβάνει την κατηγορία της STC κατά της Σαουδικής Αραβίας πριν από χρόνια για την υποτιθέμενη διακοπή των γεννητριών ηλεκτρικής ενέργειας που κατευθύνονταν προς το Άντεν στο λιμάνι της Τζέντα. Είναι απίστευτο ότι το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Σαουδικής Αραβίας για την Υεμένη κατέσχεσε τις γεννήτριες που είχε διαθέσει για την αποκατάσταση του διεθνούς αεροδρομίου του Άντεν με το πρόσχημα ότι δεν ήταν συμβατές με το σύστημα ηλεκτροδότησης του αεροδρομίου.

Παρομοίως, οι Εμιρατινοί έφεραν δυσλειτουργικές, ετοιμόρροπες και ξεπερασμένες γεννήτριες για την εξυπηρέτηση του τομέα. Επιπλέον, όταν το Αμπού Ντάμπι υποσχέθηκε έναν ηλιακό σταθμό ισχύος 120 μεγαβάτ, δεν τήρησε τη δέσμευσή του.

Εσκεμμένη καταστροφή

Η κρίση της ηλεκτρικής ενέργειας στο Άντεν χαρακτηρίζεται από δύο προκλήσεις: την εσκεμμένη καταστροφή του τομέα από την έναρξη του πολέμου στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015 και τη συστηματική λεηλασία των πετρελαϊκών πόρων της χώρας από τον συνασπισμό Σαουδικής Αραβίας-Εμιράτι.

Από το 2015, περισσότεροι από 13 σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άντεν, τη Lahij, τη Shabwa και την Abyan στη νότια Υεμένη έχουν υποστεί ζημιές. Η σκόπιμη στοχοποίηση των διυλιστηρίων πετρελαίου έχει επιδεινώσει την κρίση, καθιστώντας αναγκαία τη σύναψη συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες (ευθυγραμμισμένες με την STC) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό έχει οδηγήσει σε εξάρτηση από την ιδιωτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ήδη εύθραυστη υποδομή.

Από την άλλη πλευρά, η συστηματική λεηλασία των πετρελαϊκών πόρων στο νότο από τον συνασπισμό Σαουδικής Αραβίας-Εμιράτι ανάγκασε την κυβέρνηση να εισάγει καύσιμα για τη λειτουργία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, γεγονός που προσέκρουσε σε οικονομικούς περιορισμούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών της Σαναά, οι απώλειες στον τομέα του πετρελαίου και των ορυκτών πόρων κατά τη διάρκεια των έξι ετών της επίθεσης ξεπέρασαν τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, ο συνασπισμός εμπόδισε τη ροή καυσίμων και παραγώγων πετρελαίου, οδηγώντας σε σοβαρή έλλειψη ενεργειακών προμηθειών και σε αύξηση των τιμών των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας, και λεηλάτησε το πετρέλαιο της Υεμένης μέσω οργανωμένων λαθρεμπορικών επιχειρήσεων, λεηλατώντας πάνω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη του πολέμου.

Αφού κατέλαβε τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της Υεμένης, το Ριάντ έλαβε διάφορα μέτρα για να λεηλατήσει το πετρέλαιο της Υεμένης: Οι Σαουδάραβες απέκτησαν συμφωνίες για τους τομείς του Μαύρου Τριγώνου στη Marib, τη Shabwa και την Al-Jawf, σταμάτησαν τις επιχειρήσεις εξερεύνησης στη Hodeidah και την Al-Jawf και περιόρισαν τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ελάχιστες ποσότητες για να εξασφαλίσουν υπολείμματα για τους μισθοφόρους τους.

Λεηλασία των πόρων της Υεμένης

Σε αριθμούς: 120.000 βαρέλια πετρελαίου λεηλατούνται καθημερινά, που ισοδυναμεί με 12.500.000 βαρέλια ετησίως. Τα έσοδα από δύο μόλις ημέρες παραγωγής πετρελαίου θα μπορούσαν να καλύψουν τους μισθούς των κρατικών υπαλλήλων για έναν ολόκληρο μήνα, ωστόσο τα κεφάλαια αυτά εκτρέπονται στην Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας.

Ο συνασπισμός ελέγχει τα λιμάνια πετρελαίου και φυσικού αερίου, εμποδίζοντας την κυβέρνηση του Προεδρικού Συμβουλίου Ηγεσίας να εξάγει πόρους και να επωφελείται από τα έσοδά τους. Ομάδες φυλών και ένοπλες πολιτοφυλακές που χρηματοδοτούνται από την STC κρατούν φορτηγά εφοδιασμού καυσίμων που προορίζονται για σταθμούς παραγωγής ενέργειας στο Άντεν στις επαρχίες Shabwa και Marib.

Κατά συνέπεια, οι νότιες επαρχίες στερούνται την εξόρυξη αργού πετρελαίου από τα κοιτάσματα στη Marib, το Hadramout και τη Shabwa και τη διύλισή του στο Aden και το Safir στη Marib. Αυτό θα παρήγαγε το απαραίτητο πετρέλαιο ντίζελ και μαζούτ για τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αποφεύγοντας την ανάγκη εισαγωγής με διογκωμένο κόστος και κατώτερη ποιότητα.

Ο πολιτικός αναλυτής Talib al-Hasni περιγράφει την κατάσταση στο The Cradle:

Ο κύριος λόγος για την κρίση ηλεκτρικής ενέργειας είναι η απόφαση των ΗΠΑ και του Κόλπου, και συγκεκριμένα της Σαουδικής Αραβίας, από τη δεκαετία του 1990, να αποτρέψουν την ανακάλυψη περισσότερων πετρελαιοπηγών στην Υεμένη. Η Υεμένη εξάγει περίπου 400.000 βαρέλια ημερησίως παρά την ικανότητά της να παράγει δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η απαγόρευση αυτή, σε συνεννόηση με το προηγούμενο καθεστώς, οδήγησε στην υποβάθμιση των υποδομών και του συστήματος υπηρεσιών στην Υεμένη. Ο δεύτερος λόγος συνδέεται με τον αγώνα εξουσίας μεταξύ Εμιράτων και Σαουδικής Αραβίας. Το Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο, υπό τις οδηγίες του Αμπού Ντάμπι, εργάζεται για να κρατήσει το Άντεν χωρίς υπηρεσίες για να μεταφέρει την ευθύνη στην κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία.

Ο Hasni σημειώνει πως η αντιπολιτευόμενη κυβέρνηση της Σαναά ξεπέρασε την κρίση με την ενίσχυση του παράκτιου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Hodeidah. Παρά τη διαφορά μεγέθους και πληθυσμιακής πυκνότητας μεταξύ των δύο πόλεων, η Σανάα έλυσε το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης για περισσότερο από το 80% του πληθυσμού της Υεμένης.

Δημιουργία αποτροπής

Τον Οκτώβριο του 2022, οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης που είναι σύμμαχοι της Ansarallah επέβαλαν μια νέα εξίσωση αποτροπής για να σταματήσουν τη λεηλασία του πλούτου της χώρας. Απείλησαν να βάλουν στο στόχαστρο πετρελαιοφόρα που προσέγγιζαν λιμάνια υπό τον έλεγχο του συνασπισμού και των συμμαχικών του παρατάξεων, προειδοποιώντας τις ξένες πετρελαϊκές και ναυτιλιακές εταιρείες για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η συνέχιση της λεηλασίας του πετρελαίου, το οποίο χρηματοδοτούσε το 80% των δημόσιων πόρων της Υεμένης πριν από τον πόλεμο.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Σαναά έλαβε μέτρα για την ανακούφιση της κρίσης, επιτρέποντας στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ανταγωνιστικής πόλης Άντεν να τροφοδοτούνται με καύσιμα από τους πετρελαϊκούς τομείς των επαρχιών Σαμπούα και Μαρίμπ. Έχει επίσης παραχωρήσει στο Άντεν δεκάδες εισαγόμενες δεξαμενές υγραερίου, εκφράζοντας την ετοιμότητά της να προμηθεύσει με καύσιμα τους αντιπάλους της στο νότο.

Ο Hasni υποστηρίζει πως η Σανάα θα μπορούσε να βοηθήσει στην επισκευή και αποκατάσταση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Άντεν και να τον προμηθεύσει με πετρελαιοειδή, όπως έγινε με τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Χοντάιντα. Υπάρχει επίσης πίεση στη Marib να παρέχει καύσιμα ντίζελ και να ενεργοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα για τη ρύθμιση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι προσπάθειες για το μετριασμό της κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Υεμένη περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό αποτροπής, πρωτοβουλιών για την προμήθεια καυσίμων και αποκατάστασης των υποδομών. Τα προληπτικά μέτρα και η στρατηγική αποτροπή της ντε φάκτο κυβέρνησης στη Σαναά είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης και την αποκατάσταση της σταθερότητας στις πληγείσες περιοχές. Ωστόσο, η επίλυση αυτού του ζητήματος θα απαιτήσει συνεχή πολιτική βούληση και συντονισμένες δράσεις για να εξασφαλιστούν μακροπρόθεσμες λύσεις για τον ενεργειακό τομέα της Υεμένης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail