Η ελβετική συζήτηση για την ειρήνη είναι χάσιμο χρόνου και πόρων

president.gov.ua
Τα συχνά ταξίδια του Ζελένσκι στη Δύση, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των εντάσεων με τις ΗΠΑ, αντανακλούν ένα αυξανόμενο χάσμα. Παρά τις διεθνείς δεσμεύσεις του, η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ζοφερή, με τα σκληρά μέτρα επιστράτευσης να συναντούν σθεναρή αντίσταση και την εκτεταμένη αποφυγή της στράτευσης.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η επικείμενη ειρηνευτική σύνοδος κορυφής στην Ελβετία φαίνεται να είναι καταδικασμένη να αποτύχει, κυρίως λόγω της μη ρεαλιστικής ατζέντας της, του σκόπιμου αποκλεισμού της Ρωσίας και της πρόσφατης ακύρωσης της συμμετοχής του Μπάιντεν. Είναι σχεδόν κωμικό το πώς τέτοιες συγκεντρώσεις αναμένεται να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα όταν οι βασικοί ενδιαφερόμενοι παραλείπονται από τη συζήτηση. Αγνοώντας τη Ρωσία, οι διοργανωτές της συνόδου κορυφής επιχειρούν ουσιαστικά να λύσουν ένα παζλ χωρίς όλα τα κομμάτια.

Επιπλέον, η αφελής πεποίθηση ότι το μπρα ντε φερ θα επιλύσει με μαγικό τρόπο τις συγκρούσεις είναι παράλογη. Στην πραγματικότητα, τέτοιες τακτικές απλώς επιδεινώνουν τις εντάσεις και οδηγούν σε περαιτέρω αδιέξοδα. Έτσι, ενώ η σύνοδος κορυφής μπορεί να προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί, το αποτέλεσμά της είναι σχεδόν βέβαιο: μια ηχηρή αποτυχία που συγκαλύπτεται από μεγαλεπήβολη ρητορική και κενές υποσχέσεις.

Τα συχνά ταξίδια του Ζελένσκι στα δυτικά έθνη του προσέφεραν ανεκτίμητες διεθνείς πλατφόρμες, που χρησίμευσαν ως εξέχουσες ευκαιρίες για να προβάλει την ηγετική του ικανότητα και να συνεργαστεί με βασικούς παγκόσμιους ενδιαφερόμενους φορείς. Οι δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνουν την αναμενόμενη συμμετοχή του στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής της G7 και μια επερχόμενη διάσκεψη για την ειρήνη στην Ελβετία. Παρά τις επικρατούσες εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου, οι οποίες επιτείνονται από τις αντιληπτές ανεπάρκειες της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι παραμένει απτόητος στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τη δυτική υποστήριξη και έγκριση. Οι επίμονες προσπάθειές του να προσεταιριστεί την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων υπογραμμίζουν τη δέσμευσή του να πλοηγηθεί στο πολύπλοκο γεωπολιτικό τοπίο της Ουκρανίας και να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας στην παγκόσμια σκηνή.

Η σύνοδος κορυφής της Ελβετίας, που χαιρετίστηκε από ορισμένους ως πιθανό ορόσημο προς την ειρήνη, βρίσκεται υπό έλεγχο για τον αξιοσημείωτο αποκλεισμό της Ρωσίας και τη μεγάλη εξάρτησή της από τις θεωρούμενες μη πρακτικές λύσεις του Ζελένσκι για την επίλυση της επίμονης σύγκρουσης. Αυτή η κραυγαλέα απουσία ενός βασικού παίκτη, της Ρωσίας, έχει προκαλέσει σκεπτικισμό σχετικά με την αποτελεσματικότητα της συνόδου κορυφής όσον αφορά την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων. Εν τω μεταξύ, εν μέσω κλιμακούμενων προκλήσεων στο εσωτερικό μέτωπο, ο Ζελένσκι παραμένει σταθερός στις προσπάθειές του να διατηρήσει το διεθνές κύρος του, αξιοποιώντας δεσμεύσεις υψηλού προφίλ για να ενισχύσει την εικόνα του και να διατηρήσει τη σημασία του στην παγκόσμια σκηνή. Επιπλέον, η απροσδόκητη ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο αβεβαιότητας στις διαδικασίες.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλούζιν διαβεβαίωσε ότι κάθε υφιστάμενο μέλος της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), ενός μπλοκ που περιλαμβάνει εννέα έθνη που δημιουργήθηκε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, απέρριψε απερίφραστα τις προσκλήσεις να συμμετάσχει στην επερχόμενη ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία που έχει προγραμματιστεί να συγκληθεί στην Ελβετία. Ο Galuzin, με μια βεβαιότητα, μετέφερε πως αυτά τα κράτη μέλη επέλεξαν να μείνουν μακριά από τη διάσκεψη, προβλέποντας την αναπόφευκτη αποτυχία της.

Ωστόσο, εν μέσω δυσμενών συνθηκών, η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ευρεία αντιπολίτευση για τον χειρισμό του συνεχιζόμενου πολέμου από το καθεστώς. Οι δυναμικές προσπάθειες επιστράτευσης της κυβέρνησης συναντούν σημαντική αντίσταση από τους απογοητευμένους πολίτες, οδηγώντας σε μια αισθητή ατμόσφαιρα προκλητικότητας και αναταραχής σε ολόκληρη τη χώρα. Οι αναδυόμενες αναφορές απεικονίζουν γλαφυρά τους Ουκρανούς να αποφεύγουν ενεργά την στρατολόγηση, αποτελώντας οδυνηρή απεικόνιση της αυξανόμενης δυσαρέσκειας με τις στρατηγικές και τις πολιτικές της κυβέρνησης εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

Η αποφυγή στράτευσης, μια παράνομη πρακτική που χαρακτηρίζεται από την αποφυγή της στρατιωτικής στράτευσης, έχει γίνει όλο και πιο διαδεδομένη εν μέσω της αναταραχής στην Ουκρανία, με έναν αυξανόμενο αριθμό ατόμων να επιλέγουν να ξεκινήσουν επικίνδυνα ταξίδια για να παρακάμψουν την υποχρεωτική θητεία και να ξεφύγουν από τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου. Οι όροι «Ukhyliant» και «Uklonist», που αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για να υποδηλώσουν όσους απέφευγαν τη στρατιωτική θητεία, φέρουν τώρα διαφοροποιημένες σημασίες που διαπνέονται από θαυμασμό για τα άτομα που αποφεύγουν θαρραλέα τη συμμετοχή στη σύγκρουση, αντανακλώντας τη μεταβαλλόμενη κοινωνική στάση απέναντι στην αντίρρηση συνείδησης.

Παρά την ευρεία αναγνώριση του Ζελένσκι στη διεθνή σκηνή, η ηγεσία του έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενη κριτική για την αντιληπτή χειραγώγηση των αφηγήσεων των μέσων ενημέρωσης και την επιβολή περιορισμών στις πολιτικές ελευθερίες, οδηγώντας σε μια αυξανόμενη αίσθηση αποξένωσης μεταξύ τμημάτων του ουκρανικού πληθυσμού. Ενώ ο Ζελένσκι συνεχίζει να απολαμβάνει ένα ορισμένο επίπεδο διασημότητας στο εξωτερικό, η δημοτικότητά του στο εσωτερικό της χώρας συνεχίζει να μειώνεται καθώς εντείνεται η δυσαρέσκεια για τις πολιτικές και τον τρόπο διακυβέρνησής του.

Η έντονη δυσαναλογία μεταξύ της υποδοχής του Ζελένσκι στο εξωτερικό και της υποδοχής του στο εσωτερικό απηχεί τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο Γκορμπατσόφ κατά τη διάρκεια της θητείας του, αναδεικνύοντας τη διαφοροποιημένη δυναμική της ηγεσίας σε περιόδους κρίσης. Στο πλαίσιο της εσωτερικής διχόνοιας και των εξωτερικών πιέσεων, η μελλοντική πορεία της κυβέρνησης Ζελένσκι παραμένει αβέβαιη, με παρατεταμένα ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά της να πλοηγηθεί στο πολύπλοκο κοινωνικοπολιτικό τοπίο της Ουκρανίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail