Γερμανία: Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα έγγραφα, το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων βασίστηκε σε ψέματα

German Economy and Climate Minister Robert Habeck gestures as he speaks during a media conference after a meeting in Paris, Monday, Feb. 7, 2022. (ΑΡ Photo/Μichel Εuler)
Οι Πράσινοι φέρονται να ηγήθηκαν του αντικαγκελάριου Χάμπεκ στην προσπάθεια να κλείσουν τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας

 Η γερμανική κυβέρνηση γνώριζε ότι το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων της ήταν κακή ιδέα και ο υπουργός Οικονομίας του κόμματος των Πρασίνων, Robert Habeck, εξαπατήθηκε επίσης από στοιχεία του κόμματός του για να διασφαλίσει πως η μετάβαση θα γινόταν ούτως ή άλλως, υποστηρίζει τώρα ένα γερμανικό περιοδικό.

DÉNES ALBERT - rmx.news / Παρουσίαση Freepen.gr

Πριν από δύο χρόνια, η Γερμανία διέταξε το κλείσιμο των τριών τελευταίων πυρηνικών εργοστασίων της το 2022, το τελευταίο βήμα μιας πολυετούς διαδικασίας για τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σημειώνει το περιοδικό Cicero.

Το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων ήρθε σε μια εποχή που η ευρωπαϊκή ήπειρος αντιμετώπιζε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση ως αποτέλεσμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, και η επιβολή του κλεισίματος θεωρήθηκε σχεδόν από όλους ως κακή ιδέα, συμπεριλαμβανομένων πολλών οικονομολόγων, ηγετών της βιομηχανίας και εμπειρογνωμόνων σε θέματα ενέργειας. Η αξιοσημείωτη εξαίρεση ήταν η κυβερνητική απόφαση στο Βερολίνο

Ο αριστερόφιλος-φιλελεύθερος-πράσινος κυβερνητικός συνασπισμός επέμεινε ότι το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων δεν θα είχε καμία επίπτωση στην παραγωγή ενέργειας της Γερμανίας.

Μετά από μια σκληρή δικαστική μάχη, το Cicero κέρδισε τη δημοσιοποίηση ορισμένων κυβερνητικών εγγράφων που σχετίζονται με την απόφαση για το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων. Τώρα αποδεικνύεται ότι η απόφαση βασίστηκε σε ψευδή στοιχεία.

Η Cicero αποδεικνύει πως ένα σημαντικό έγγραφο που αμφισβητούσε πως το κλείσιμο ήταν αποσιωπημένο από τον Robert Habeck, τον υπουργό οικονομικών υποθέσεων και κλιματικής αλλαγής και αντικαγκελάριο που επέβλεψε την όλη μετάβαση. 

Η γερμανική αντιπολίτευση απειλεί να συστήσει επιτροπή εάν ο αρχηγός των Πρασίνων Χάμπεκ δεν παραδώσει έγγραφα σχετικά με το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων της χώρας. Ο υπουργός Οικονομίας λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα να κρύψει και κανένα σκάνδαλο. Ο φιλελεύθερος μικρότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, το FDP, εξέφρασε την ανησυχία του, αλλά δήλωσε πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία υπερβολική αντίδραση και κανένα σκάνδαλο, διότι αυτό ενισχύει μόνο τη δεξιά πτέρυγα.

Σύμφωνα με το Cicero, τα έγγραφα δείχνουν ότι: Οι Πράσινοι παραπληροφόρησαν ακόμη και τον Χάμπεκ σχετικά με τις πιθανές συνέπειες του κλεισίματος. Ένα από τα βασικά έγγραφα, με ημερομηνία Μάρτιος 2022, εκδόθηκε από μια υπηρεσία του γερμανικού ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και ανέφερε ότι μετά το κλείσιμο των αντιδραστήρων, η Γερμανία θα έχει αρκετούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, αλλά όχι αρκετό φυσικό αέριο για να τους κρατήσει σε λειτουργία όλο το χειμώνα.

Όπως έγραψαν: «Η παράταση της διάρκειας ζωής των τελευταίων πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας θα βοηθούσε στην ανακούφιση αυτής της κατάστασης». Επιπλέον, αν δεν κλείσουν τα πυρηνικά εργοστάσια, αυτό θα οδηγούσε σε μείωση των τιμών της ενέργειας.

Στο έγγραφο επισημαίνεται πως οι μονάδες άνθρακα που έχουν ήδη κλείσει δεν θα ήταν απολύτως κατάλληλες για να καλύψουν το έλλειμμα, καθώς είναι πολύ παλιές και επιρρεπείς σε βλάβες. Η εξάρτηση αποκλειστικά από το φυσικό αέριο θα ήταν «εξαιρετικά επικίνδυνη», αναφέρεται στην έκθεση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail