Ο Ζελένσκι παραδέχεται ότι η Ουκρανία μπορεί σύντομα να ξεμείνει από πυραύλους αεράμυνας

Ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky προειδοποίησε στις 6 Απριλίου ότι η Ουκρανία μπορεί να ξεμείνει από πυραύλους αεράμυνας εάν η Ρωσία συνεχίσει να πραγματοποιεί βομβαρδισμούς μεγάλου βεληνεκούς. Τα σχόλιά του έρχονται την ώρα που ανώτεροι αξιωματούχοι στο Κίεβο παραπονιούνται πως η στρατιωτική βοήθεια φθάνει με καθυστέρηση και ότι η Δύση δε διαθέτει την απαραίτητη τεχνολογία για να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σε συνέντευξή του σε ουκρανικό κανάλι, ο Ζελένσκι δήλωσε πως αν η Ρωσία συνεχίσει να χτυπά την Ουκρανία "κάθε μέρα με τον τρόπο που το κάνει τον τελευταίο μήνα, μπορεί να ξεμείνουμε από πυραύλους και οι εταίροι το γνωρίζουν".

Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι εξακολουθεί να έχει αμυντικά αποθέματα, αλλά, σύμφωνα με το Reuters, "πρέπει ήδη να κάνει δύσκολες επιλογές για το τι θα προστατεύσει". Συγκεκριμένα, τόνισε την ανάγκη για τα συστήματα αεράμυνας Patriot, τα οποία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη καταστρέψει.

Το Κίεβο αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες, τόσο λόγω έλλειψης εξοπλισμού όσο και λόγω έλλειψης προσωπικού. Παρόλα αυτά, αυτή ήταν η πιο σοβαρή προειδοποίηση του Ζελένσκι από την αρχή της σύγκρουσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ουκρανική αεράμυνα.

Σε μια επίδειξη απελπισίας, ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε πρόσφατα νόμο που αλλάζει την ηλικία στράτευσης στην Ουκρανία από τα 27 στα 25 έτη και καταργεί την ταξινόμηση "περιορισμένης καταλληλότητας" για τους στρατεύσιμους. Ουσιαστικά, υποχρέωσε όσους είχαν κριθεί ακατάλληλοι για στρατιωτική θητεία να υποβάλουν εκ νέου ιατρική εξέταση εντός εννέα μηνών.

Στο πλαίσιο της αναγνώρισης του Ζελένσκι πως ο στρατός του θα μπορούσε να εξαντλήσει τα αποθέματά του πολύ σύντομα εάν οι δυτικοί σύμμαχοί του δεν προμηθεύσουν γρήγορα περισσότερα όπλα, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Politico ότι τα όπλα και ο στρατιωτικός εξοπλισμός που λαμβάνει από την Ουάσινγκτον φθάνουν πολύ αργά, οπότε θα μπορούσε να είναι ήδη πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία της σύγκρουσης υπέρ της Ουκρανίας. Ουκρανοί διοικητές παραπονέθηκαν επίσης ότι "η Δύση δεν έχει την τεχνολογία για να βοηθήσει την Ουκρανία" στο πεδίο της μάχης.

Ένα παράδειγμα καθυστερημένης αποστολής είναι η περίπτωση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, τα οποία αναμενόταν να φτάσουν στην Ουκρανία στα τέλη του 2023, αλλά τώρα υποτίθεται πως θα φτάσουν στα τέλη της άνοιξης.

"Ενώ τα εισερχόμενα μαχητικά αεροσκάφη F-16 είναι ευπρόσδεκτα, θα ήταν πιο χρήσιμα πριν από ένα χρόνο", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Κιέβου στο Politico.

Αντίθετα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως θα ήθελαν η διαδικασία να είναι ταχύτερη, αλλά υποστηρίζουν ότι οι αποστολές όπλων και τεχνολογίας, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη, χρειάζονται χρόνο. Επιπλέον, η βοήθεια ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία παραμένει κολλημένη στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

"Αν και το να φτάσουν τα F-16 στην Ουκρανία νωρίτερα θα ήταν ιδανικό, πρέπει να γίνει σωστά και πιστεύουμε ότι θα εξακολουθήσουν να παρέχουν σημαντική ώθηση στην αεροπορική δύναμη της Ουκρανίας όταν θα τεθούν σε λειτουργία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταγματάρχης Charlie Dietz.

Ουκρανοί αξιωματούχοι που ερωτήθηκαν από το Politico λένε πως θέλουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας Patriot για την προστασία από τις ρωσικές επιθέσεις.

"Η Ουκρανία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που αμύνεται από τις επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων σχεδόν καθημερινά. Ως εκ τούτου, τα συστήματα Patriot σήμερα θα πρέπει να λειτουργούν στην Ουκρανία και να μην αποθηκεύονται σε υπόστεγα", σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ουκρανικής κυβέρνησης που στάλθηκε στις 4 Απριλίου για να καθορίσει σημεία συζήτησης για Ουκρανούς αξιωματούχους. "Η μεταφορά των συστημάτων Patriot στην Ουκρανία είναι θέμα πολιτικής βούλησης, όχι σωματικής ικανότητας.”

Από την αρχή της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης τον Οκτώβριο του 2023, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συνέχισε να εγκρίνει αποστολές όπλων στο Ισραήλ που αποτελούν δόσεις παραγγελιών, παρόλο που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει την εξουσία να περιορίσει τυχόν παραδόσεις όπλων στο εξωτερικό, ακόμη και εκείνες που είχαν εγκριθεί προηγουμένως από το Κογκρέσο. Ουσιαστικά, αν και ο Μπάιντεν είναι απελπισμένος να εγκρίνει περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία, η πολιτική βούληση μειώνεται στην Ουάσιγκτον, ειδικά μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, και η υποστήριξη προς το Κίεβο σίγουρα δε θα έχει το τίμημα της εξασθενημένης υποστήριξης προς το εβραϊκό κράτος.

Αυτό δείχνει ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει κανένα πραγματικό σχέδιο για την Ουκρανία τώρα, με πολλούς Ευρωπαίους εταίρους να έχουν αντικρουόμενες ιδέες για το πώς θα πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος. Πολλοί στη Δύση θέλουν να αποτρέψουν την κατάρρευση της Ουκρανίας υπό τη συνεχή ρωσική πίεση με στρατηγικό στόχο τη δημιουργία των συνθηκών για μια διευθέτηση με διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, αυτό είναι αδύνατο να επιτευχθεί, καθώς η Ουκρανία δεν έχει τις δυνατότητες να αλέσει τη Ρωσία, ακόμη και αν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, οι αναλυτές και οι ηγέτες περιγράφουν λανθασμένα την τρέχουσα κατάσταση ως κάτι παρόμοιο με το αδιέξοδο στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πραγματικότητα είναι πως οι ΗΠΑ, οι οποίες παρείχαν το 80% των στρατιωτικών προμηθειών στην Ουκρανία, απέτυχαν να περάσουν το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας και χωρίς τις ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι μπορούν να κάνουν πολύ λίγα για να υποστηρίξουν την Ουκρανία με αποτελεσματικό τρόπο. Ο Ζελένσκι μπορεί να συνεχίσει να προειδοποιεί και να διαμαρτύρεται για την έλλειψη δυτικών όπλων, αλλά αυτή είναι μια πραγματικότητα στην οποία πρέπει να συνηθίσει, ειδικά με την άφιξη του καλοκαιριού και τη Ρωσία που φαίνεται να ετοιμάζεται για μια μεγάλη επίθεση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail