Η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε αυτό που περιέγραψε ως την πρώτη της πράξη αντιποίνων κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς Σάλεχ Αλ-Αρούρι στο προπύργιο του σιιτικού κινήματος Νταχίχ στη νότια Βηρυτό.
Ali Rizk - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Το κίνημα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως εκτόξευσε καταιγισμό 62 ρουκετών εναντίον μιας βάσης εναέριας επιτήρησης που βρίσκεται στο όρος Μερόν στο βόρειο Ισραήλ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επίθεση με ρουκέτες έπληξε τον προβλεπόμενο στόχο, σε αυτό που είπε ότι ήταν μια προκαταρκτική απάντηση στη δολοφονία του Αλ Αρούρι, υποδεικνύοντας πως ο λογαριασμός με το Ισραήλ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει για τη δολοφονία του αξιωματούχου της Χαμάς.
Η ισραηλινή πλευρά επιβεβαίωσε εν τω μεταξύ ότι 40 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς τη βάση, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω αν οι ρουκέτες έφτασαν στο στόχο τους.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε εν τω μεταξύ πως πραγματοποίησε ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο ως απάντηση στην επιχείρηση του σιιτικού κινήματος. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό "σημαντικά περιουσιακά στοιχεία" που ανήκουν στο κίνημα επλήγησαν κατά τις επιθέσεις.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά την υπόσχεση του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα για αντίποινα για τη δολοφονία του Αλ Αρούρι, η οποία σηματοδότησε την πρώτη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση με στόχο την πρωτεύουσα του Λιβάνου από τον πόλεμο του 2006 με τη Χεζμπολάχ.
"Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί σε μια τόσο σοβαρή παραβίαση" δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι "η απάντηση έρχεται".
Παρά την εκτόξευση της έντασης ωστόσο η κατάσταση παραμένει περιορισμένη, τουλάχιστον προς το παρόν.
"Η επιχείρηση της Χεζμπολάχ είναι κάτι περισσότερο από κλιμάκωση και λιγότερο από ανάφλεξη", εξήγησε ο απόστρατος στρατηγός του λιβανέζικου στρατού Ελία Χάνα σε συνέντευξή του στην RS. "Από την πλευρά του το Ισραήλ βασίζεται στην Αμερική για πυρομαχικά και δύναμη πυρός" πρόσθεσε, τονίζοντας πως η Χεζμπολάχ είναι 10 φορές ισχυρότερη από τη Χαμάς. "Σε περίπτωση ενός ολοκληρωμένου πολέμου με τη Χεζμπολάχ, το Ισραήλ θα πρέπει επομένως να βασιστεί ακόμη περισσότερο στις ΗΠΑ, οι οποίες είναι αντίθετες σε έναν τέτοιο πόλεμο", δήλωσε.
Ο τελευταίος γύρος κλιμάκωσης στο μέτωπο Λιβάνου-Ισραήλ έχει ωστόσο πυροδοτήσει φόβους για μια πλήρη σύγκρουση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βηρυτό, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell προειδοποίησε για τους κινδύνους να εμπλακεί ο Λίβανος σε μια μεγάλης κλίμακας ανάφλεξη.
"Είναι απολύτως απαραίτητο να αποφύγουμε να παρασυρθεί ο Λίβανος σε μια περιφερειακή σύγκρουση", υπογράμμισε.
Η ατζέντα του Borrells στη Βηρυτό περιελάμβανε επίσης συνομιλίες με τον επικεφαλής του κοινοβουλευτικού μπλοκ της Χεζμπολάχ Mohammad Raad. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μεταξύ ανώτερου δυτικού αξιωματούχου και εκπροσώπου του σιιτικού κινήματος μετά την έκρηξη της βίας στο μέτωπο του Λιβάνου με το Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου.
Έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν εντείνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη συμφωνίας οριοθέτησης των εδαφών μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ. Η ώθηση της Ουάσινγκτον για την έναρξη συνομιλιών σχετικά με μια πιθανή συμφωνία πηγάζει από τους φόβους της για έναν ολοκληρωμένο πόλεμο στο μέτωπο Λιβάνου-Ισραήλ.
Ο ειδικός σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για θέματα ενέργειας και υποδομών Amos Hochstein ηγείται αυτών των προσπαθειών. Ο Hochstein, ο οποίος διαμεσολάβησε με επιτυχία στη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που επιτεύχθηκε μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ το 2022, επισκέφθηκε πρόσφατα το Ισραήλ για να συζητήσει την κατάσταση στο μέτωπο Λιβάνου-Ισραήλ και μια πιθανή συμφωνία για τα χερσαία σύνορα.
Ο Νασράλα δεν απέκλεισε την ετοιμότητα του κόμματός του να συμμετάσχει σε συνομιλίες υπό την αιγίδα των ΗΠΑ για μια τέτοια συμφωνία, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
"Οποιαδήποτε συνομιλία, διαπραγμάτευση ή διάλογος θα λάβει χώρα ή θα επιτύχει αποτέλεσμα μόνο αφού σταματήσει η επίθεση κατά της Γάζας", δήλωσε ο Νασράλα στην ομιλία του την Παρασκευή.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ φάνηκε επίσης να θέτει τους όρους του για μια πιθανή συμφωνία. Αυτές δεν περιλάμβαναν μόνο την αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα, όπως λέει ο Λίβανος, εδάφη στα χωριά των αγροκτημάτων Σεμπάα και Γκατζάρ, αλλά και τον τερματισμό όλων των ισραηλινών παραβιάσεων της λιβανέζικης κυριαρχίας.
"Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία να απελευθερώσουμε κάθε σπιθαμή του λιβανέζικου εδάφους και να εμποδίσουμε τον εχθρό να παραβιάζει τη λιβανέζικη κυριαρχία στη γη, στον αέρα και στη θάλασσα" διαβεβαίωσε.
Οι δηλώσεις του Νασράλα απηχούν τα όσα λένε κατ' ιδίαν αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ πως το κίνημα δεν είναι κατ' αρχήν αντίθετο στην ιδέα των συνομιλιών ή των διαπραγματεύσεων για τα σύνορα.
"Η δήλωση ότι δεν θα υπάρξουν συνομιλίες που αφορούν το θέμα αυτό πριν από την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα δείχνει πως η Χεζμπολάχ είναι καταρχήν ανοιχτή σε τέτοιες συνομιλίες", σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Χεζμπολάχ που μίλησε στην RS υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η RS μπορεί επίσης να αποκαλύψει ότι αξιωματούχοι του σιιτικού κόμματος έχουν δηλώσει σε κλειστές συναντήσεις με Ευρωπαίους διπλωμάτες πως η ναυτιλιακή συμφωνία μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, που έγινε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, θα μπορούσε να διευκολύνει τις συνομιλίες για μια πιθανή συμφωνία για το έδαφος. Είναι σημαντικό ότι οι δηλώσεις αυτές υποδηλώνουν πως η Χεζμπολάχ παραμένει έτοιμη να συμμετάσχει στις προσπάθειες διαμεσολάβησης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, παρά την ουσιαστικά άνευ όρων υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν προς το Ισραήλ στην τρέχουσα σύγκρουση στη Γάζα.
Η υπό όρους ετοιμότητα της Χεζμπολάχ να συμμετάσχει σε μια τέτοια διαδικασία υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, και η συνεχιζόμενη απροθυμία της να αναλάβει δράση που θα ξεκινούσε ολοκληρωτικό πόλεμο, παρέχει μια ισχυρή ώθηση στην κυβέρνηση Μπάιντεν να πιέσει το Ισραήλ να συμφωνήσει σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δεδομένου μάλιστα του δηλωμένου στόχου της Ουάσιγκτον να αποτρέψει μια σημαντική αναζωπύρωση στο μέτωπο Λιβάνου-Ισραήλ.
Μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας σε αυτό το μέτωπο θα υπονόμευε τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Λίβανο, ο οποίος παραμένει μια από τις πιο κομβικές χώρες της περιοχής και η πύλη της Δύσης προς τη Μέση Ανατολή.
Παρά τους στενούς δεσμούς της με το Ισραήλ, η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να ασκεί σημαντική επιρροή στο Λίβανο. Ο στρατός του Λιβάνου, ο οποίος είναι ο πιο σεβαστός θεσμός της χώρας, είναι ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας παγκοσμίως. Αξιωματικοί και στρατιώτες του στρατού ταξιδεύουν επίσης συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων. Η επιτυχία της Ουάσινγκτον στη διαμεσολάβηση για τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα εδραίωσε περαιτέρω τον ρόλο της ως κρίσιμου παίκτη στον Λίβανο, ιδίως δεδομένου ότι η χώρα παραμένει τεχνικά σε κατάσταση πολέμου με το Ισραήλ.
Από την άλλη πλευρά, με την αποτυχία της να πιέσει για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, οι ΗΠΑ διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο πολέμου στο μέτωπο Λιβάνου-Ισραήλ. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη νοοτροπία "οι πραγματικοί άνδρες πάνε στη Βηρυτό" που φαίνεται να επικρατεί σε ορισμένα μέλη της ισραηλινής πολιτικής και στρατιωτικής ελίτ. Ακριβώς όπως οι νεοσυντηρητικοί των ΗΠΑ υιοθέτησαν το σύνθημα "οι πραγματικοί άνδρες πάνε στην Τεχεράνη" μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, έτσι και ορισμένοι από τους πιο ριζοσπαστικούς Ισραηλινούς αξιωματούχους φαίνεται να καίγονται για πόλεμο με τη Χεζμπολάχ.
Η Washington Post αποκάλυψε επίσης πως Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να καταφύγει σε κλιμάκωση στο μέτωπο του Λιβάνου για λόγους εσωτερικής πολιτικής. Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί ένας τέτοιος πόλεμος, θα θεωρηθεί από πολλούς, ιδίως σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, ότι υποστηρίζεται και ενεργοποιείται από την Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, σε αντίθεση με την κατάσταση του 2003, ο κόσμος έχει επιστρέψει σε μια εποχή ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων με έθνη όπως η Κίνα και η Ρωσία να επιδιώκουν να ενισχύσουν το ρόλο τους στη Μέση Ανατολή. Τόσο το Πεκίνο όσο και η Μόσχα αμφισβητούν την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή, με την πρώτη να μεσολαβεί επιτυχώς για την αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας και τη δεύτερη να παρεμβαίνει στρατιωτικά για λογαριασμό του Σύριου προέδρου Μπασάρ Άσαντ. Η αποχή της Κίνας και της Ρωσίας από την υιοθέτηση μιας στάσης κατά της Χαμάς στη σύγκρουση στη Γάζα αποτελεί άλλη μια ένδειξη της πρόθεσής τους να ανταγωνιστούν τις Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή.
Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στο μέτωπο Λιβάνου-Ισραήλ θα χρησιμεύσει μόνο για να υπονομεύσει την επιρροή των ΗΠΑ στο Λίβανο με τρόπους που μπορούν να ωφελήσουν μόνο την Κίνα και τη Ρωσία. Και οι δύο χώρες πιθανότατα θα μπουν στον πειρασμό να επεκτείνουν την επιρροή τους στον Λίβανο, δεδομένης της γεωπολιτικής του σημασίας. Και πιθανότατα θα προστεθεί στην ήδη τρομερή επιρροή που απολαμβάνει το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ, στο Λίβανο.