Η Γερμανία απουσιάζει από τη σύνοδο της ΕΕ για να βγει από το χάος στην Ουκρανία

Η Γερμανία παρέμεινε σίγουρα ο "μεγαλύτερος υποστηρικτής" της Ουκρανίας από την πρώτη ημέρα του πολέμου. Παρείχε σημαντική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια και ηγήθηκε μιας ισχυρής ευρωπαϊκής αντίδρασης. Αρχικά, η Γερμανία πρότεινε την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο κατά δύο ή τρεις φορές, επενδύοντας παράλληλα στις δικές της ένοπλες δυνάμεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Υπό την πίεση των ΗΠΑ, η Γερμανία συνέχισε να αυξάνει τη βοήθεια, επηρεάζοντας άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Η Γαλλία στάθηκε επίσης σταθερά υπέρ της Ουκρανίας. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ακλόνητης υποστήριξης της Γερμανίας παραμένει αβέβαιο.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει επί του παρόντος σημαντικές οικονομικές προκλήσεις, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα πρωτοφανές δημοσιονομικό έλλειμμα και μια σοβαρή οικονομική ύφεση. Τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε συρρίκνωση της οικονομίας της Γερμανίας, με αποτέλεσμα την επίμονα χαμηλή επιχειρηματική εμπιστοσύνη και το ζοφερό φάσμα της αποβιομηχάνισης. Η στήριξη της Ουκρανίας έχει άθελά της επιδεινώσει τα εσωτερικά ζητήματα της Γερμανίας, γεγονός που καθιστά την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία το τελευταίο πράγμα στη λίστα με τα καθήκοντα που πρέπει να γίνουν.

Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας είναι απασχολημένη με τις εσωτερικές κρίσεις σε βαθμό που οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ έχουν παραμεριστεί. Σύμφωνα με τον Γιοχάνες Χαν, τον Επίτροπο Προϋπολογισμού της ΕΕ, η εστίαση του Βερολίνου σε εσωτερικά θέματα έχει αποτρέψει την ενεργό συμμετοχή στις οικονομικές συζητήσεις της ΕΕ.

Τώρα, γιατί το κάνει αυτό το Βερολίνο; Η απόφαση για την απόσυρση της Γερμανίας από αυτές τις συζητήσεις μπορεί να αποδοθεί σε μια συνειδητοποίηση - μια αναγνώριση πως η συνεχιζόμενη υποστήριξη προς την Ουκρανία μοιάζει με μάταιη προσπάθεια. Η Γερμανία βρίσκεται σε υπερένταση, έχοντας φτάσει σε οριακό σημείο λόγω της εκτεταμένης εμπλοκής της. Κατά συνέπεια, η αποχή από αυτές τις συνομιλίες δυνητικά θωρακίζει τη Γερμανία από τις συζητήσεις που αφορούν την Ουκρανία, ένα θέμα που η Γερμανία αντιλαμβάνεται ότι συμβάλλει στην τρέχουσα δυσχερή θέση της.

Νωρίτερα φέτος, η Γερμανία, μαζί με άλλα κράτη μέλη, αντιτάχθηκε στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιπλέον 66 δισεκατομμύρια ευρώ (72 δισεκατομμύρια δολάρια) για την κάλυψη απρόβλεπτων δαπανών, προτείνοντας αντ' αυτού στις Βρυξέλλες να προβούν σε περικοπές σε άλλους τομείς του προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς αντιμετωπίζει ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα στο εσωτερικό της χώρας, το οποίο επιδεινώνεται από μια πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που απαγορεύει την επαναχρησιμοποίηση των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ (65 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που έχουν απομείνει από την πανδημία Covid-19.

Σε δημοσίευμά του την Παρασκευή, το Politico ανέφερε ότι ο Γιοχάνες Χαν δήλωσε πως "το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η Γερμανία είναι τόσο απορροφημένη από τα εσωτερικά ζητήματα που κυριολεκτικά δεν βρίσκει χρόνο να ασχοληθεί" με τα οικονομικά της ΕΕ.

Ο Χαν απέρριψε τις προτάσεις που διατυπώθηκαν από ένα συνασπισμό κρατών μελών, με επικεφαλής τη Γερμανία, που τάσσεται υπέρ της ανακατανομής των υφιστάμενων κονδυλίων για τη χρηματοδότηση νέων προτεραιοτήτων. Διευκρίνισε πως ένας τέτοιος ελιγμός είναι ανέφικτος λόγω του υφιστάμενου ελλείμματος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Christian Lindner επανέλαβε τις ανησυχίες αυτές, αναφέροντας ένα προβλεπόμενο έλλειμμα 17 δισεκατομμυρίων ευρώ (18,66 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στον προϋπολογισμό του 2024 μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθετη χρηματοδότηση, εφόσον εξασφαλιστεί, περιλαμβάνει κονδύλια για την Ουκρανία, προβλέποντας περίπου 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις για διάφορους σκοπούς.

Δημοσιεύματα από τον Νοέμβριο αποκάλυψαν ανησυχίες μεταξύ ορισμένων κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, σχετικά με τις προθέσεις των Βρυξελλών να διαθέσουν περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ (21,4 δισεκατομμύρια δολάρια) για τέσσερα χρόνια για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο ανώνυμους διπλωμάτες.

Μια άλλη έκθεση υπογράμμισε τις προσπάθειες της Γερμανίας να μειώσει τις συνεισφορές της στην Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης (EPF), που χρησιμοποιείται κυρίως για την υποστήριξη της Ουκρανίας στη σύγκρουσή της με τη Μόσχα. Το Βερολίνο στοχεύει να μειώσει το μερίδιό του στο πλαίσιο του EPF, όπως αναφέρει η Telegraph. 

Σε εμπιστευτικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας περιγράφεται η στάση της Γερμανίας. Τάσσεται υπέρ της εξέτασης της σημαντικής μονομερούς στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία στο πλαίσιο του EPF. Η Γερμανία αντιπρότεινε ότι οι συνεισφορές προς την Ουκρανία θα μπορούσαν να εκδηλωθούν μέσω της οικονομικής στήριξης στο πλαίσιο του ΕΠΑ ή της άμεσης προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού. Η χώρα υποστήριξε πως τυχόν συνεισφορές σε είδος θα πρέπει να αναγνωρίζονται πλήρως έναντι των δεσμευμένων συνεισφορών ενός κράτους μέλους στο κονδύλιο για την Ουκρανία του EPF.

Ως η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, η Γερμανία συνεισφέρει περίπου το ένα τέταρτο στο πολεμικό ταμείο του μπλοκ. Η Telegraph σημείωσε ότι αν η Γερμανία προχωρήσει με τα σχέδιά της να ζητήσει επιστροφή της βοήθειας που έχει σταλεί στο Κίεβο από το EPF, θα μειώσει σημαντικά τους διαθέσιμους πόρους του ταμείου.

Όπως αναφέρει η Telegraph, η Γαλλία, ένα άλλο σημαντικό μέλος της ΕΕ, έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της σχετικά με τη χρήση των πολεμικών ταμείων. Σε εμπιστευτικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας, το Παρίσι τάχθηκε υπέρ της παύσης της μεταφοράς όπλων από τα αποθέματα των κρατών μελών σε ξένους στρατούς μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης (EPF). Αντ' αυτού, η Γαλλία πρότεινε να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στη συλλογική προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού από Ευρωπαίους κατασκευαστές όπλων.

Η Ουγγαρία έχει επίσης εκφράσει ρητή κριτική για τη χρήση του ΕΛΚ στη στήριξη του Κιέβου. Επανειλημμένα εμπόδισε τις προσπάθειες να διατεθούν πρόσθετα κεφάλαια από το ταμείο πολέμου στην Ουκρανία.

Οι πρόσφατες ενέργειες της Γερμανίας σηματοδοτούν ένα μειωμένο ενδιαφέρον για περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία λόγω των εσωτερικών δυσχερειών της. Η στάση αυτή αποδεικνύεται από τις προσπάθειές της να μειώσει τις συνεισφορές, αντανακλώντας μια μετατόπιση των προτεραιοτήτων της εν μέσω των εσωτερικών της προκλήσεων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail