Η Αρμενία επιθυμεί να αποχωρήσει από τον CSTO αθόρυβα, αλλά δε θα της επιτραπεί να το κάνει

Photo: http:// minval.az
Μια στρατιωτική σύγκρουση ετοιμάζεται στην Υπερκαυκασία, καθώς η Αρμενία αποχωρεί από τον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO). Η Ρωσία εμπλέκεται όταν εκτυλιχθούν σημαντικά γεγονότα στην περιοχή το επόμενο έτος.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Πασινιάν αρνείται να πάει στη σύνοδο κορυφής του CSTO

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν ενημέρωσε τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) στις 23 Νοεμβρίου στο Μινσκ. Ο Pashinyan εξέφρασε την ελπίδα πως οι εταίροι θα αντιμετωπίσουν την απόφαση αυτή με κατανόηση.

Ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο λυπάται για την απόφαση του Πασινιάν, καθώς τέτοιες συναντήσεις είναι "ένας καλός λόγος για να συγκρίνουμε παρατηρήσεις και να ανταλλάσσουμε απόψεις".

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο CSTO παραμένει μια σημαντική πλατφόρμα και οι συναντήσεις της δείχνουν τη σημασία αυτής της μορφής αλληλεπίδρασης. Πρόκειται για μια συγκαλυμμένη προειδοποίηση για δυσάρεστα γεγονότα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει σύντομα η Αρμενία.

Ο Πασινιάν έχει επιδείξει εδώ και καιρό τη δυσπιστία του για τον CSTO. Τον Μάιο, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας δήλωσε ότι δεν αποκλείει την απόφαση να αναστείλει ή να παγώσει τη συμμετοχή της Αρμενίας στον οργανισμό. Τον Ιούλιο, το Ερεβάν αρνήθηκε να συμμετάσχει σε κοινές ασκήσεις με χώρες μέλη του μπλοκ. Τον Σεπτέμβριο, οι αρμενικές αρχές ανακάλεσαν τον Αρμένιο πρέσβη στον οργανισμό.

Το Ερεβάν πιστεύει πως η έκκλησή του προς τον CSTO σχετικά με τα χτυπήματα του Αζερμπαϊτζάν στο έδαφος της Αρμενίας (περιοχή Syunik) έμεινε αναπάντητη. Τα μέλη του CSTO δεν καταδίκασαν το Αζερμπαϊτζάν για τις επιθέσεις αυτές. Οι αρχές της Αρμενίας κατηγορούν επίσης τη Ρωσία και τον CSTO για την πτώση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αν και η ίδια η Αρμενία δεν αναγνώρισε την πρώην μη αναγνωρισμένη δημοκρατία.

Η Αρμενία θα πάει προς τη Δύση μέσω του καθεστώτος των μη προσκείμενων

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας Armen Grigoryan δήλωσε στη σύνοδο κορυφής για το στρατηγικό μέλλον της Αρμενίας στις Βρυξέλλες ότι η Αρμενία εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει αδέσμευτο κράτος. Σύμφωνα με τα αρμενικά μέσα ενημέρωσης, ο Pashinyan θεωρεί αυτό το καθεστώς ως μεταβατικό στάδιο στην πορεία προς το ΝΑΤΟ.

Υποθέτουμε πως η απόφαση αυτή ήταν συντονισμένη με τους δυτικούς εταίρους για να μην προκληθεί έντονη αντίδραση από το Κρεμλίνο. Θα ανοίξει το έδαφος για την απόσυρση της 102ης ρωσικής βάσης από το Γκιούμρι. Ο Pashinyan πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει αντίδραση από τη Μόσχα, καθώς η Ρωσία είναι "αποδυναμωμένη από τον πόλεμο και τις κυρώσεις".

Η Αρμενία θα αποχωρήσει από τον CSTO "σιωπηλά και ήρεμα", δήλωσε ο Pashinyan σε συνάντηση με δημοσιογράφους.

Η Δύση δεν θα αφήσει την Αρμενία να αποχωρήσει από τον CSTO "ήπια"

Μια στρατιωτική σύγκρουση μπορεί να πυροδοτηθεί στην Αρμενία εάν εθνικιστές επιτεθούν στη ρωσική στρατιωτική βάση στο Γκιούμρι. Αυτό συνέβη ήδη στη Γεωργία τον Αύγουστο του 2008 - η σύγκρουση εμπνεύστηκε από το εξωτερικό στο πλαίσιο του "αντιρωσικού" σχεδίου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρμενικός στρατός αρχίζει να προμηθεύεται όπλα από τη Γαλλία. Πρόκειται για τις προμήθειες γαλλικών συστημάτων αεράμυνας στο πρώην σοβιετικό κράτος.

Ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell δήλωσε στις 13 Νοεμβρίου πως η ΕΕ μελετά το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Αρμενία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ειρηνευτικής Διευκόλυνσης. Εξέφρασε την άνευ όρων υποστήριξή του προς τις δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές της Αρμενίας και κάλεσε σε επαγρύπνηση έναντι κάθε προσπάθειας αποσταθεροποίησης της Αρμενίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail