Γιατί ο Ερντογάν θέλει μια έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τους Μουσουλμάνους

tccb.gov.tr
Σημείωση του συντάκτη: Το παρακάτω είναι το τελευταίο άρθρο που γράφτηκε για το Gatestone από τον Burak Bekdil, λίγες μέρες πριν πεθάνει τραγικά τον περασμένο μήνα. Ο Μπουράκ ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος και ένας γενναίος και λαμπρός δημοσιογράφος. Αναπαύσου εν ειρήνη.

Τα «στρατηγικά μάτια» του κόσμου θα έπρεπε να έχουν δει πιο προσεκτικά την ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ήταν μια άλλη προειδοποίηση προς τη Δύση σχετικά με τον ισλαμιστικό σχεδιασμό του για ολόκληρο τον κόσμο – όχι ότι μπορεί να πετύχει αυτή τη φιλοδοξία, αλλά αυτό που στοχεύει συνοδεύεται από πολλές κόκκινες σημαίες.

Burak Bekdil - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Στην ομιλία του, που χαιρετίστηκε ως γενναία διεθνής πρόκληση από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης (το 90% των οποίων ελέγχει), κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταπολεμήσει συλλογικά αυτό που πιστεύει ότι είναι η μεγαλύτερη ασθένεια της ανθρωπότητας: την ισλαμοφοβία. Θέλει, είπε, να φέρει επανάσταση στη διεθνή πολιτική τάξη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δίνοντας στα μουσουλμανικά έθνη μια μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε [κράτη]» ήταν το ρητό του τα τελευταία χρόνια. Θέλει τα μουσουλμανικά έθνη, κατά προτίμηση η Τουρκία, να έχουν δικαίωμα βέτο, μέσω του ΟΗΕ, σε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Δεν είναι μόνο αυτό. Ο Ερντογάν θέλει ο κόσμος να αναγνωρίσει το αποσχισμένο τουρκικό κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Αυτό το κράτος προέκυψε μετά την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974.

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν απαξίωσε τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ για την Κύπρο. Ορκίστηκε να πολεμήσει μαζί με το Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας στη διαμάχη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Και, δεν αποτελεί έκπληξη, ζήτησε παγκόσμια υποστήριξη για την παλαιστινιακή υπόθεση.

Από την άλλη πλευρά, έγινε ο περίγελος του κόσμου όταν παραπονέθηκε ότι ένιωθε άβολα με τη χρήση όσων περιέγραψε ως "LGΒΤ χρώματα" στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο είναι διακοσμημένο με έντονα χρώματα που προωθούν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ο Ερντογάν είπε ότι θα ήθελε να το συζητήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Ένα από τα θέματα που με ενοχλεί περισσότερο», είπε ο Ερντογάν, «... είναι πως μπαίνοντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, βλέπεις τα ΛΟΑΤ χρώματα στα σκαλιά και σε άλλα μέρη».

Ακόμα δεν τα είπαμε όλα. Ο Ερντογάν παραδέχτηκε πως κρατούσε όμηρο το ΝΑΤΟ. Στις 26 Σεπτεμβρίου, είπε ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα τηρήσει τη δέσμευσή του να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εάν οι ΗΠΑ τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να παραδώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Άγκυρα.

Η Σουηδία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για να αποτρέψει οποιαδήποτε επίθεση από τη Ρωσία. Κατέθεσε αίτηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, μαζί με τη γειτονική Φινλανδία, η οποία έγινε δεκτή στη συμμαχία τον Απρίλιο. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να συμφωνήσουν για τους νεοεισερχόμενους, και η Τουρκία είναι το κύριο εμπόδιο. Οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι η καθυστέρηση απειλεί να πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι οποίοι είναι όλο και πιο ανυπόμονοι να δουν τη Σουηδία μέλος.

Εν τω μεταξύ, στο σπίτι, ένας γενναίος Τούρκος δημοσιογράφος μετέδωσε ένα βίντεο που δείχνει τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) να κρατούνται στην Τουρκία, στη συνέχεια να απελευθερώνονται και να στέλνονται σε κυβερνητικά στρατόπεδα για στρατιωτική εκπαίδευση. Οι «εκπαιδευμένοι» τρομοκράτες περιλαμβάνουν την ανώτατη διοίκηση του ISIS, δείχνει το βίντεο. Κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος δεν διέψευσε το βίντεο του διακεκριμένου δημοσιογράφου Ismail Saymaz, κυβερνητικού κριτικού και αρθρογράφου της αντιπολιτευόμενης καθημερινής Sözcü.

Αν και σπάνια είναι ορατοί στο δημόσιο τομέα, υπάρχουν ρεαλιστές πολιτικοί που κατανοούν το πρόβλημα του Ερντογάν του δυτικού κόσμου καλύτερα από πολλούς αισιόδοξους που εξαπατούν τον εαυτό τους. Ο ένας είναι ο Γάλλος βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Τιερί Μαριάνι, ο οποίος σε μια ομιλία του Σεπτεμβρίου έθεσε τη διάγνωση ξεκάθαρα: «Ο Ερντογάν παίρνει τη δύναμή του από δύο πράγματα: την απώλεια δυνάμεως και την [στρατηγική] τύφλωσή μας».

Στην κοσμοθεωρία του Ερντογάν, η ισλαμοφοβία είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα. Οι ριζοσπάστες ισλαμιστές βομβιστές αυτοκτονίας και βασανιστές δεν είναι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail