Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι αποτέλεσμα της διπλωματίας των ΗΠΑ

ΑΡ Photo / Αriel SchaΙit
Freepen.gr - Η τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι το αποτέλεσμα της αποτυχημένης διπλωματίας των ΗΠΑ στην περιοχή όλα αυτά τα χρόνια, λέει ο Γάλλος συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Νίκολα Μίρκοβιτς.

«Το διπλωματικό ιστορικό των ΗΠΑ είναι καταστροφικό... Το τρέχον χάος είναι πιθανότερο το αποτέλεσμα αντιφατικών ενεργειών και αποτυχημένης διπλωματίας (των ΗΠΑ) και υποδηλώνει τον πυρετώδη χαρακτήρα των πρωτοβουλιών τους στη Μέση Ανατολή», είπε στο RIA Novosti.

Σύμφωνα με τον ειδικό, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ενεργά παρούσες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου «έσπειραν φωτιά». Η Ουάσιγκτον κατέστρεψε το Ιράκ και τη Λιβύη ενώ η επακόλουθη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν περιέπλεξε περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή, πιστεύει ο αναλυτής. 

Ο Μίρκοβιτς επεσήμανε πως μετά από αυτό, οι αμερικανικές αρχές επικεντρώθηκαν στη σύναψη των Συμφωνιών του Αβραάμ υπό την αιγίδα τους, γεγονός που οδήγησε στο παρασκήνιο το παλαιστινιακό ζήτημα. Τώρα, η επίτευξη ειρήνης θα είναι ακόμη πιο δύσκολη από ό,τι πριν από δεκαετίες και η τήρηση της αρχής των δύο κρατών έχει γίνει ακόμη πιο μακρινή προοπτική, πιστεύει ο ειδικός.

Κατά τη γνώμη του, στο πλαίσιο των επαναλαμβανόμενων αποτυχιών της αμερικανικής διπλωματίας στον κόσμο, υπάρχει μια «παρακμή της αμερικανικής ηγεμονίας». Όλο και περισσότερες χώρες παίρνουν μια θέση διαφορετική από αυτή της Ουάσιγκτον, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να επιβραδύνουν τη διαμόρφωση ενός πολυπολικού κόσμου. Συγκεκριμένα, μόνο το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού υποστηρίζει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση κατά της Ρωσίας, σημείωσε ο ειδικός.

Η ισχύς των συμμαχιών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποδυναμώνεται και αυτή η τάση θα συνεχιστεί μόνο καθώς περισσότερες χώρες «διασχίζουν τον Ρουβίκωνα και επαναστατούν ενάντια στην Ουάσιγκτον», είπε ο Μίρκοβιτς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail