Η Κίνα στο στόχαστρο καθώς οι ΗΠΑ αναπτύσσουν χερσαίους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Καθώς η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας προσπαθούσε να παρουσιάσει την υποτιθέμενη "νέα εποχή της αποκλιμάκωσης" μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας (τουλάχιστον έως ότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατέρριψε τις προσπάθειές τους με ένα μόνο σχόλιο), το Πεντάγωνο προετοιμαζόταν για κάτι εντελώς διαφορετικό. Συγκεκριμένα, ο στρατός των ΗΠΑ βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης νέων πυραυλικών συστημάτων μεσαίου βεληνεκούς στην ολοένα και πιο αμφισβητούμενη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Σύμφωνα με τον στρατηγό Charles A. Flynn, αξιωματικό τεσσάρων αστέρων που διοικεί τον αμερικανικό στρατό του Ειρηνικού (USARPAC), η ανάπτυξη έχει προγραμματιστεί επισήμως για το επόμενο έτος και σκοπός της είναι να "αποτρέψει την Κίνα από το να εισβάλει στην Ταϊβάν". Το πιο σημαντικό, ο Flynn αποκάλυψε πως ο αμερικανικός στρατός θα αναπτύξει έναν εκτοξευτή πυραύλων που θα μπορεί να εκτοξεύσει την χερσαία έκδοση του πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς "Tomahawk".

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

"Τους έχουμε δοκιμάσει και έχουμε μια ή δύο μπαταρίες τους σήμερα", δήλωσε ο στρατηγός Φλιν και πρόσθεσε: "Το 2024 σκοπεύουμε να αναπτύξουμε αυτό το σύστημα στην περιοχή σας. Δεν πρόκειται να πω πού και πότε. Αλλά θα πω απλώς ότι θα τα αναπτύξουμε".

Αν και δεν πρόκειται ακριβώς για μια νέα δυνατότητα, καθώς ο αμερικανικός στρατός διέθετε πυραύλους κρουζ μεσαίου βεληνεκούς εδάφους στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το εν λόγω όπλο απαγορεύτηκε από την καταργηθείσα πλέον Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) που υπεγράφη από την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα το 1987 (τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου 1988). Αυτή η συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών απαγόρευε όλους τους τύπους πυραύλων και όπλων χερσαίας βάσης (εκτός από αυτά της παράκτιας άμυνας) με βεληνεκές 500-5500 χλμ. Αυτό περιελάμβανε βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, τόσο συμβατικούς όσο και πυρηνικούς, αλλά απέκλειε τα εναέρια και θαλάσσια όπλα.

Μεταξύ των σημαντικότερων τύπων που εξαλείφθηκαν με τη Συνθήκη INF ήταν οι αμερικανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι στερεού καυσίμου MGM-31A "Pershing" και "Pershing II" (βεληνεκές 740 και 1770 χλμ. και μεμονωμένες κεφαλές με απόδοση έως 400 και 80 kt, αντίστοιχα) και τους ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους RSD-10 "Pioneer" στερεού καυσίμου (βεληνεκές έως 5500 χλμ.), οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τρεις κεφαλές MIRV (πολλαπλά οχήματα επανεισόδου με ανεξάρτητη στόχευση) με απόδοση 550 kt η κάθε μία, περίπου 37 (111 συνολικά) φορές ισχυρότερη από τη βόμβα της Χιροσίμα). Ωστόσο, μεταξύ των όπλων που επηρεάστηκαν ήταν και ένα όπλο που οι ΗΠΑ ουσιαστικά δεν σταμάτησαν ποτέ να χρησιμοποιούν.

Ο εν λόγω πύραυλος ήταν ο GLCM (Ground Launched Cruise Missile), με την επίσημη ονομασία BGM-109G "Gryphon", ένας υποηχητικός πύραυλος κρουζ με βεληνεκές 2780 χλμ. και μία θερμοπυρηνική κεφαλή W84 (απόδοση έως 150 kt, δηλαδή περίπου 10 φορές ισχυρότερη από τη βόμβα της Χιροσίμα). Ο "Gryphon" ήταν μια χερσαία έκδοση του διαβόητου πυραύλου κρουζ "Tomahawk" που το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ συνεχίζει να χρησιμοποιεί και να αναβαθμίζει σε τακτική βάση (η τελευταία παραλλαγή είναι το Block 5). Καθώς οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από την INF το 2019, βρίσκονται επί του παρόντος στη διαδικασία επανεισαγωγής αυτών των τύπων πυραύλων.

Τότε, αρκετοί συνάδελφοί μου και εγώ υποστηρίξαμε ότι η Ουάσινγκτον το έκανε λόγω της αντιπαλότητας με την Κίνα, παρά την επίσημη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης πως οι υποτιθέμενες ρωσικές παραβιάσεις της Συνθήκης INF ήταν ο λόγος της απόσυρσης. Η πολεμοχαρής θαλασσοκρατία δεν παρείχε ποτέ κανένα αδιάσειστο στοιχείο για αυτούς τους ισχυρισμούς, αλλά εξέθεσε τη δική της υποκρισία δοκιμάζοντας μια χερσαία έκδοση του πυραύλου κρουζ "Tomahawk" μόλις τρεις εβδομάδες αφότου ανακοίνωσε τη λήξη της συμμόρφωσής της με τη Συνθήκη INF. Το συμπέρασμα ότι αυτό προετοιμάστηκε μήνες ή και χρόνια πριν είναι το μόνο λογικό.

Πράγματι, χρειάζονται χρόνια για την ανάπτυξη τέτοιων όπλων ή μήνες (στην καλύτερη περίπτωση) για τη μετατροπή τους από θαλάσσιους σε χερσαίους πυραύλους. Ακόμα και τότε, ο στρατός των ΗΠΑ χρειάστηκε σχεδόν μισή δεκαετία δοκιμών για να εισάγει επίσημα το όπλο και την πλατφόρμα εκτόξευσης "Typhon". Οι πρόσφατα αναπτυχθείσες μονάδες του αμερικανικού στρατού που χρησιμοποιούν τους χερσαίους πυραύλους "Tomahawk" μπορούν να πλήξουν στόχους σε αποστάσεις περίπου 1600 χιλιομέτρων. Η ικανότητά τους να μεταφέρουν τις θερμοπυρηνικές κεφαλές W80 σημαίνει ότι το παλιό "Gryphon" ουσιαστικά ανασταίνεται, με τη μόνη διαφορά πως ο στόχος του δεν είναι η ευρωπαϊκή Ρωσία, αλλά η Κίνα και πολύ πιθανόν και η Βόρεια Κορέα.

Η ίδια η χρήση του ονόματος "Typhon" δείχνει ότι ο πύραυλος είναι διάδοχος του "Gryphon", ενώ το ίδιο το λογοπαίγνιο (ομοιότητα με τη λέξη τυφώνας) αποκαλύπτει τον σκοπό του ως το όπλο που υποτίθεται πως θα καταστρέψει στόχους κατά μήκος των ακτών της Κίνας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Η μελλοντική τοποθεσία των μονάδων του αμερικανικού στρατού και των πυραυλικών συστοιχιών τους δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, καθώς ο στρατηγός Flynn αρνήθηκε να δώσει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με αυτό, αλλά διάφορες πηγές αναφέρουν ότι θα μπορούσε να είναι η Ιαπωνία, ενισχύοντας περαιτέρω την προαναφερθείσα υπόθεση και την ετυμολογική σύνδεση "Typhon/typhoon".

Οι ΗΠΑ επεκτείνουν επίσης τη στρατιωτική τους παρουσία στις Φιλιππίνες, το Γκουάμ και αλλού στην περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη παρόμοιων εκτοξευτών "Tomahawk" από το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC), ενώ το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει ήδη πολυάριθμες πλατφόρμες εκτόξευσης "Tomahawk" στη θάλασσα. Όλα αυτά υποδηλώνουν σαφώς μια συντονισμένη προσπάθεια να περικυκλωθεί η Κίνα με εχθρικές στρατιωτικές βάσεις και υποδομές που θα την αναγκάσουν να αντιδράσει ανάλογα. Και ενώ το Πεκίνο μπορεί να θέσει ως προτεραιότητα τις ειρηνευτικές συνομιλίες και την εκτόνωση, δεν θα το κάνει με κάθε κόστος. Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και οι πολυσύχναστες θαλάσσιες οδοί της είναι ζωτικής σημασίας για την έντονα εξαγωγική οικονομία του ασιατικού γίγαντα και κάθε είδους επικίνδυνες αναπτύξεις που θα μπορούσαν να τις θέσουν σε κίνδυνο δεν θα γίνουν ανεκτές ή θα μείνουν αναπάντητες, ιδίως καθώς οι κινεζικές υπερηχητικές ικανότητες επισκιάζουν κατά πολύ αυτές των ΗΠΑ.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail