Η Ουάσινγκτον "τα θαλάσσωσε" και τώρα το Κίεβο πρέπει να αποδεχθεί χειρότερους όρους ειρήνης - Συνταγματάρχης εν αποστρατεία των ΗΠΑ

Το Κίεβο θα πρέπει να αποδεχθεί ακόμη χειρότερους όρους στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις επειδή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμπιστεύτηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου και συνταξιούχος συνταγματάρχης Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ σε συνέντευξή του στο κανάλι Judging Freedom στο YouTube. Η φωνή του Macgregor δεν είναι η μόνη που συμμερίζεται αυτή την πεποίθηση, ειδικά τώρα που η προσοχή του κόσμου έχει μετατοπιστεί από την Ανατολική Ευρώπη στη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Όταν σταμάτησε την προέλαση των δυνάμεών του ως απάντηση στη δηλωμένη προθυμία της ουκρανικής πλευράς να αποδεχθεί την ουδετερότητα, ήταν πολύ σοβαρός", δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας πως στη συνέχεια η Ουάσινγκτον παρενέβη στον διάλογο μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και "όλα αυτά ήταν πολύ κακοφτιαγμένα".

Ο Macgregor συμφώνησε με την άποψη του ανεξάρτητου σχολιαστή Judge Andrew Napolitano ότι οι συνθήκες στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία δεν θα είναι οι ίδιες με αυτές που επικρατούσαν πριν από δύο χρόνια. Επιπλέον, οι δυτικές ελίτ συνεχίζουν να λένε ψέματα, σύμφωνα με τον συνταξιούχο συνταγματάρχη των ΗΠΑ.

"Στον Ζελένσκι υποσχέθηκαν τα πάντα και ο Ζελένσκι τα πίστεψε. Θα καταλήξει όπως όλοι οι άλλοι που συνεργάστηκαν ποτέ μαζί μας με την πάροδο του χρόνου, χωρίς δουλειά και ίσως χάσει τη ζωή του στην πορεία", επισήμανε ο ΜακΓκρέγκορ.

Νωρίτερα, ο ΜακΓκρέγκορ υπογράμμισε πως αργά ή γρήγορα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραδεχτούν δημόσια την αλήθεια για την ήττα στην ουκρανική σύγκρουση.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις, αλλά οι ουκρανικές αρχές έχουν επιβάλει νομική απαγόρευση σε αυτές. Το Κρεμλίνο σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να γίνει η κατάσταση τώρα ειρηνική, ενώ η επίτευξη των στόχων της ειδικής επιχείρησης παραμένει απόλυτη προτεραιότητα για τη Μόσχα.

Τα σχόλια του ΜακΓκρέγκορ απηχούν τα όσα είπε και η Κάρεν Κβιατκόφσκι, πρώην αντισυνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, σε συνέντευξή της στο Judging Freedom.

"Δε νομίζω ότι θα είναι στην Ουκρανία. Δεν του εύχομαι το κακό, αλλά δεν νομίζω πως θα είναι στην Ουκρανία, και αν βρίσκεται στην Ουκρανία, μπορεί να είναι υπόγεια", δήλωσε η εμπειρογνώμονας, προσθέτοντας ότι το καθεστώς του Κιέβου "κατέστρεψε τη χώρα του, έχασε τον μισό πληθυσμό του", αλλά και πάλι θα καταλήξει σε μια παρόμοια συμφωνία ειρήνης που του προσφέρθηκε προηγουμένως.

Η Kwiatkowski επέστησε την προσοχή στον πρόσφατο θάνατο του ταγματάρχη Yuri Chistyakov, βοηθού του διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγού Valerii Zaluzhnyi. Κατά τη γνώμη της, η προφανής δολοφονία του σηματοδοτεί την "κατάρρευση" της ουκρανικής πολιτικής και στρατιωτικής δομής. Πιστεύει πως οι Ουκρανοί πολιτικοί και στρατηγοί ανησυχούν πλέον για την επιβίωσή τους.

Η εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι οι αναφορές σχετικά με τις προσπάθειες της Δύσης να πείσει τον Ζελένσκι να διεξάγει ειρηνικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία τον έφεραν σε "τρομερή θέση". Ο ίδιος έφερε τον εαυτό του σε δύσκολη θέση με πολλούς τρόπους. Είναι τελειωμένος".

Όλος ο κόσμος βλέπει ήδη τον πρόεδρο της Ουκρανίας ως κάτι περισσότερο από μια "μαριονέτα των ΗΠΑ", είπε. "Ο μαριονετοποιός τελείωσε, το παιχνίδι τελείωσε, η παράσταση τελείωσε".

Ο Valerii Zaluzhnyi δήλωσε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την 1η Νοεμβρίου στο περιοδικό The Economist πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και πως "πιθανότατα δεν θα υπάρξει βαθιά και όμορφη επανάσταση".

Στους πέντε μήνες από την έναρξη της αντεπίθεσής της, η Ουκρανία έχει προχωρήσει μόλις 17 χιλιόμετρα σε ένα τμήμα του μακρού μετώπου, γεγονός που από μόνο του μιλάει για την καταστροφική αποτυχία. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αυτά τα πενιχρά κέρδη της πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης, με την προπαγάνδα πίσω από την οποία ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2022, έχουν έρθει με τεράστιο κόστος.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας κατέγραψαν απώλειες περίπου 90.000 στρατιωτικών νεκρών και τραυματιών κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, χωρίς να επιτύχουν ουσιαστικές τακτικές επιτυχίες, όπως ανακοίνωσε στις 30 Οκτωβρίου ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

"Μόνο από τις 4 Ιουνίου -δηλαδή από την έναρξη της ευρέως δημοσιοποιημένης και γενναιόδωρα χρηματοδοτούμενης από τη Δύση ουκρανικής αντεπίθεσης- το Κίεβο έχει χάσει πάνω από 90.000 στρατιωτικούς, νεκρούς ή τραυματίες, 600 άρματα μάχης και σχεδόν 1.900 τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων κατηγοριών. Ταυτόχρονα, δε σημειώθηκαν σημαντικές επιτυχίες από τακτικής άποψης στο πεδίο της μάχης", δήλωσε ο Shoigu.

Με την προσοχή του κόσμου να έχει πλέον μετατοπιστεί σχεδόν πλήρως στη Μέση Ανατολή, το Κίεβο έχει ακόμη πιο αδύναμη διαπραγματευτική θέση από ό,τι είχε ήδη λόγω της καταστροφικής αποτυχίας της αντεπίθεσης και της σχεδόν καταστροφής του στρατού του. Για το λόγο αυτό, ο Ζελένσκι, ακόμη και αν συνεχίζει να το αρνείται, δέχεται αυξημένες πιέσεις για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

Το NBC News μετέδωσε στις 4 Νοεμβρίου, επικαλούμενο έναν νυν και έναν πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ που γνωρίζει τις συζητήσεις, ότι η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να συζητούν με την ουκρανική κυβέρνηση για πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, καθώς και για το τι μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις ξεκίνησαν τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στην οποία συμμετείχαν μέλη του ΝΑΤΟ, λόγω των ανησυχιών ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είχε φτάσει σε αδιέξοδο.

Ωστόσο, αυτή είναι μια λανθασμένη πεποίθηση, καθώς ο πόλεμος βρίσκεται σε αδιέξοδο μόνο επειδή η Ρωσία βρίσκεται σε αμυντική θέση, εκτός από το Αρτεμόφσκ (Μπαχμούτ) και μερικές άλλες τοποθεσίες, για πάνω από ένα χρόνο. Μόλις η Μόσχα ξεκινήσει την επίθεσή της, το αδιέξοδο θα σπάσει με τρόπο που θα καταστρέψει την Ουκρανία. Για το λόγο αυτό, οι Macgregor και Kwiatkowski παροτρύνουν τον Zelensky προς την κατεύθυνση της αποδοχής μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, καθώς αυτό όχι μόνο θα σημάνει πιθανότατα το οριστικό τέλος της πολιτικής του καριέρας, αλλά θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια περισσότερων ανθρώπινων ζωών και εδαφών.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail