Ο..."Τραμπ" πρόκειται να φτάσει στη Βαρσοβία και αλλάζει τα πάντα για την ΕΕ, την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ

Ο Ντόναλντ Τουσκ μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο του Τραμπ στην Πολωνία, αφήνοντας την ΕΕ στο σκοτάδι

Στις πρόσφατες γενικές εκλογές της Πολωνίας, η εταιρική σχέση Morawiecki-Duda, στην εξουσία μέχρι τώρα, ολοκληρώθηκε. Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρώην ηγέτης υπέρ της ΕΕ, και ο συνασπισμός του κόμματός του, Civic, αντικατέστησαν τον Mateusz Morawiecki του PiS. 

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Βρυξέλλες είναι ικανοποιημένες με αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, ορισμένες φιλελεύθερες ελίτ στην Ευρώπη εκφράζουν ανησυχίες για την άνοδο του Τουσκ, κάνοντας παραλληλισμούς με μια απροσδόκητη φιγούρα που μοιάζει με τον Τραμπ που εισβάλλει στην εξουσία.

Στον απόηχο των Πολωνικών Γενικών Εκλογών, το κυβερνών κόμμα PiS, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015, έχασε την πλειοψηφία του, προκαλώντας ανησυχία στις τάξεις τους. Παρά το γεγονός ότι το PiS είναι το μεγαλύτερο κόμμα με 35,4% των ψήφων, δεν έχουν νικητήριο συνασπισμό στην κάτω βουλή των 460 μελών.

Ο Συνασπισμός Πολιτών (30,7%), ο Τρίτος Δρόμος (14,4%) και η Αριστερά (8,6%) σχεδιάζουν να σχηματίσουν συμμαχία με 248 έδρες, με στόχο την απομάκρυνση του PiS από την εξουσία. Αυτός ο συνασπισμός εξασφάλισε επίσης τον έλεγχο της Γερουσίας με 66 έδρες έναντι 34 του PiS, μειώνοντας περαιτέρω την επιρροή τους.

Η κατάσταση έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στον Πρόεδρο Andrzej Duda, ο οποίος έχει πλέον επιφορτιστεί να προτείνει έναν υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού. Είναι πολύ πιθανό της συμμαχίας  να ηγηθεί από τον Ντόναλντ Τουσκ, δεδομένου ότι οι εκλογές έγιναν ουσιαστικά για τη φήμη του. 

Η ΕΕ χαίρεται: Ο Τουσκ επέστρεψε

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εξέφρασε ικανοποίηση, ιδιαίτερα για τη νίκη των πολωνικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Ντόναλντ Τουσκ. Σε όλη την Ευρώπη, οι πολιτικοί, ειδικά στη Γερμανία, χάρηκαν για την προβλεπόμενη νίκη, καθώς σηματοδοτούσε μια πιθανή αλλαγή στην πολωνική πολιτική.

Πολλοί ηγέτες της ΕΕ ανέμεναν μια πιο εποικοδομητική εταιρική σχέση με την Πολωνία υπό τη νέα κυβέρνηση, ελπίζοντας πως θα ενισχύσει τη θέση της Πολωνίας στην Ευρώπη. Οι γερμανο-πολωνικές σχέσεις, τεταμένες από τις απαιτήσεις των ηγετών του PiS για πολεμικές αποζημιώσεις, θα μπορούσαν να βελτιωθούν με την αλλαγή στην κυβέρνηση.

Ξένα ΜΜΕ θεώρησαν την πιθανή ανατροπή της συντηρητικής κυβέρνησης του PiS ως θετική δημοκρατική αλλαγή, αναμένοντας από την Πλατφόρμα Πολιτών του Τουσκ να διορθώσει τη σχέση της Πολωνίας με την ΕΕ.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν έναντι των υπερβολικά αισιόδοξων προσδοκιών. Ο Sławomir Domaradzki, πολιτικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, επεσήμανε ότι η αλλαγή στην κυβέρνηση ενδέχεται να μην οδηγήσει σε τόσο δραματική αλλαγή στην στάση της Βαρσοβίας σε βασικά ζητήματα όπως ήλπιζαν οι Βρυξέλλες.

The Twist: Είναι στην πραγματικότητα ο Τραμπ

Ένα τέτοιο επίμαχο ζήτημα είναι η μετανάστευση, όπου η Πολωνία, μαζί με την Ουγγαρία, αντιτάχθηκε σθεναρά στην προτεινόμενη μεταρρύθμιση της Επιτροπής για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Η πρόσφατη εκλογική νίκη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης του Ντόναλντ Τουσκ έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Πολωνία, ιδίως όσον αφορά το μεταναστευτικό. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το απερχόμενο κόμμα PiS προειδοποίησε τον πολωνικό λαό ότι ο Τουσκ μπορεί να υποκύψει στην πίεση της ΕΕ και να επιτρέψει μια σημαντική εισροή παράνομων μεταναστών στη χώρα.

Ο ευρωβουλευτής του PiS Zdzisław Krasnodębski εξέφρασε την ανησυχία του, αναφέροντας την πιθανότητα η αντιπολίτευση να εγκρίνει το σύμφωνο μετανάστευσης της ΕΕ. Ωστόσο, το κόμμα του Τουσκ αρνήθηκε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της PO Jan Grabiec, δεν υπάρχει πρόθεση αύξησης του αριθμού των μεταναστών στην Πολωνία, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική στάση του έθνους. Ο Γκράμπιετς τόνισε πως η Πολωνία δεν θα υποχρεωθεί να δεχθεί περισσότερους μετανάστες, δεδομένων των προηγούμενων ανθρωπιστικών προσπαθειών της.

Αυτή η στάση για τη μετανάστευση έχει γίνει κομβικό σημείο στην πολωνική πολιτική, με μια ενιαία άποψη να επικρατεί μεταξύ του πληθυσμού. Επιπλέον, ήταν μόνο η θέση του PiS σχετικά με την υποδοχή Ουκρανών μεταναστών στην οποία ο Τουσκ έκανε εκστρατεία για να συγκεντρώσει ψήφους.

Αυξάνονται οι ανησυχίες για την κατεύθυνση που μπορεί να πάρει η Πολωνία υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τουσκ. Ενώ κάποιοι περίμεναν μια στάση υπέρ της ΕΕ, της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ, πρόσφατες δηλώσεις αμφισβητούν αυτές τις προσδοκίες. Ο Τουσκ επέκρινε τη συντηρητική κυβέρνηση Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) για την αποδοχή μεταναστών από ισλαμικές χώρες ενώ αντιτίθεται στα προγράμματα μετεγκατάστασης της ΕΕ, τονίζοντας την ανάγκη να ανακτήσει η Πολωνία τον έλεγχο στα σύνορά της.

Επιπλέον, υπάρχουν αμφιβολίες γύρω από τα σχέδια του Τουσκ σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ειδικά δεδομένης της αντι-ουκρανικής στάσης του του Κόμματος της Συνομοσπονδίας, που θα μπορούσε να επηρεάσει τις πολιτικές του Τουσκ εάν υποστηρίξει τον Πολιτικό Συνασπισμό.

Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν μια πιθανή αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της Πολωνίας. Παρά τις μεγάλες ελπίδες των δυτικών αρχών για τον Τουσκ, οι τρέχουσες δηλώσεις και η πολιτική του τοποθέτηση υποδηλώνουν ένα στυλ διακυβέρνησης παρόμοιο με αυτό του Τραμπ στην Πολωνία. Οι θέσεις του Τουσκ εμφανίζονται όλο και περισσότερο κατά της Ουκρανίας, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αντίθετα με τις προσδοκίες των Βρυξελλών.

Το μέλλον παραμένει αβέβαιο, αφήνοντας τους παρατηρητές να περιμένουν να δουν την πραγματική τροχιά που θα ακολουθήσει η Πολωνία υπό την ηγεσία του Τουσκ. Η προσδοκία μιας φιλοευρωπαϊκής και φιλοΝΑΤΟϊκής Πολωνίας μπορεί να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, αλλάζοντας πιθανώς τις διεθνείς συμμαχίες και τις πολιτικές της χώρας με απροσδόκητους τρόπους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail