Η Δύση απογοητευμένη από τον ουκρανικό στρατό που προχωρά μόνο «σε μέτρα και όχι σε χιλιόμετρα»

Ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι οι παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο αναβλήθηκαν μέχρι να ολοκληρωθεί η αντεπίθεση. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό πλήγμα για τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky, ο οποίος παρακαλούσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-16, και όλα αυτά ενώ ο στρατός του προχωρά, υποτίθεται, μόνο σε μέτρα αντί για χιλιόμετρα.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Η συζήτηση για τα μαχητικά είναι σημαντική, αλλά δε θα λυθεί βραχυπρόθεσμα για αυτήν την αντεπίθεση», εξήγησε ο Μπάουερ σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC. «Η εκπαίδευση αυτών των πιλότων, η εκπαίδευση των τεχνικών, η διασφάλιση ότι υπάρχει ένας οργανισμός υλικοτεχνικής υποστήριξης που μπορεί πραγματικά να συντηρήσει αυτά τα αεροσκάφη δε θα είναι διαθέσιμα πριν από αυτήν την αντεπίθεση».

«Δεν πρέπει να ανακατεύουμε τις δύο συζητήσεις –νομίζω ότι είναι σημαντικό και κατανοητό πως η Ουκρανία ζητά αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη– αλλά δεν πρέπει να το ανακατεύουμε με τη συζήτηση της αντεπίθεσης τώρα», πρόσθεσε.

Κατά τη γνώμη του Μπάουερ, είναι πλέον δύσκολο για τους Ουκρανούς στρατιώτες στην πρώτη γραμμή να προχωρήσουν. Αρκετές γραμμές άμυνας, ναρκοπέδια και εμπόδια κίνησης οχημάτων εμποδίζουν την αναδιάταξη των μονάδων.

Από την πλευρά του, το Κίεβο περίμενε να παραλάβει δυτικά μαχητικά αεροσκάφη πέρυσι, αλλά η παράδοση του αεροσκάφους πιθανότατα δε θα γίνει πριν από τις αρχές του επόμενου έτους.

Οι δηλώσεις του Μπάουερ έρχονται καθώς το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν εισήγαγε μια τροπολογία για την απαγόρευση οποιασδήποτε χρηματοδότησης για την Ουκρανία μέχρι να βρεθεί μια διπλωματική λύση στην τρέχουσα σύγκρουση.

«Θα πρέπει να πιέζουμε για την ειρήνη, όχι να χρηματοδοτούμε τον πόλεμο. Κατέθεσα τροποποιήσεις στο NDAA που αφαιρούν κάθε χρηματοδότηση για την Ουκρανία και απαγορεύουν την παροχή μαχητικών αεροσκαφών F-16 και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Ο θάνατος και η καταστροφή πρέπει να σταματήσουν, επομένως για να επιτευχθεί ειρήνη, κατέθεσα επίσης μια τροπολογία για την απαγόρευση κάθε χρηματοδότησης στην Ουκρανία έως ότου επιτευχθεί μια διπλωματική λύση στον πόλεμο», είπε η Greene στη σελίδα της στο Twitter στις 30  Ιουνίου.

Την ίδια μέρα με το tweet της, ο αρχηγός του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ Mark Milley δήλωσε πως δε γνωρίζει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την ανάπτυξη του Τακτικού Πυραυλικού Συστήματος Στρατού (ATACMS) στην Ουκρανία, αλλά σημείωσε: «είναι μια συνεχής διαδικασία αναθεώρησης».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έστειλε σημείωμα στα μέλη του ΝΑΤΟ για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε πως οποιοδήποτε φορτίο που περιέχει όπλα για την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος για τη Ρωσία, με τα F-16 και τα ATACMS να μην αποτελούν εξαίρεση. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ «παίζουν με τη φωτιά» προμηθεύοντας την Ουκρανία με όπλα.

Πολλοί Αμερικανοί νομοθέτες γίνονται όλο και πιο απελπισμένοι επειδή ο ουκρανικός στρατός εξαφανίζεται. Με τα F-16 απίθανα βραχυπρόθεσμα, η νέα ελπίδα είναι να παραδοθεί το ATACMS στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, μια δικομματική ομάδα βουλευτών προέτρεψε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να στείλει το οπλικό σύστημα. Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Michael McCaul από το Τέξας χαρακτήρισε «εξαιρετικά απογοητευτικό» το γεγονός πως η διοίκηση δεν τους είχε στείλει ακόμη.

Όπως σημείωσε το Bloomberg, «Μέρος αυτής της απογοήτευσης επικεντρώνεται στο γεγονός ότι μια ουκρανική αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων έχει προχωρήσει αργά και χωρίς σημαντικά κέρδη».

Σύμφωνα με τον Milley, οι ουκρανικές δυνάμεις «προχωρούσαν σταθερά», ακόμη και υπερηφανευόταν ότι έπαιρναν μόλις 500 μέτρα την ημέρα, αν έστω θεωρηθούν αξιόπιστες αυτές οι αναφορές.

Ωστόσο, αυτός ο ρυθμός δεν είναι ικανοποιητικός και το CNN σημείωσε: «Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας ανησυχούν για το γεγονός ότι η πρόοδος της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης του Κιέβου μετράται σε μέτρα και όχι σε χιλιόμετρα. Οι σύμμαχοι του Κιέβου γνωρίζουν καλά πως η Ουκρανία δεν μπορεί να νικήσει τη Ρωσία χωρίς τη βοήθειά τους. Αλλά ο βραδύτερος από τον αναμενόμενο ρυθμός της αντεπίθεσης σημαίνει ότι η υποστήριξή τους θα μπορούσε να γίνει ολοένα και πιο μη βιώσιμη εάν η σύγκρουση συνεχιστεί».

Ο Milley μπορεί να προσπαθήσει να δώσει μια θετική στροφή στην ουκρανική αντεπίθεση, υπονοώντας πως σημειώνεται πρόοδος, αλλά ο ίδιος γνωρίζει, όπως και οι πιο πρόχειροι στρατιωτικοί παρατηρητές, ότι ήταν μια καταστροφική αποτυχία. Αντί να παραδεχτεί πως η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, συνεχίζει με μια αφήγηση ότι η νίκη μπορεί να επιτευχθεί μετά από έναν «πολύ μακρύ» και «πολύ, πολύ αιματηρό» αγώνα.

«Θα διαρκέσει πολύ, και θα είναι πολύ, πολύ αιματηρό, και κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για τίποτα από αυτά», είπε ο Milley. «Λοιπόν, ναι, σίγουρα, πηγαίνει λίγο αργά, αλλά αυτό είναι μέρος της φύσης του πολέμου».

Η πραγματικότητα είναι πως ούτε F-16, ούτε ATACMS ή οποιοδήποτε άλλο συμβατικό μέσο, ​​παρά την ανδρεία του Milley, θα αντιστρέψουν την πορεία του πολέμου –την πλήρη κατάρρευση του ουκρανικού στρατού και περαιτέρω απώλεια ζωών και εδαφών– και όλα αυτά επειδή το καθεστώς του Κιέβου αρνείται να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail