Σε αντίθεση με ό,τι λένε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, η Ρωσία έγινε ισχυρότερη μετά την αποτυχημένη ανταρσία

Πολλά έχουν γραφτεί για την ανταρσία του Yevgeny Prigozhin (αρχηγός της Ομάδας Wagner). Μετά την αποτυχημένη εξέγερση του Ροστόφ, οι στασιαστές παρέδωσαν τα όπλα τους και, στις 27 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο επιβεβαίωσε ότι ο Πριγκόζιν βρισκόταν στη Λευκορωσία. Τα στρατεύματα του Πριγκόζιν κατέλαβαν για λίγο τη ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον τον περασμένο μήνα και ο Πρόεδρος Λουκασένκο, μαζί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, διαπραγματεύτηκαν μια συμφωνία για να θέσουν ένα τέλος σε αυτό.

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις

Ιστορικά, η παρουσία μισθοφόρων ομάδων με ποικίλα νομικά καθεστώτα σε ένοπλες αντιπαραθέσεις δεν είναι κάτι καινούργιο, και η υπερβολική αύξηση τέτοιων ομάδων στη Ρωσία μπορεί να περιγραφεί μόνο ως δυτική υποκρισία. Η αμερικανική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Blackwater (όπως ήταν παλαιότερα γνωστή) είναι διαβόητη, για παράδειγμα, για το ρόλο της στη σφαγή στην πλατεία Νισούρ το 2007 στη Βαγδάτη του Ιράκ.

Επιστροφή στη σύντομη εξέγερση του Prigozhin, σε αντίθεση με ό,τι μέρος των δυτικών μέσων ενημέρωσης και αξιωματούχοι των ΗΠΑ όπως ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken έχουν πει, το επεισόδιο δεν αποκάλυψε την «αδυναμία» της Μόσχας. Η ρωσική προεδρία είναι πλέον ισχυρότερη, όπως έγραψε ο Αμερικανός δημοσιογράφος Seymour Hersh στις 29 Ιουνίου: «Η εξέγερση του Prigozhin σβήστηκε μέσα σε μια μέρα, καθώς κατέφυγε στη Λευκορωσία, με εγγύηση μη δίωξης, και ο μισθοφορικός στρατός του αναμείχτηκε στο ρωσικό στρατό. Δεν υπήρξε πορεία στη Μόσχα, ούτε υπήρξε σημαντική απειλή για τη διακυβέρνηση του Πούτιν».

Κυκλοφορούν θεωρίες συνωμοσίας, χωρίς καμία απολύτως απόδειξη, όπως συμβαίνει συχνά, ότι η όλη υπόθεση Βάγκνερ στο Ροστόφ είναι μια σκηνική «ψυχολογική επιχείρηση». Στον πραγματικό κόσμο, όταν ένα κράτος εξουδετερώνει επιτυχώς και αποτελεσματικά μια κρίση και μάλιστα αποκομίζει πλεονεκτήματα για τα εθνικά του συμφέροντα από αυτήν, αυτό φυσικά δε σημαίνει απαραίτητα ότι το κράτος κατασκεύασε εξαρχής ολόκληρη την κρίση. Φαίνεται όμως πως στις μέρες μας οτιδήποτε πάει για χάρη της ρωσοφοβίας: ακόμη και να κατηγορηθεί ο Ρώσος Πρόεδρος και βασικοί Ρώσοι αξιωματούχοι ότι συνεννοήθηκαν με στασιαστές για να καταρρίψουν Ρώσους πιλότους.

Σε κάθε περίπτωση, τι να πει κανείς για το ρόλο της Λευκορωσίας στις διαπραγματεύσεις; Την 1η Ιουνίου, ο Λουκασένκο δήλωσε πως η Δύση σχεδίαζε πραξικόπημα για να ανατρέψει την κυβέρνησή του - κάτι που ήταν πάντα προς το συμφέρον της Δύσης. Στις 14 Ιουνίου, είπε ο Λουκασένκο ότι η χώρα του θα «φρόντιζε» τις επιδρομές και τις προκλήσεις Ουκρανών σαμποτέρ, αναφέροντας ως παράδειγμα τις ουκρανικές δραστηριότητες στην περιοχή του Μπέλγκοροντ. Τόνισε, ωστόσο, πως μια «πλήρης επιθετικότητα» κατά της χώρας του, όπως η αποστολή «στρατευμάτων», και όχι μόνο «μικρών μονάδων» θα ήταν «κόκκινη γραμμή». Την προηγούμενη μέρα, στις 13 Ιουνίου, είχε ήδη πει ότι μια «επιθετικότητα» κατά της Λευκορωσίας θα ήταν ο μόνος έγκυρος λόγος για τη χρήση πυρηνικών όπλων: «Πιστεύω πως είναι απίθανο κάποιος να θέλει να κάνει πόλεμο εναντίον μιας χώρας που διαθέτει τέτοια όπλα. Είναι αποτρεπτικό όπλο. Ο Θεός να κάνει να μη χρειαστεί να πάρω απόφαση να χρησιμοποιήσω αυτό το όπλο στη σύγχρονη εποχή. Αλλά δε θα διστάσω να υπάρξει επιθετικότητα εναντίον μας».

Με αυτόν τον τρόπο, ο Λευκορώσος ηγέτης άφησε να εννοηθεί σιωπηρά πως περίμενε «εισβολές όπως το Μπέλγκοροντ» εναντίον του έθνους του.

Έγραψα το Μάιο για τα πιο τολμηρά σχέδια του Ζελένσκι να καταλάβει ρωσικά χωριά. Το Κίεβο σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αναπτύσσει οργανώσεις πληρεξουσίου για να πραγματοποιήσουν δολιοφθορές σε ορισμένες ρωσικές περιφέρειες (επαρχίες). Στις 22 Μαΐου, ουκρανικές ομάδες δολιοφθοράς αναφέρθηκε πως προσπάθησαν να εισβάλουν στην περιοχή Belgorod, στη Ρωσία, όπου πραγματοποίησαν τρομοκρατικές επιθέσεις, στο πλαίσιο προσπαθειών να αποσπάσουν την προσοχή από την περιοχή Bakhmut. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι στόχος ήταν «να μειωθεί ο πολιτικός αντίκτυπος της απώλειας του Αρτιόμοβσκ από την Ουκρανία».

Εάν κάποια εξτρεμιστική ομάδα βομβάρδιζε ένα καταφύγιο, στη Δύση, που στεγάζει αμάχους πρόσφυγες, θα ήταν σίγουρα μια είδηση ​​παγκοσμίως - κι όμως, στον δυτικό Τύπο, δεν έχουν γραφτεί πολλά για το γεγονός ότι ένα ουκρανικό drone βομβάρδισε ένα καταφύγιο που στεγάζονταν προσωρινά Ρώσοι άμαχοι στην πόλη Μπέλγκοροντ. Ως αποτέλεσμα, τρία άτομα, ανάμεσά τους ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 11 τραυματίστηκαν.

Έχει επίσης αναφερθεί ότι η λεγόμενη «Ελευθερία της Ρωσικής Λεγεώνας» (FRL) και οι παραστρατιωτικές οργανώσεις «Ρωσικό Εθελοντικό Σώμα» (RVC) ήταν πίσω από τέτοιες εξελίξεις στο Μπέλγκοροντ. Αυτές οι δύο ομάδες με έδρα την Ουκρανία ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον Ρώσων αμάχων στην περιοχή. Η FRL κηρύχθηκε τρομοκρατική ομάδα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας νωρίτερα φέτος. Το RVC, με τη σειρά του, στο οποίο ηγείται ο διαβόητος νεοναζί Denis Kapustin, ομάδα στρατολογημένη από τις τάξεις του χουλιγκανισμού, λέγεται ότι είναι μία από τις πιο επικίνδυνες νεοναζιστικές οργανώσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της Telegraph, James Kilner. Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών επιβεβαίωσε πως το RVC διαθέτει μονάδα εντός της Ουκρανικής Λεγεώνας των Ξένων.

Το Μάρτιο, το RVC είχε ήδη αναλάβει την ευθύνη για τρομοκρατικές επιθέσεις στα ρωσικά χωριά Lyubechane και Sushany, στην περιφέρεια Bryansk, η οποία μοιράζεται δυτικά σύνορα με τη Λευκορωσία. Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο μπορεί να ανησυχεί ενάντια σε αυτού του είδους την απειλή για την εθνική και εσωτερική ασφάλεια - και η τεχνογνωσία και οι δεξιότητες των μαχητών της ομάδας Βάγκνερ μπορούν σίγουρα να είναι χρήσιμες.

Έτσι, μιλώντας ρεαλιστικά, όπως το θέτει ο πολιτικός αναλυτής Andrew Korybko, η «εξορία» του Prigozhin και των ανθρώπων του στη Λευκορωσία εξυπηρετεί ρωσικά και λευκορωσικά συμφέροντα. Από τη ρωσική σκοπιά, είναι λογικό να σταματήσει μια εξέγερση χωρίς περαιτέρω αιματοχυσία και να χρησιμοποιήσει τους «συγχωρεμένους» στασιαστές σε ανθρώπινο δυναμικό για ένα γειτονικό κράτος σύμμαχο της Ένωσης όπως η Λευκορωσία. Αυτό - και όχι οποιαδήποτε άγρια ​​θεωρία συνωμοσίας - εξηγεί την πρόταση του Λουκασένκο, στις 30 Μαΐου, ότι οι λευκορωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να μάθουν από την εμπειρία μάχης της ομάδας Βάγκνερ.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail