Οι Storm Shadow στα Su-24 Fencer της Ουκρανίας, κομίζουν μαθήματα για την Ελλάδα… που “κοιμάται”

Ιδού γιατί τα όπλα μακρού πλήγματος δεν είναι “φετίχ” για την Ελλάδα αλλά αναγκαιότητα – Storm Shadow σε “αρχαία” ουκρανικά βομβαρδιστικά Su-24 Fencer, πλήττουν ρωσικούς στόχους! Δυστυχώς είναι άλλη μία εξέλιξη που δικαιώνει τις θέσεις του DP. Χρησιμοποιείται το “δυστυχώς” διότι αυτού του είδους τις εξελίξεις δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία. Η ελληνική πλευρά θα μπορούσε κάλλιστα να τις έχει προλάβει, συμπεριφερόμενη με βάση τους κανόνες της απλής λογικής. Θα μπορούσε δηλαδή να τις προβλέψει και να έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες επιλογής και προμήθειας αντίστοιχων όπλων. Διότι αυτά κάνουν τη διαφορά και στο επίπεδο της αποτροπής και στο πεδίο. Στην προκειμένη περίπτωση αναφερόμαστε στα όπλα μακρού πλήγματος, οριζόντιας πλεύσης SCALP-EG και το μεγαλύτερης ακτίνας SCALP Naval που η Ελλάδα απέφυγε να αγοράσει μαζί με τις φρεγάτες FDI HN Belhara.

Από: defence-point.gr - Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Πρόσφατα το DP αναδημοσίευσε αφιέρωμα του Forbes, μέσω της ιστοσελίδας Capital.gr στο οποίο αναφέρεται με αρκετά στοιχεία, ότι φορείς των όπλων οριζόντιας πλεύσης, μακρού πλήγματος Storm Shadow (βρετανική έκδοση του SCALP-EG) που παραχωρήθηκαν από τη Βρετανία στην Ουκρανία, είναι οκτώ (σε πρώτη φάση…) από τα 46 παλιά δικινητήρια, πτερύγων μεταβλητής γεωμετρίας, βομβαρδιστικά Su-24 Fencer (ονομασία NATO) που παραμένουν σε υπηρεσία! Πάντα με βάση το δημοσίευμα του Forbes, πρόκειται για 21 Su-24M και άλλα 25 Su-24MR με δυνατότητα φωτογραφικής αναγνώρισης. Πρόκειται δηλαδή για αεροσκάφη της δεκαετίας του ’70.

Σε ρωσική υπηρεσία τα Su-24M υπέστησαν εκσυγχρονισμό (-Μ2), αποκτώντας δέκτες δορυφορικής ναυτιλίας GLONASS-NAVstar, οθόνες απεικόνισης στοιχείων πολλαπλών λειτουργιών (MFDs) στο πιλοτήριο, υπολογιστή παραγωγής εικόνας κινούμενου χάρτη, καθώς και συστήματα στοχοποίησης επί κάσκας τύπου Shchel. Τέτοια αεροπλάνα αξιοποιήθηκαν εκτενώς στη Συρία μετά το 2015, επιχειρώντας προσβολές επίγειων στόχων με τη χρήση συμβατικών και καθοδηγούμενων βομβών από μέσα και μεγάλα ύψη. Τα αεροσκάφη του τύπου που διαθέτει η Ουκρανία, αφενός μεν δεν εκσυγχρονίστηκαν με βάση το ρωσικό πρότυπο και αφετέρου δεν αξιοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό επιχειρησιακά από τον Φεβρουάριο του 2022, δεδομένης της εξαιρετικά περιορισμένης επιβιωσιμότητας στο συγκεκριμένο θέατρο επιχειρήσεων.

Ενώ δηλαδή για τα Su-24M2 της Ρωσικής Αεροπορίας ο πραγματικός κίνδυνος στη Συρία ήταν τα φορητά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα (MANPADS – MAN Portable Air Defence Systems), δεδομένου ότι υπήρχαν εκεί ελάχιστα αντίστοιχα συστήματα μέσης και καθόλου συστήματα μεγάλης ακτίνας, στο θέατρο επιχειρήσεων της Ουκρανίας τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Γιατί εδώ υπάρχουν πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα μικρής, μέσης και μεγάλης ακτίνας που καθιστούν ουσιαστικά απαγορευτική την αξιοποίηση αεροπλάνων και ελικοπτέρων στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων.

Το ίδιο δημοσίευμα του Forbes αναφέρει ότι από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν καταρριφθεί από ρωσικά πυραυλικά αντιαεροπορικά, 17 συνολικά Su-24 της Αεροπορίας της Ουκρανίας. Οι Βρετανοί λοιπόν σε συνεργασία με την τελευταία επανέφεραν στην ενέργεια αεροσκάφη Su-24 που βρίσκονταν σε κατάσταση αποθήκευσης, ή ήταν απλά απενεργοποιημένα και ενσωμάτωσαν σε κάποια από αυτά τους Storm Shadow. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα του Forbes, ο Oυκρανός ΥΠΑΜ, Oleksii Resnikov δήλωσε ότι κανένα από τα όπλα αυτά δεν έχει αποτύχει να πλήξει το στόχο του. Το αρχικό αφιέρωμα του DP επομένως στον SCALP-EG που αντέκρουσε με επιχειρήματα και δεδομένα το “σκεπτικό” ότι αυτού του είδους τα όπλα είναι φετίχ για την Ελλάδα, πρέπει να επανεξεταστεί από τους σκεπτικιστές…

Ακριβώς όπως το Storm Shadow ενσωματώθηκε ως όπλο Fire & Forget σε ένα πολύ παλιό βομβαρδιστικό όπως το Su-24M, έτσι θα μπορούσε να ενσωματωθεί ακόμα και στα ελληνικά F-16C/D Block 30, όπως και στις νεότερες εκδόσεις του F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Κάτι τέτοιο όμως θα απαιτούσε αμερικανική αδειοδότηση, η οποία πιθανότατα δεν θα δινόταν ποτέ για ευνόητους λόγους. Πρώτος και σημαντικότερος το ότι από τη στιγμή που υπάρχει το αντίστοιχο AGM-158 JASSM, οι ΗΠΑ δεν θα επέτρεπαν ποτέ την ενσωμάτωση ενός μη αμερικανικού, ανταγωνιστικού προϊόντος, σε μαχητικά δικής τους κατασκευής.

Έλα όμως που απουσιάζει από το ελληνικό οπλοστάσιο… Ακόμη όμως και αν η ελληνική πλευρά δεν επιθυμούσε και δεν επιθυμεί να πάει σε ένα τέτοιο σενάριο, έχει πάντα τη δυνατότητα παραγγελίας περισσότερων SCALP EG σε συνδυασμό με πρόσθετους φορείς για τα Mirage 2000-5Mk.2 και Rafale F.3R. Έχει επίσης ακόμα τη δυνατότητα ενσωμάτωσης εκτοξευτών SYLVER A70 στις φρεγάτες FDI Belharra προς απόδοση ικανότητας αξιοποίησης του μεγαλύτερης ακτίνας SCALP Naval. Τέλος, έχει ακόμα τη δυνατότητα να ζητήσει από τις ΗΠΑ τον AGM-158 JASSM και τον JSM (Joint Stand Off Missile), στο πλαίσιο της αγοράς των F-35A και του εκσυγχρονισμού των F-16C/D Block 50. Η ελληνική πλευρά παρά το ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν θέσει παραγγελίες για περισσότερα από 400 όπλα οριζόντιας πλεύσης, μακρού πλήγματος της οικογένειας SOM, επιμένει να μην κάνει τίποτα από όλα τα παραπάνω!

Η ελληνική πλευρά επίσης, παρά τα διδάγματα της Ουκρανίας με την προσβολή στόχων (κυρίως κρίσιμων υποδομών) εντός ρωσικού εδάφους, αρνείται πεισματικά και ανεξήγητα να κάνει έστω και σε πολύ μικρότερο βαθμό, αυτό που κάνει η Τουρκία. Δηλαδή να χρησιμοποιήσει τα εξοπλιστικά της προγράμματα ως διαπραγματευτικό χαρτί για να εξασφαλίσει μεταξύ άλλων και νέα αεροφερόμενα όπλα. Δεν υποστηρίζει κανείς ότι πρέπει να… ασκήσει βέτο στη διαδικασία ένταξης χωρών στο ΝΑΤΟ, εκβιάζοντας έτσι την απόσπαση ανταλλαγμάτων, αλλά στα απολύτως αυτονόητα… Δεν είναι δυνατόν να “αναμένουμε διακαώς” όπως υποστηρίζεται σε πολλά δημοσιεύματα, την αμερικανική LOA για τα F-35A και να μην έχουμε συμπεριλάβει στη συμφωνία όπλα όπως το AGM-158 JASSM και ο JSM.

Ζητούμενο για την Ελλάδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις της δεν είναι η αγορά άλλης μίας πλατφόρμας, έστω και με τη μορφή του πανάκριβου στην υποστήριξη και την εκμετάλλευση, μαχητικού 5ης γενιάς, F-35A. Πραγματικό ζητούμενο είναι αυτή η πανάκριβη πλατφόρμα να αποκτηθεί μαζί με τα κατάλληλα όπλα εναντίον στόχων εδάφους και επιφανείας (JASSM και JSM) που έχουμε απόλυτη ανάγκη να αξιοποιήσουμε, αρχικά, ως μέσα αποτροπής έναντι της επεκτατικής Τουρκίας. Ακόμη και αν τα F-35A αποκτηθούν με πυραύλους αέρος – αέρος μεγάλης ακτίνας, νέας γενιάς ΑΙΜ-120D, το οπλοστάσιο και οι δυνατότητες κρούσης της ΠΑ δεν αναβαθμίζονται…

Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν στην Ελλάδα να αποδομήσουν την επιχειρησιακή αξία των όπλων μακρού πλήγματος (SCALP EG, SCALP Naval, JSM, AGM-158 JASSM), τα γεγονότα στην Ουκρανία θα έρχονται καθημερινά να καταρρίπτουν τους μύθους που καλλιεργούνται επιμελώς. Στόχος του DP δεν είναι να κάνει πολιτική. Στόχος είναι να αναδείξει με στοιχεία και επιχειρήματα, ότι η προσκόλληση στις ίδιες πολιτικές και στις ίδιες και απαράλλακτες επιλογές, υπονομεύουν το περιθώριο επιβίωσης της Ελλάδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail