Έκπληξη από τον πληθωρισμό - Αναμένεται κάτω από το 3% το Μάιο

Κάτω από το όριο του 3%, όπου έφτασε το Απρίλιο, αναμένεται ότι θα βρεθεί τον Μάιο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, λόγω κυρίως της συνεχιζόμενης διολίσθησης των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι τα τρόφιμα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, έστω και με επιβραδυνόμενους ρυθμούς. 

Από: capital.gr - Του Τάσου Δασόπουλου 

Ειδικότερα, η τιμή του φυσικού αερίου, σε μέσα επίπεδα, από τις αρχές του μήνα κινήθηκε στα 33 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, από 82,23 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα τον Μάιο του 2022. Μαζί της και η τιμή χονδρικής για τη μεγαβατώρα του ρεύματος έχει υποχωρήσει στα 100 ευρώ, από 400 ευρώ που ήταν την ίδια περίοδο πέρυσι. Η τιμή του αργού πετρελαίου έχει επίσης υποχωρήσει πλέον στα 77 δολάρια το βαρέλι, από 120 δολάριο τον ΜάΙο του 2022.  

Η μεγάλη αυτή ετήσια διαφορά αποτυπώνεται, έστω και με κάποια χρονική καθυστέρηση, και στις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές, αλλά και στο κόστος παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, μειώνοντας σημαντικά τον Γενικό Εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, όπου οι τιμές της ενέργειας έχουν πολύ υψηλή στάθμιση. Μάλιστα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών περιμένουν να είναι πολύ μεγαλύτερη τους μήνες του καλοκαιριού, όταν πέρυσι είχαμε την κορύφωση των τιμών της ενέργειας. 

Τα τρόφιμα 

Την ίδια ώρα, η κατάσταση με τα τρόφιμα είναι πιο σύνθετη. Παρά την εξομάλυνση που διαφαίνεται στις τιμές στα βρώσιμα έλαια (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο) αλλά και στα δημητριακά, μετά τη σταδιακή εξομάλυνση τω εξαγωγών από την Ουκρανία και την κάλυψη του ελλείμματος που υπήρχε στην αγορά, οι ανατιμήσεις στο ράφι έχουν αρχίσει να κάμπτονται, παρότι συνεχίζουν να λειτουργούν αθροιστικά στην τελική τιμή για τον καταναλωτή. 

Μεικτή εικόνα καταγράφεται για άλλα βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά. Εκεί έχουμε σταδιακή υποχώρηση των αυξήσεων στα προϊόντα από αγελαδινό γάλα, αλλά όχι και σε αυτό από αιγοπρόβειο, καθώς στα δεύτερα καταγράφεται έλλειψη. 

Ανάλογη έλλειψη καταγράφεται και στα κρέατα, όπου οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, παρά το γεγονός ότι οι τιμές σε πολλούς από τους συντελεστές παραγωγής τους (ενέργεια, ζωοτροφές) έχουν υποχωρήσει σημαντικά. 

Ο δομικός πληθωρισμός 

Εμμονή σε υψηλά επίπεδα καταγράφει ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή ο πληθωρισμός χωρίς τα νωπά τρόφιμα και τα καύσιμα, ο οποίος διατηρεί ανοδική πορεία (έφτασε 6,1% τον Απρίλιο, από 5,9% τον Μάρτιο), "αγνοώντας" τον Γενικό Δείκτη. Σε αυτό το μέγεθος, η Ελλάδα "πληρώνει" ακριβότερα από την υπόλοιπη ευρωζώνη το ότι, λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης, οι τιμές σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες έμεναν επί χρόνια στάσιμες ή οριακά πτωτικές. 

Ένδυση και υπόδηση, κάθε είδους επισκευές, ενοίκια πήραν την ανιούσα εδώ και 1,5 χρόνιο λόγω και της γενικής αύξησης του πληθωρισμού. Το χειρότερο είναι ότι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, ο δομικός πληθωρισμός αυξάνεται σχετικά πιο δύσκολα από τον γενικό πληθωρισμό και μειώνεται το ίδιο δύσκολα. 

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail