Έτσι παγιδεύουν το κινητό σου -Το κόλπο με τις «μαϊμού» κλήσεις και το qr code

Σε μάστιγα εξελίσσεται επί ευρωπαϊκού εδάφους η νέα απάτη των κλεφτών που απειλεί χιλιάδες ανυποψίαστους οδηγούς με άδειασμα των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Από: carandmotor.gr

Το σκανάρισμα ενός κωδικού QR Code με ένα smartphone έχει γίνει μία σχεδόν καθημερινή συνήθεια για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο καθώς αποτελεί μια διευκόλυνση η οποία πραγματικά δεν έχει ανταγωνισμό.

Αυτήν ακριβώς τη συνήθεια προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και μια μερίδα απατεώνων που δρουν επί ευρωπαϊκού εδάφους και έχουν σαν στόχο της ανυποψίαστους οδηγούς αυτοκινήτου σε συνδυασμό με την σοβαρότητα που προσδίδει η εμφάνιση μιας κλήσης της Αστυνομίας στο παρμπρίζ ενός αυτοκινήτου.

Συγκεκριμένα οι απατεώνες, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει να δρουν με αυτόν τον τρόπο και στη Γαλλία, τυπώνουν τις δικές τους κλήσεις «μαϊμού» σε πράσινο χαρτί -όπως αυτό που χρησιμοποιεί και η Γαλλική αστυνομία-, τις οποίες έπειτα αφήνουν σε παρμπρίζ αυτοκινήτων που έχουν σταθμεύσει παράνομα.

Εκτός από το παρόμοιο χαρτί οι εν λόγω κλήσεις θυμίζουν τις πραγματικές και σε άλλα τους χαρακτηριστικά φέροντας το σήμα της Γαλλικής Δημοκρατίας αλλά και το «αθώο» στην όψη QR Code στο κάτω μέρος τους, για την γρήγορη πληρωμή τους.

Σκανάροντας αυτόν τον κωδικό με το smartphone τους τα θύματα οδηγούνται σε έναν ιστότοπο ο οποίος ιστότοπος αποτελεί αντιγραφή του αντίστοιχου κανονικού. Εκεί ζητείται από τα θύματα να καταχωρήσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό και να προχωρήσουν στην εξόφληση του προστίμου. 

Με αυτόν τον τρόπο οι απατεώνες αποκτούν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα, ακόμη και στον τραπεζικό λογαριασμό των θυμάτων, τα οποία έπειτα μπορούν να πουλήσουν σε τρίτους για περαιτέρω «αξιοποίηση».

Η συγκεκριμένη είδηση από την Γαλλία έρχεται μόλις μερικές ημέρες μετά από την αποκάλυψη αντίστοιχου κυκλώματος που δρα στην Ισπανία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Μάλιστα, η γαλλική Αστυνομία εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση προειδοποιώντας τους οδηγούς που βρίσκουν κλήσεις στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους για παράνομο παρκάρισμα, να δίνουν ιδιαίτερη βάση στον ιστότοπο που παραπέμπονται.

Συγκεκριμένα η γαλλική Αστυνομία αναφέρει ότι και ο ιστότοπος μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με τον νόμιμο (antai-gouv.fr) ωστόσο είναι ελαφρώς διαφορετικός (antai-gouv-fr.fr) και αυτό από μόνο του αρκεί για να σταματήσουν οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

 

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail