Πως το κατηγορηματικό «Όχι» μετατρέπεται σε «Ναι» για F-16 στην Ουκρανία

Αφού επέμενε επί μήνες ότι το Κίεβο δεν τα χρειαζόταν, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέκυψε στην αδυσώπητη εκστρατεία πίεσης από τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να διευκολύνει τη μεταφορά των αμερικανικής κατασκευής F-16 στην ουκρανική πολεμική αεροπορία τους επόμενους μήνες, γράφει αμερικανικό δημοσίευμα.

Από: echedoros.blog

Σύμφωνα με την «Washington Examiner», ο Ζελένσκι, ο οποίος είχε ήδη συσπειρώσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο για τον σκοπό του, πέταξε στην Ιαπωνία, όπου οι ηγέτες των χωρών της G-7 συναντήθηκαν για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μπάιντεν για να κλείσει η συμφωνία.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Χιροσίμα, ο Μπάιντεν είπε ότι τα F-16 δεν θα φτάσουν εγκαίρως για την αναμενόμενη αντεπίθεση, υποθέτοντας ότι θα ξεκινήσει πραγματικά αυτό το καλοκαίρι, αλλά ότι θα βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί «στην πορεία».

 Επιπλέον, η συμφωνία των ΗΠΑ να εκπαιδεύσουν πιλότους και να επιτρέψουν σε άλλες χώρες να δώσουν τα Lockheed Martin F-16 τους στην Ουκρανία ήρθε με έναν μεγάλο όρο.

«Έχω μια κατηγορηματική διαβεβαίωση από τον Ζελένσκι ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουν για να προχωρήσουν και να μετακινηθούν σε ρωσικό γεωγραφικό έδαφος», είπε ο Μπάιντεν. «Αλλά όπου και αν βρίσκονται τα ρωσικά στρατεύματα εντός της Ουκρανίας στην περιοχή, θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό».

Αυτό αφήνει ασαφές εάν η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα F-16 για να προσπαθήσει να καταρρίψει ρωσικά αεροπλάνα που εκτοξεύουν πυραύλους stand-off εναντίον στόχων στην Ουκρανία από την ασφάλεια του ρωσικού εναέριου χώρου, ένας από τους κύριους λόγους που η Ουκρανία θέλει τα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη.

Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την εκπαίδευση των Ουκρανών στα F-16

Ο Μπάιντεν συνεχίζει να υποστηρίζει ότι τα F-16 θα ήταν περιορισμένης χρήσης στο είδος των μαχών που διεξάγονται τώρα, όπως η πολύμηνη πολιορκία του Μπαχμούτ που έχει προκαλέσει σοβαρές απώλειες και στις δύο πλευρές.

«Εστιάζεται στο είδος των συστημάτων που χρειάζονται για τη φάση της μάχης που βρίσκεται στη διαδικασία», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν στο CNN.

 «Τα κρίσιμα συστήματα για την αντεπίθεση δεν είναι αεροπλάνα. Είναι τανκς και συστήματα πυροβολικού και HIMARS και τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κινητοποιήσει μια εξαιρετική προσπάθεια για να παραδώσουν έγκαιρα και πλήρως όλα όσα χρειάζεται η Ουκρανία για να ξεκινήσει αυτή την αντεπίθεση».

Τα F-16 θα τα δώσουν στην Ουκρανία …άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ

Ο Σάλιβαν είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δαπανήσουν τα κεφάλαια που έχει διαθέσει το Κογκρέσο για την Ουκρανία φέτος για άμεσες ανάγκες, όχι για την ανακαίνιση F-16, οπότε ενώ θα βοηθήσει στην εκπαίδευση, θα κοιτάξει σε άλλους συμμάχους να παρέχουν τα αεροπλάνα.

«Αυτό που είπε ο πρόεδρος είναι ότι θα καθίσει με τους Ευρωπαίους συμμάχους του και με τους Ουκρανούς για να καθορίσει ποιος, πότε και πόσα τζετ θα μεταφερθούν. Και είμαστε στη διαδικασία να το κάνουμε αυτή τη στιγμή», είπε ο  Σάλιβαν. «Νομίζω ότι, δεδομένων των αριθμών που είναι διαθέσιμα αυτήν τη στιγμή από τα αποθέματα των Ευρωπαίων συμμάχων μας και του γεγονότος ότι … υπάρχουν τόσες άλλες προτεραιότητες για τα συστήματα που πρέπει να δώσουν στην Ουκρανία, μπορεί να επικεντρωθούμε περισσότερο στη μεταφορά τρίτων, αλλά ο πρόεδρος δεν έχει πάρει οριστική απόφαση».

Μια έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου από τον Μάρτιο περιέγραψε πολλές από τις προκλήσεις της ενσωμάτωσης αεροσκαφών τέταρτης γενιάς στην πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας, όχι μόνο την εκπαίδευση πιλότων αλλά και μηχανικούς, καθώς και την ανάγκη για ανταλλακτικά και εγκαταστάσεις επισκευής.

«Μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να εκπαιδεύσετε έναν νέο πιλότο μαχητικών στον αμερικανικό στρατό, αλλά λίγους μήνες για να εκπαιδεύσετε έναν έμπειρο πιλότο σε ένα νέο αεροσκάφος», ανέφερε η έκθεση, ενώ προειδοποιούσε ότι η συντήρηση θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη πρόκληση.

 «Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία έχει πετάξει μόνο πρώην σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία έχουν διαφορετικά πρότυπα μηχανικής και εξαρτήματα συστήματος από τα προηγμένα δυτικά αεροσκάφη».

«Αυτό είναι το πρώτο βήμα», είπε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους στην Ιαπωνία. «Στη συνέχεια, έχουμε ορισμένους μήνες για να εκπαιδεύσουμε τους πιλότους μας. Θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτοί είναι οι πιο έμπειροι άνθρωποι ταυτόχρονα για να συντομεύσουμε τη διαδικασία εκπαίδευσης».

Θα χρειαστεί και πυραύλους

Και μόλις η Ουκρανία αποκτήσει F-16, θα χρειαστεί τα όπλα που τους συνοδεύουν. «Είναι πιθανό η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία να επιχειρήσει να αποκτήσει σημαντικό αριθμό προηγμένων πυρομαχικών δυτικής κατασκευής», ανέφερε η έκθεση CRS, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα πλεονεκτήματα της μεταφοράς προηγμένων δυτικών μαχητικών αεροσκαφών στην αναζήτηση αεροπορικής υπεροχής είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν μόνο με συνδυασμό με μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών δυτικής κατασκευής».

Όπως σημειώνεται οι πύραυλοι HARM που αναζητούν ραντάρ και οι προηγμένοι πύραυλοι αέρος-αέρος μέσου βεληνεκούς (AMRAAM) είναι και οι δύο ακριβοί και σε περιορισμένη προσφορά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail