Η Νορβηγία αψηφά τους ακτιβιστές και προχωρά σε νέες έρευνες υδρογονανθράκων

Η σκανδιναβική χώρα ανακοίνωσε πρόσφατα, ότι θα εντείνει τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη υφαλοκρηπίδα της χώρας, με στόχο να βελτιώσει την ενεργειακή της ασφάλεια αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια των εταίρων της στην Ευρώπη. Παραδοσιακά ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές φυσικού αερίου της Ευρώπης, η Νορβηγία έγινε πέρυσι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος προμηθευτής της Γηραιάς ηπείρου, όταν οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου διακόπηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά.

Από: energia.gr / του Αδάμ Αδαμόπουλου

"Η πετρελαϊκή περιπέτεια στον βορρά μόλις ξεκίνησε", δήλωσε στην αρχή του μήνα ο υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας της χώρας, ο οποίος κάλεσε τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας να εκπληρώσουν την κοινωνική τους ευθύνη για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και "να μην αφήσουν καμία πέτρα αναποδογυρισμένη" προκειμένου να ενισχύσουν την παραγωγή υδρογονανθράκων.

Το ερώτημα αν έμειναν όλοι ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη είναι ερητορικό, αφού οι ακτιβιστές για το Κλίμα αντέδρασαν άμεσα και έντονα.

Η Νορβηγία είναι διαβόητη για το καθαρό ηλεκτρικό της δίκτυο,  χάρη στους άφθονους υδροηλεκτρικούς πόρους της, καθώ και για την κατά κεφαλήν ιδιοκτησία ηλεκτρικών οχημάτων, που είναι η υψηλότερη στον κόσμο: ένα κατόρθωμα που έγινε δυνατό χάρη στο συνδυασμό του μικρού πληθυσμού και του υψηλού βιοτικού επιπέδου και όχι λιγότερο χάρη στα κέρδη από το πετρέλαιο.

(Χάρτης της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας. Πηγές: Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίου (NPD) και Υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας)

Ιδίως όσον αφορά σε αυτά, το κρατικό ταμείο της Νορβηγίας, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, έθεσε πέρυσι ως στόχο να έχει «πρασινίσει» το χαρτοφυλάκιό του έως το 2050. Ήδη, το Ταμείο έχει αποεπενδύσει από ορισμένες συμμετοχές σε ορυκτά καύσιμα, προς μεγάλη χαρά ορισμένων ΜΜΕ και των ακτιβιστών.

Υπό το φως της τελευταίας ανακοίνωσης του Υπουργείου Πετρελαίου της χώρας, οι ίδιοι κύκλοι έχουν εξοργιστεί. "Όταν μιλάμε για γεωτρήσεις πετρελαίου στην Αρκτική, είναι σαν να ρίχνουμε βενζίνη στη φωτιά", δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής της Greenpeace Νορβηγίας.

"Τόσο η Νορβηγία όσο και οι πετρελαϊκές εταιρείες πρέπει να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται κυνικά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία", δήλωσε επίσης ο Frode Pleym. "Η επιθετική και άπληστη πετρελαϊκή πολιτική της Νορβηγίας δεν εδραιώνει μόνο τη θέση του Όσλο ως κορυφαίου προμηθευτή ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά εγκλωβίζει μια ολόκληρη ήπειρο σε μελλοντική εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Η εναλλακτική λύση στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν είναι περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, είναι περισσότερη ενεργειακή απόδοση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", πρόσθεσε.

Τα σχόλια αυτά συμβαδίζουν με μια σειρά επικρίσεων από το λόμπι των περιβαλλοντικών ακτιβιστών κατά των ευρωπαϊκών πολιτικών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, οι οποίες ενθάρρυναν στην πράξη, την αύξηση της χρήσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων  μέσω των άμεσων επιδοτήσεων των τιμών των υγρών καυσίμων στην αντλία.

Όσο όμως είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις των ακτιβιστών, άλλο τόσο είναι και η επικέντρωση της κυβέρνησης στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Εν τω μεταξύ, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα δυτικά του Όσλο, περίπου 1.650 εργαζόμνοι στις υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρεαίου στην Βόρεια Θάλασσα, εξήγγειλαν δύο νέους γύρους 48ωρης απεργιακών κινητοποιήσεων, σε μια απεργία που, σύμφωνα με συνδικαλιστικές οργανώσεις, είναι η μεγαλύτερη στον τομέα, στα χρονικά.

Οι εργαζόμενοι απεργούν με αιτήματα τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, το ύψος των αμοιβών τους, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Σημειώνουμε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα απήργησαν επίσης, τον Απρίλιο και τον Μάιο. Οι νέες κινητοποιήσεις θα επηρεάσουν τη ειτουργία των BP, Shell και Repsol.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail