Η στρατηγική του ενάμισι κόμματος, ο νέος εκλογικός κύκλος και οι πιθανότητες παγίωσης της κυριαρχίας Μητσοτάκη

Αν η Ελλάδα βαφεί μπλε και στις δημοτικές εκλογές το «κόμμα Μητσοτάκη» ενδέχεται να ηγεμονεύσει για πολλά χρόνια στην πολιτική ζωή της χώρας!

Από: ieidiseis.gr / Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

 Η στήλη, από την Κυριακή το βράδυ, είχε επισημάνει ότι ο δικομματισμός με τον οποίο πορεύτηκε η χώρα την περίοδο της μεταπολίτευσης, αποτελεί παρελθόν μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Στη θέση του προκύπτει πολιτικό σύστημα του «ενάμισι κόμματος», ένα σύστημα πχ που το είδαμε στην Ουγγαρία και που συνέβαλε ώστε ο Όρμπαν να κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή της χώρας αυτής για ουκ ολίγες τετραετίας. Το πρώτο κόμμα, δηλαδή, να έχει ποσοστά ύψους 40%, το δεύτερο κόμμα 20% και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης λίγο πάνω ή κάτω από το 10%, αλλά πραγματικό αντίπαλο να έχουν το δεύτερο κόμμα και όχι το κόμμα που κυβερνάει!

Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε στη χώρα μας την περίοδο της πανδημίας, το διάστημα της καραντίνας, όταν και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τη Νέα Δημοκρατία κοντά στο 40% και τον ΣΥΡΙΖΑ κοντά στο 20%. Με την πάροδο ενός διαστήματος αυτό το φαινόμενο έδειχνε να μην υπάρχει, είδαμε όμως τις κάλπες της 21ης Μαΐου να βγάζουν ακριβώς αυτά τα αποτελέσματα!

Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η Νέα Δημοκρατία πέτυχε μια στρατηγική νίκη και ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια στρατηγική, ίσως και υπαρξιακή, ήττα.

Ωστόσο τα πράγματα είναι περισσότερο δυσοίωνα για την κεντροαριστερά και την αριστερά, που για πρώτη φορά στη διάρκεια της μεταπολίτευσης βλέπει τα ποσοστά της να είναι αριθμητικά μικρότερα από αυτά της δεξιάς!

Ο νέος εκλογικός κύκλος, που ξεκινά με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο και κορυφώνεται με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024, ενδέχεται να οδηγήσει σε παντοδυναμία και πολύχρονη ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν η κεντροαριστερά και η αριστερά εξακολουθήσουν να σπαράσσονται και ο χάρτης των δήμων και των περιφερειών βαφτεί ξανά «όλος μπλε» τον Οκτώβριο, τότε πραγματικά θα μπορούμε να μιλούμε όχι απλώς για «το τέλος της μεταπολίτευσης», αλλά για βαθιά ήττα των ιδεών και των αιών της.

Για να δούμε- αν και με αυτά που βλέπουμε μετά τα αποτελέσματα των εκλογών δεν μας κάνουν και πολύ αισιόδοξους!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail