Η ενίσχυση της διεθνούς θέσης της Δαμασκού προχωρά

Άλλοι παρακάθονται στο "τραπέζι” της μεγάλης συνδιαλλαγής και άλλοι προσπαθούν να υπενθυμίσουν την παρουσία τους στον ρόλο του "ζημιάρη”. Όμως η ενίσχυση της διεθνούς θέσης της Δαμασκού προχωρά. 

Από: capital.gr - Του Κώστα Ράπτη

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ισραηλινά πυραυλικά πλήγματα, με απολογισμό έναν νεκρό και επτά τραυματίες, έθεσαν εκτός λειτουργίας το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπίου, αλλά και στρατιωτικό αεροδρόμιο στα περίχωρα της πόλης, που πριν το ξέσπασμα του πολέμου αποτελούσε την οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας. Είχαν προηγηθεί άλλες δύο αντίστοιχες επιδρομές τον μήνα Μάρτιο στην ίδια περιοχή, η ανακατάληψη της οποίας από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Δαμασκού (με ρωσική στήριξη) το 2016 έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Άσαντ στον πόλεμο της Συρίας.

Στρατιωτική δράση στη συριακή επικράτεια ανέλαβε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, και η Τουρκία. Όπως υποστήριξε την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος, δυνάμεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών εξουδετέρωσαν την προηγουμένη σε αγρόκτημα στην περιοχή του Αφρίν τον φερόμενο ως ηγέτη του ISIS, Αμπού Χουσέιν αλ-Κουράσι. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του Ερντογάν, τους οποίους δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν οι εκπρόσωποι του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αντιμετωπίζονται ευρύτερα με καχυποψία ως προεκλογικό πυροτέχνημα. 

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα του ισχυρού άνδρα της Άγκυρας είναι ότι η χώρα του θα συνεχίσει να μάχεται την τρομοκρατία "σε κάθε της μορφή”, αποσείοντας δηλαδή την κατηγορία υπόγειας στήριξης του τζιχαντιστικού εξτρεμισμού, αλλά και υπενθυμίζοντας το ενδιαφέρον της για την καταστολή του "κουρδικού πειράματος αυτονομίας” στην βόρεια Συρία.

Όλα αυτά ενώ o Ερντογάν επείγεται να επιτύχει (πριν από τον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών στις 14 Γαΐου ή έστω πριν από τον αναμενόμενο δεύτερο γύρο δύο εβδομάδες αργότερα) την εξομάλυνση των σχέσεών του με την Δαμασκό, ως μία επιτυχία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η οποία θα εντυπωσιάσει τους ψηφοφόρους, ανοίγοντας, κατά τις επιθυμίες τους, τον δρόμο και για τον επαναπατρισμό Σύρων προσφύγων.

Η Μόσχα εργάζεται εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση, αν κρίνουμε από την τετραμερή συνάντηση Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν και Συρίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, την οποία φιλοξένησε ο Σεργκέι Σοϊγκού στις 25 Απριλίου. Ο δε επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προανήγγειλε ενδεχόμενη νέα τετραμερή σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών (ήτοι πολιτικά αναβαθμισμένη) εντός του Μαϊου.

Δημιουργείται έτσι ένας κλοιός γύρω από τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι και προσφέρουν την βάση για την (ανεπιθύμητη για όλα τα μέλη της τετραμερούς) παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή και που θα πρέπει προοπτικά είτε να αποδεχθούν την επανυπαγωγή τους στην δικαιοδοσία της Δαμασκού, με ανταλλάγματα περιορισμένης αυτονομίας, όπως προβλέπουν μεσολαβητικές προτάσεις της Μόσχας, είτε να υποστούν τη συντονισμένη τουρκική και συριακή στρατιωτική πίεση. Από την άλλη, ωστόσο, ο Άσαντ δεν έχει ιδιαίτερους λόγους να προσφέρει προεκλογικά δώρα στον Ερντογάν (στον βαθμό ιδίως που η τουρκική αντιπολίτευση εμφανίζεται περισσότερο επιφυλακτική στις στρατιωτικές περιπέτειες εκτός συνόρων) και θέτει ως προϋπόθεση της τουρκο-συριακής επανασυμφιλίωσης την αποχώρηση των στρατευμάτων της Άγκυρας από τις περιοχές της Συρίας που ήδη κατέχουν.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έχει την ικανοποίηση να υποδέχεται τον ομόλογό του, Εμπραχίμ Ραϊσί στην πρώτη επίσκεψη Ιρανού προέδρου στη Δαμασκό από το 2010, με ατζέντα την ιρανική συμμετοχή στην μεταπολεμική ανοικοδόμηση (ως "βραβείο” για την στρατιωτική στήριξη που έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια η Τεχεράνη στοπολιορκούμενο συριακό καθεστώς). Και η επίσκεψη αυτή έρχεται σε ένα περιβάλλον, το οποίο διαμορφώνεται από την αποκατάσταση των σχέσεων Ιράν-Σαουδικής Αραβίας με κινεζική μεσολάβηση, συνεπώς δεν κινδυνεύει να προκαλέσει αντανακλαστικά καχυποψίας στις αραβικές μοναρχίες.

Αντιθέτως, στο Αμμάν συνεκλήθη την Δευτέρα με ιορδανική πρωτοβουλία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της φιλοξενούσας χώρας, της Συρίας, της Αιγύπτου, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, με στόχο την προετοιμασία της επιστροφής της Δαμασκού στον Αραβικό Σύνδεσμο, από τον οποία αποβλήθηκε μετά το ξέσπασμα του πολέμου το 2011. Καίτοι οι ενδοαραβικές διαφωνίες (ιδίως δε οι αντιρρήσεις του Κατάρ, μεγάλου πάτρωνα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας) καθιστούν αμφίβολη την πρόσκληση του Άσαντ στην σύνοδο κορυφής του Συνδέσμου που θα πραγματοποιηθεί στο Ριάντ στις 19 Μαϊου, οι συνομιλίες στο Αμάν για θέματα συνοριακής ασφάλειας, υδάτων και καταστολής του λαθρεμπορίου του ψυχοτρόπου Captagon (από τη Συρία προς τον Περσικό Κόλπο μέσω Ιορδανίας) καταδεικνύουν ότι η δυναμική της εξομάλυνσης διατηρείται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail