Γιατί η Ρωσία δε χρησιμοποιεί τα δύο καλύτερα μαχητικά της στην Ουκρανία;

Η Ρωσία δεν χρησιμοποίησε τα δύο καλύτερα πολεμικά της αεροπλάνα στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, ενώ χρησιμοποιεί τα παλαιότερα αεροπλάνα της, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Από: echedoros.blog

Ο συνταγματάρχης Λούρι Ιχνάτ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ουκρανίας ότι η Ρωσία δεν έχει χρησιμοποιήσει ούτε μία φορά τα μαχητικά αεροσκάφη Su-57 και Su-75 πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας.

Η Μόσχα λέει ότι πραγματοποιούν αποστολές, το Κίεβο το αντικρούει

«Πολλές φορές, ο Τύπος τους ανέφερε ότι (τα δύο αεροπλάνα) έχουν ήδη δείξει κάτι στο μέτωπο, ότι έριξαν βόμβες και πυραύλους κάπου…

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας, ωστόσο, δεν κατέγραψε τη χρήση αυτών των αεροπλάνων σε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Ιχνάτ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στην Ukrainform.

Ο συνταγματάρχης δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τα δύο καλύτερα μαχητικά μεγάλου βεληνεκούς της, ίσως, όταν χρειαστεί να παρακάμψει την αεράμυνα της Ουκρανίας.

Ο Ιχνάτ συνέχισε εξηγώντας ότι η ρωσική Πολεμική Αεροπορία επιθυμεί να επικεντρώνεται στη χρήση των παλαιότερων αεροπορικών πόρων της, τα οποία, όπως είπε, είναι ανώτερα από αυτά της Ουκρανίας τόσο τεχνολογικά όσο και αριθμητικά.

Είναι πιθανό να χρησιμοποιήθηκε το Su-57 Felon

Αν και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει Su-57 και Su-75 στην επίθεσή της κατά της Ουκρανίας, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας λέει ότι έχουν πραγματοποιήσει ορισμένες αποστολές.

Στις 9 Ιανουαρίου, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε στην καθημερινή ενημέρωση πληροφοριών του ότι η Ρωσία είχε «σχεδόν σίγουρα» εκτελέσει αποστολές εναντίον της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας το Su-57 Felon.

«Αυτές οι αποστολές πιθανότατα περιορίζονταν σε πτήσεις πάνω από ρωσικό έδαφος, εκτοξεύοντας πυραύλους αέρος-εδάφους ή αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν «εμπορικά διαθέσιμες εικόνες» πέντε Su-57 που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση του Αχτουμπίνσκ ως απόδειξη της πιθανής χρήσης τους σε «επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας».

Στρατηγική της Ρωσίας: διατήρηση της φήμης

Σύμφωνα με ανάλυση του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, στην τρέχουσα τεχνολογική εποχή, η Ρωσία είναι πιθανό να δώσει προτεραιότητα στην αποφυγή της ζημιάς στη φήμη, στις μειωμένες προοπτικές εξαγωγών και στον συμβιβασμό της ευαίσθητης τεχνολογίας που θα μπορούσε να προκύψει από την απώλεια των αεροσκαφών της πάνω από την Ουκρανία.

Αυτό αντανακλά την τυπική αεροπορική προσέγγισή τους, που χαρακτηρίζεται από μια αποστροφή στον κίνδυνο κατά τη χρήση της αεροπορικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αναλυτής: Μεγάλη προσοχή σε όλα τα αεροσκάφη

Σύμφωνα με τον Τζάστιν Μπρονκ, ανώτερος ερευνητής της πολεμικής αεροπορίας στο Royal United Service Institute στο Λονδίνο, είπε στο Insider ότι η Ρωσία αποφεύγει να στείλει τα καλύτερα πολεμικά της αεροπλάνα σε αποστολές πάνω από την Ουκρανία λόγω των πληροφοριών που θα μπορούσαν να αποκτήσουν οι εχθροί της από τα συντρίμμια ενός αεροσκάφους όταν καταρριφθεί.

Αυτοί οι εταίροι «σίγουρα θα ενδιαφέρονται πολύ να μάθουν περισσότερα» για μερικά από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του αεροπλάνου, είπε. Συγκεκριμένα, ξεχώρισε ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την «καινοτόμο διάταξη ραντάρ».

«Επιβάλλεται εξαιρετική προσοχή σε σχέση με ολόκληρο τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών, αλλά παρά το γεγονός αυτό, συνεχίζουν να βιώνουν σταθερές απώλειες», είπε ο Μπρονκ στο Insider.

«Έτσι, ο φόβος να υποστούν απώλειες που θα έβαζαν σε κίνδυνο την τεχνολογία έχει οδηγήσει τους Ρώσους να είναι πολύ προσεκτικοί σε όλες τις πτυχές», πρόσθεσε.

Κακός συντονισμός με τις χερσαίες δυνάμεις

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν σημειώσει στοιχεία ότι η ρωσική αεροπορία δεν συντονίζεται σωστά με σχηματισμούς χερσαίων στρατευμάτων, με αρκετές ρωσικές στήλες να στέλνονται έξω από την περιοχή κάλυψης του δικού τους συστήματος αεράμυνας.

Ο Ντέιβιντ Ντεπτούλα, απόστρατος στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο οποίος προηγουμένως διοικούσε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το βόρειο Ιράκ, είπε στο Reuters ότι ήταν έκπληκτος που η Ρωσία δεν έκανε μεγαλύτερη προσπάθεια για να αποκτήσει αεροπορική κυριαρχία από την αρχή.

«Οι Ρώσοι ανακαλύπτουν ότι ο συντονισμός των επιχειρήσεων πολλαπλών τομέων δεν είναι εύκολος», είπε ο Ντεπτούλα στο Reuters. «Και ότι δεν είναι τόσο καλοί όσο νόμιζαν ότι ήταν».

Ενώ οι Ρώσοι έχουν αποδώσει κάτω από τις προσδοκίες, ο ουκρανικός στρατός έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μέχρι στιγμής, γράφει το Al Jazeera .

Οι ειδικοί λένε ότι η ικανότητα της Ουκρανίας να συνεχίσει να χειρίζεται μαχητικά αεροσκάφη είναι μια ορατή απόδειξη της ανθεκτικότητας της χώρας απέναντι στην επίθεση και έχει ενισχυθεί το ηθικό τόσο για τις στρατιωτικές της δυνάμεις όσο και για τον πληθυσμό της Ουκρανίας.

Ukrainform , Insider , Reuters , Al Jazeera

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail