Σε ποια πλευρά του δρόμου επιτρέπεται να παρκάρω; Το λάθος που κάνουμε όλοι

Πολλοί οδηγοί, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν την ταλαιπωρία σταθμεύουν το όχημά τους στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Πόσο νόμιμη είναι, ωστόσο, αυτή η πρακτική;

Από: carandmotor.gr

Το παρκάρισμα αποτελεί έναν από τους χειρότερους εφιάλτες των οδηγών στα ασφυκτικά γεμάτα κέντρα των πόλεων, μιας και η εύρεση θέσης στάθμευσης μπορεί να αποδειχθεί μια ιδιαίτερα επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία.

Μια μεγάλη, μάλιστα, μερίδα οδηγών στην προσπάθειά τους κάνουν τη ζωή τους λίγο ευκολότερη σταθμεύουν σε θέσεις που είναι παράνομες και ως εκ τούτου ελλοχεύει ο κίνδυνος να τους επιβληθεί πρόστιμο.
Πάρκινγκ στην Αθήνα
Το χέρι στην τσέπη κινδυνεύουν να βάλουν και όσοι ανυπόμονοι οδηγοί σταθμεύουν το όχημά τους στην αριστερή μεριά του δρόμου, δηλαδή στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Πρόκειται για μια πρακτική που επισύρει πρόστιμο ύψους 40 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παράγραφο 6, Άρθρο 34 «Στάση και Στάθμευση» του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, «τα οχήματα που βρίσκονται σε στάση ή στάθμευση, επιβάλλεται να τοποθετούνται παράλληλα με την οριογραμμή του οδοστρώματος και επί της αντιστοιχούσας γι' αυτούς προς την κατεύθυνση της κυκλοφορίας πλευράς, εκτός αν ορίζεται με σήμανση διαφορετικά.

Όπως και να έχει, τόσο εντός όσο και εκτός κατοικημένων περιοχών και σε δρόμους διπλής κατευθύνσης οι οδηγοί οχημάτων υποχρεούνται να θέτουν αυτά όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος.
Πάρκινγκ στην Αθήνα

Εξαίρεση αποτελούν οι μονόδρομοι όπου τόσο η στάση όσο και η στάθμευση επιτρέπεται και στα αριστερά, φυσικά εφόσον δεν υπάρχουν πινακίδες οδικής σήμανσης που δηλώνουν απαγόρευση.

Οι πιο γνωστές τέτοιου είδους πινακίδες είναι οι ρυθμιστικές Ρ-39 και Ρ-40. Με την πρώτη απαγορεύεται η στάθμευση, ενώ με τη δεύτερη τόσο η στάθμευση όσο και η στάση.

Τέλος υπάρχουν οι και οι πινακίδες Ρ-41 και Ρ-42 που απαγορεύουν τη στάθμευση επί της πλευράς της πινακίδας κατά τους μονούς και ζυγούς μήνες αντίστοιχα.
Σήματα πάρκινγκ

Τέλος, δύναται να επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση στο μέσον του οδοστρώματος, σε ειδικά σημειούμενες θέσεις.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail