ΑΑΔΕ: Καρφώστε ελεύθερους επαγγελματίες μέσω κινητών!

Ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ δηλώνει το 52% των επαγγελματιών και μέχρι 10.000 ευρώ οι 3 στους 4!

Από: sofokleousin.gr

Την καταγγελία ελευθέρων επαγγελματιών και καταστηματαρχών που φοροδιαφεύγουν, εκδίδοντας «μαϊμού» αποδείξεις, ζητεί η ΑΑΔΕ με νέα εφαρμογή για κινητά, που έθεσε σε εφαρμογή από χθες το βράδυ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι στο «μάτι» της Εφορίας καθώς όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία πάνω από τους μισούς δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οι 3 στους 4 δηλώνουν μέχρι και 10.000 ευρώ!

Προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στο χώρο των συγκεκριμένων επαγγελματιών, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, έθεσε σε λειτουργία νέα έκδοση της εφαρμογής appodixi την οποία μπορούν να κατεβάσουν οι χρήστες από το Google Play και το Apple Store, ενώ η παλαιά έκδοση δεν θα λειτουργεί από χθες το βράδυ (19 Μαΐου).

Μέσω της εφαρμογής αυτής, ο χρήστης σκανάρει τις αποδείξεις και διαπιστώνει αν είναι νόμιμες ή όχι. Εφόσον η εφαρμογή υποδείξει την απόδειξη ως μη νόμιμη, μπορεί να υποβάλλει καταγγελία στην ΑΑΔΕ, μέσω της ίδιας εφαρμογής. 
 
Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα ακόλουθα βήματα:
  1. Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.
  2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).
  3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.
  4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.
  5. Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτήν δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος

Παράλληλα, με την νέα έκδοση της εφαρμογής, ο χρήστης διευκολύνεται στη συμπλήρωση των στοιχείων για τις αναφορές που υποβάλλει, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζονται και ελέγχονται τα υποβαλλόμενα στοιχεία, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα, η νέα έκδοση της εφαρμογής περιλαμβάνει τις ακόλουθες νέες λειτουργίες / δυνατότητες:

  • Βελτιωμένο περιβάλλον χρήστη και διευκολύνσεις για τη συμπλήρωση και υποβολή αναφορών από τον πολίτη.
  • Έλεγχος και εμπλουτισμός των στοιχείων των αναφορών για βελτίωση της αξιοπιστίας τους και καλύτερη αξιοποίησή τους από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.
  • Προσθήκη νέων κατηγοριών στην υποβαλλόμενη αναφορά και δυνατότητα υποβολής αναφοράς με δυνατότητα επιλογής περισσότερων του ενός λόγων αναφοράς (multiple check box).
  • Ενεργοποίηση ελέγχων για την αποτροπή πολλαπλών αναφορών για την ίδια υπόθεση και άλλες καταχρηστικές συμπεριφορές από τους χρήστες.
  • Αναβαθμίσεις τεχνικής φύσεως και ασφάλειας.
Η… φτωχή μεσαία τάξη

Η έκκληση της ΑΑΔΕ στους πολίτες για καταγγελίες εναντίον των ελευθέρων επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν, αντανακλά και τα συμπεράσματα από την ανάλυση των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει, ότι εισόδημα έως 5.000 ευρώ τον χρόνο, κάτω και από το όριο της απόλυτης φτώχειας, δηλώνει πάνω το 50% των ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ 3 στους 4, δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Εξάλλου, η υψηλή φοροδιαφυγή είναι αυτή που οδήγησε σε δραματική αποτυχία το μέτρο της ειδικού μπόνους για όσους «εξασφάλισαν» αποδείξεις από 20 κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών.

Τα ποσά που δηλώθηκαν τελικά στο Taxisnet, ήταν ελάχιστα και οδηγούν το μέτρο είτε σε απόσυρση είτε σε ενίσχυση, γιατί όπως λειτουργεί, δεν αποδίδει και δεν μειώνει τη φοροδιαφυγή.

Αναφορικά με τα καθαρά κέρδη των ελευθέρων επαγγελματιών που δηλώθηκαν στην Εφορία προκύπτει ότι το 55,2% των επαγγελματιών δηλώνει στην Εφορία εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, ενώ το 23,5% ή ένας στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 1.000 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Οι 86.060 ή το 23,5% δηλώνουν εισοδήματα έως 1.000 ευρώ ετησίως.
  • Οι 202.547 επαγγελματίες ή το 55,2% δηλώνουν εισοδήματα έως 5.000 ευρώ ετησίως.
  • Οι 268.027 επαγγελματίες ή το 73,1% δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ετησίως.
  • Οι 323.104 επαγγελματίες ή το 88,1% δηλώνουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ ετησίως
  • Οι 344.292 επαγγελματίες ή το 93,9% δηλώνουν εισοδήματα έως 30.000 ευρώ ετησίως.
  • Οι 365.088 επαγγελματίες ή το 99,5% δηλώνουν εισοδήματα έως 100.000 ευρώ ετησίως.
  • Μόλις 1.699 επαγγελματίες ή το 0,5% δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ.
Με τόσο χαμηλά εισοδήματα, ακόμη και στην απίθανη περίπτωση επανερχόταν ο ν. Κατρούγκαλου, που επέβαλε εισφορές με ποσοστό 26,9%, το ύψος τους θα ήταν μικρότερο σε σχέση με τις εισφορές που επιβάλει το ισχύον καθεστώς του ν. Βρούτση, για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail