Ταγίπ Ερντογάν: Από πάμφτωχος κουλουράς… με περιουσία δισεκατομμυρίων

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν προέρχεται από εύπορη οικογένεια και όταν μπήκε στην πολιτική είχε πολύ μικρή περιουσία. 

Από: tanea.gr

Στα 13 του πωλούσε λεμονάδες και κουλούρια και η πρώτη του δουλειά ήταν… ποδοσφαιριστής. Μια καριέρα που τελείωσε στα 26 του χρόνια, παρά τις επαγγελματικές προτάσεις που είχε, επειδή ο πατέρας του τού απαγόρευσε να συνεχίσει το ποδόσφαιρο. 

Ωστόσο σήμερα, η ευρύτερη οικογένεια Ερντογάν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων σε υπερπόντια καταπιστεύματα στη Νήσο Μαν.

Σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι από τους πιο καλά αμειβόμενους πολιτικούς του κόσμου και η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται στα 950 εκατομμύρια δολάρια.

Τα παλάτια και τα αεροσκάφη

Πέρα από το πολυτελές παλάτι, για το οποίο πολλές φορές έχει κατηγορηθεί, αλλά και τις εξοχικές κατοικίες, όπως αυτήν στη Μαρμαρίδα που έκανε έξω φρενών τους πολίτες, διαθέτει και ένα ισάξιο σε πολυτέλεια αεροσκάφος, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Το ιπτάμενο παλάτι διαθέτει από αίθουσες συνεδριάσεων μέχρι σαλόνια, πολυτελή κρεβατοκάμαρα αλλά και δικό του νοσοκομείο. Όμως, η οικογένεια Ερντογάν διαθέτει πολλά περισσότερα από αυτά.

«Δεν είναι δυνατό να προχωρήσει η οικονομία με αυτούς τους όρους, με τέτοια έξοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό, να πηγαίνουν τα λεφτά μόνο τους κύριους αγάδες και πασάδες. Αυτό δεν είναι σωστό», τονίζουν εξοργισμένοι οι πολίτες.

Θησαυροφυλάκια με χρυσό

Ο πλούτος του Τούρκου προέδρου ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, προϊόν ανεξέλεγκτης διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων του τουρκικού κράτους από το 2003 που το AKP ανέλαβε την εξουσία.

«Η ημερομηνία 9 Μαρτίου του 2003, είναι ημερομηνία σταθμός για τον αγώνα της χώρας μας για δημοκρατία και δικαιοσύνη», δήλωνε πριν 20 χρόνια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνητικής Συνεργασίας (EIC) και τον αρθρογράφο Michael Rubin, μόνιμος μελετητής στο American Enterprise Institute: «Το 2011 και το 2012, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός, μετέφερε τουλάχιστον 15 εκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτια καταπιστεύματα ενώ οι εξηγήσεις που έχει δώσει κατά καιρούς για τον νεοαποκτηθέντα πλούτο του έχουν πολλά κενά».

Σύμφωνα επίσης με άρθρο του Nordic Monitor που επικαλείται μαρτυρίες, ο Ερντογάν διαθέτει κρυμμένα πολλά μετρητά και χρυσό: «Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει κρύψει μέρος του πλούτου του σε μετρητά και χρυσό σε πολλαπλά θησαυροφυλάκια που είχε κατασκευάσει κατά παραγγελία για το υπόγειο μιας βίλας στο οικογενειακό του συγκρότημα στην Κωνσταντινούπολη».

Το 2018, ο Ερντογάν διόρισε τον εαυτό του επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Τουρκίας ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ το 2011 και το 2012, αμερικανικά τηλεγραφήματα ανέφεραν ότι μετέφερε τουλάχιστον 15 εκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτια καταπιστεύματα ενώ οι εξηγήσεις που έχει δώσει κατά καιρούς για τον πλούτο του έχουν πολλά κενά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail