Εντείνεται η εθνικιστική στροφή της τουρκικής πολιτικής ζωής

Ποια είναι τα δύο κυρίαρχα θέματα με τα οποία πορεύεται ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προς τον δεύτερο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή; Η υπόσχεση επαναπατρισμού των Σύρων προσφύγων το ταχύτερο δυνατό και η καταγγελία της "τρομοκρατίας”.

Από: capital.gr / Του Κώστα Ράπτη

Η αντιπροσφυγική ρητορική ήταν έντονη κατά την πρώτη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών ο Κιλιτσντάρογλου. "Ερντογάν, δεν προστάτευσες τα σύνορα και την τιμή αυτής της χώρας” δήλωσε νοερά απευθυνόμενος στον αντίπαλό του και προσέθεσε: "Έφερες ηθελημένα περισσότερο από 10 εκατομμύρια πρόσφυγες σε αυτή τη χώρα. Πούλησες την υπηκοότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας για να εξασφαλίσεις εισαγόμενες ψήφους. Μόλις έρθω στην εξουσία θα στείλω όλους τους πρόσφυγες στο σπίτι τους”.

Τη δε Τρίτη, επισκεπτόμενος τη σεισμόπληκτη Αντιόχεια, δήλωσε: "Ποτέ δεν θα κάνουμε την Τουρκία αποθήκη προσφύγων”. Απευθυνόμενος δε στους ψηφοφόρους, ανέφερε: "Πάρτε τις αποφάσεις σας, πριν οι πρόσφυγες κυριεύσουν τη χώρα”. Και δοκιμάζοντας ένα πιο φιλικό πρόσωπο πρόσθεσε: "Θα κάνουμε ειρήνη με τη Συρία. Οι Σύροι αδελφοί και αδελφές μας μπορούν να έρχονται στην Τουρκία για week-end. Αλλά θέλουμε να ζήσουν ειρηνικά στη δική τους χώρα”.

Σε ένα "τεχνικό επίπεδο” αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν διαθέτει παρά ελάχιστους πρόσφυγες, εφόσον προσχώρησε στη σχετική Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1951 με τον γεωγραφικό περιορισμό ότι αναγνωρίζει το καθεστώς πρόσφυγα μόνο στους προερχόμενους από την Ευρώπη. Στην τουρκική δημόσια συζήτηση έχει επικρατήσει όμως να αποκαλούνται συλλήβδην "πρόσφυγες” τόσο οι Σύροι υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας (που από τα 4 εκατ. έχουν μειωθεί στα 3,5 εκατ.), όσο και οι παράτυποι μετανάστες κ.ο.κ. Ο συνολικός αριθμός, που είναι πράγματι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, ανέρχεται στα 6-7 εκατ., αλλά ο Κιλιτσντάρογλου "στρογγυλοποιεί” με αρκετή φαντασία.

Προφανώς, ο ηγέτης της εξακομματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας διεκδικεί το 5% του εκλογικού σώματος το οποίο προτίμησε στον πρώτο γύρο τον τρίτο υποψήφιο των προεδρικών εκλογών, τον εθνικιστή Σινάν Ογάν, ο οποίος ήδη εκδήλωσε τη στήριξή του προς τον Ερντογάν, επικαλούμενος τους συσχετισμούς που καταγράφηκαν στις βουλευτικές εκλογές (και προσβλέποντας, κατά τους κακεντρεχείς, σε κάποιο υπουργείο). Όμως το κοινό του Ογάν είναι απρόβληπτο και ετερόκλητο, εξ ού και ο Κιλιτσντάρογλου δεν περιορίζεται στα λόγια, αλλά διαπραγματεύεται με το Κόμμα της Νίκης το οποίο είχε στηρίξει τον τρίτο υποψήφιο. Ο επικεφαλής του Κόμματος της Νίκης, Ουμίτ Οζντάγ διαπραγματεύεται με την εξακομματική αντιπολίτευση, όπως ανακοίνωσε η αρχηγός του "Καλού Κόμματος” Μεράλ Άκσενερ, την συνυπογραφή πρωτοκόλλου για τον επαναπατρισμό των Σύρων εντός ενός έτους (ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου, ρίχνοντας λίγο τους τόνους, έκανε λόγο για δύο έτη).

Στο μέτωπο της "τρομοκρατίας” ο Κιλιτσντάρογλου επιχερεί να αποτινάξει τη "ρετσινιά” ότι η εξωτερική εκλογική του στήριξη από το φιλοκουρδικό κόμμα της Πράσινης Αριστεράς συνιστά συνεργασία με το εκτός νόμου ΡΚΚ. Το γεγονός μάλιστα ότι κατά την προεκλογική περίοδο εμφανίστηκε βίντεο που τον έδειχνε να εκφράζεται υπέρ του ΡΚΚ και αποδείχθηκε, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Ερντογάν, μονταρισμένο, δίνει κάποιον "αέρα” στον αρχηγό της αντιπολίτευσης.

"Ερντογάν, εσύ δεν είσαι αυτός που έκατσε στο ίδιο τραπέζι με τρομοκρατικές οργανώσεις πολλές φορές και έκανες συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες;” ρώτησε ρητορικά ο Κιλιτσντάρογλου και δεσμεύθηκε: "Ποτέ δεν διαπραγματεύτηκα με τρομοκρατικές οργανώσεις και ποτέ δεν πρόκειται να το κάνω. Εσύ, Ερντογάν, δεν ήσουν αυτός που ανέθρεψε την τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν; Εγώ ποτέ δεν στάθηκα στο πλευρό όσων συνομώτησαν ενάντια στους στρατιώτες μας”.

Στο ίδιο πνεύμα η αντιπολίτευση προσπαθεί να αναδείξει, θεωρώντας ότι οι ψηφοφόροι του Ογάν θα επιδείξουν μεγάλη ευαισθησία, το θέμα της συνεργασίας του συνασπισμού του Ερντογάν με το κόμμα Huda-Par, το οποίο ανέδειξε και βουλευτές. Πρόκειται για μετεξέλιξη της κουρδικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χιζμπουλάχ (απλώς συνώνυμη της αντίστοιχης λιβανικής), η οποία, με την ανοχή του βαθέος κράτους, είχε παλιότερα αναπτύξει τρομοκρατική δράση.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπατί δέχτηκε γιουχάισμα σε ποδοσφαιρικό αγώνα στη Μερσίνα από οπαδούς που φώναζαν: "Δεν θέλουμε την Χιζμπουλάχ στο κοινοβούλιο. Είμαστε στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ”.

Είναι αμφίβολο κατά πόσον η μετατόπιση αυτή μπορεί να βοηθήσει τον Κιλιτσντάρογλου, στον βαθμό που τον αποξενώνει από Κούρδους ψηφοφόρους. Και πάντως ο Ερντογάν δείχνει περισσότερο ικανός να χειριστεί είτε την κλιμάκωση είτε την εκτόνωση του κουρδικού ζητήματος κατά το δοκούν, ενώ και στο συριακό ζήτημα, όπου έχει ήδη ανοίξει διαύλους με τη Δαμασκό, κάνει πλέον λόγο για "οδικό χάρτη” επαναπατρισμού των προσφύγων.

Σε κάθε περίπτωση, η εθνικιστική στροφή είναι έκδηλη σχεδόν σε όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος, πλην της αριστεράς. 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail